2019. március 18. hétfő Sándor, Ede

Hiába csökkent az áfa, drágábbak lettek az éttermek


Ugyan január elseje óta kevesebb lett a vendéglátás áfája, mégis drágultak idén az éttermek. Ennek legfőbb oka a munkaerőhiány: a tulajdonosok béremeléssel igyekeznek maradásra bírni a dolgozókat.

Bár január elsejétől 18-ról 5 százalékra csökkent a kereskedelmi vendéglátás áfája, ám a vendéglősök nemhogy engedtek volna, több mint 6 százalékot emeltek áraikon idén. Az RTL Híradó szerint a pluszpénzt javarészt béremelésre fordították - így ha nem csökkent volna az adó, akkor még drágábbak lennének az éttermek.

Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára arról beszélt a hírműsornak, hogy a munkaerőshíány rendkívül megdrágította a vendéglátóhelyeket, hiszen a dolgozók megtartása érdekében a tulajdonosok kénytelenek emelni a béreken, ennek költségét pedig a vendégekre hárítják a vállalkozók.

Ahhoz, hogy a jó munkaerő ne vándoroljon el külföldre, komolyabb béreket kell fizetni

- mondta.

Hiába dolgoznak 59 ezren a vendéglátásban, 5 ezerrel többen, mint tavaly, még így is agyjából 3 ezren hiányoznak a szakmából. A munkáltatók arra készülnak, például a szakács és a pincér jövőre is hiánycikk lehet. Az árakat pedig az is felhajtotta, hogy többen, többször mentek étterembe idén. Ugyanis tizedével gyarapodott a vendéglők forgalma egy év alatt a KSH szerint.

KIHÚZNA A BAJBÓL 300 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Mutatunk egy konkrét példát: kalkulátorunkban 300 ezer forintos hitelösszeget, és 24 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 14 261 forintos törlesztőrészlettel az Erste nyújtja (THM 13,79%), de nem sokkal marad el ettől az OTP 14 875 forintos törlesztőt (THM 18,73%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a CIB és a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS