2019. január 22. kedd Vince, Artúr

Hiába csökkent az áfa, drágábbak lettek az éttermek


Ugyan január elseje óta kevesebb lett a vendéglátás áfája, mégis drágultak idén az éttermek. Ennek legfőbb oka a munkaerőhiány: a tulajdonosok béremeléssel igyekeznek maradásra bírni a dolgozókat.

Bár január elsejétől 18-ról 5 százalékra csökkent a kereskedelmi vendéglátás áfája, ám a vendéglősök nemhogy engedtek volna, több mint 6 százalékot emeltek áraikon idén. Az RTL Híradó szerint a pluszpénzt javarészt béremelésre fordították - így ha nem csökkent volna az adó, akkor még drágábbak lennének az éttermek.

Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára arról beszélt a hírműsornak, hogy a munkaerőshíány rendkívül megdrágította a vendéglátóhelyeket, hiszen a dolgozók megtartása érdekében a tulajdonosok kénytelenek emelni a béreken, ennek költségét pedig a vendégekre hárítják a vállalkozók.

Ahhoz, hogy a jó munkaerő ne vándoroljon el külföldre, komolyabb béreket kell fizetni

- mondta.

Hiába dolgoznak 59 ezren a vendéglátásban, 5 ezerrel többen, mint tavaly, még így is agyjából 3 ezren hiányoznak a szakmából. A munkáltatók arra készülnak, például a szakács és a pincér jövőre is hiánycikk lehet. Az árakat pedig az is felhajtotta, hogy többen, többször mentek étterembe idén. Ugyanis tizedével gyarapodott a vendéglők forgalma egy év alatt a KSH szerint.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 1 millió forintos hitelösszeget és 48 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 26 778 forintos törlesztőrészlettel a Cetelem nyújtja (THM 13,96%), de nem sokkal marad el ettől az ERSTE 27 826 forintos törlesztőt (THM 17,16%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Budapest Bank, a K&H, valamint a Raiffeisen konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Hiába van padlón a kamat: a hiteled dupláját is behajthatja rajtad a bankod
Mutatjuk, hogy mitől függ a kamatköltség teljes összege.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk