11 °C Budapest

Hamarosan startol az MNB vállalati kötvényvásárlási programja: ezt kell tudni

2019. április 30. 18:31

2019. július 1-jén elindul a Magyar Nemzeti Bank vállalati kötvényvásárlási programja, melynek részletes feltételeit a ma közzétett terméktájékoztató tartalmazza. A program paramétereit a jegybank a bankszektor szereplőivel egyeztetve alakította ki, nagy mértékben támaszkodva az Európai Központi Bank vállalatikötvény-vásárlási programjának feltételeire és gyakorlatára. A program keretében a jegybank 300 milliárd forint keretösszeg erejéig vásárol hazai székhelyű, nem-pénzügyi vállalatok által kibocsátott, jó minősítéssel rendelkező kötvényeket.

A Növekedési Kötvényprogram (NKP) terméktájékoztatója az értékpapírvásárlások részletes feltételeit tartalmazza a kibocsátó vállalatokra, a kibocsátás módjára, a megvásárolható kötvények paramétereire, a hitelminősítésre, az elsődleges és másodlagos piaci jegybanki vásárlásokra, valamint a tőzsdei bevezetéssel kapcsolatos elvárásokra vonatkozóan. Ennek értelmében az MNB legalább B+ minősítéssel rendelkező, 3 - 10 éves eredeti futamidejű zártkörűen vagy nyilvánosan forgalomba hozott kötvényeket vásárol az NKP keretében.

Az elsődleges és másodlagos piaci vásárlások eredményeként egy kibocsátott kötvénysorozat összesen legfeljebb 70 százalékát birtokolhatja a jegybank, egy vállalatcsoporttal szembeni kitettsége pedig nem haladhatja meg a 20 milliárd forintot. A terméktájékoztató tartalmazza, hogy az MNB mely feltételeknek megfelelő kötvényaukción vesz részt. A tájékoztató kitér arra is, hogy a piaci likviditás és transzparencia növelése érdekében a kibocsátóknak a kötvényeiket a forgalomba hozatalt követően 180 napon belül be kell vezetniük a Budapesti Értéktőzsde valamely kereskedési helyszínére.

A terméktájékoztató a kötvényvásárlásokban részt vevő bankok eligazodásának megkönnyítése érdekében hivatkozásokat tartalmaz az NKP-hoz kapcsolódó további jegybanki eszközök - a preferenciális betét, a bővülő fedezeti kör és az értékpapírkölcsönzés - feltételeire, valamint a vállalatok számára készült kötvénykibocsátási útmutatóra és regisztrációs felületre is.

A vállalatoknak az MNB egy, a kötvénykibocsátás folyamatát áttekintő útmutató közzétételével kíván segítséget nyújtani. Az útmutató eligazítást nyújt egy olyan kötvénykibocsátás megvalósításában, melynek során a jegybank is megjelenhet a befektetők között kötvényvásárlóként az NKP keretében. Az útmutató tartalmazza ennek szükséges feltételeit, valamint a főbb teendőket, a befektetési szolgáltatóval történő kapcsolatfelvételtől a dokumentációs előkészületeken és a hitelminősítésen át egészen egy sikeres aukció megvalósításáig, valamint a futamidő alatti teendőkig.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az MNB honlapján létrehozásra került egy regisztrációs felület is azon vállalatok számára, amelyek érdeklődését a program elindítása komolyan felkeltette és szeretnének a jegybanki programban részt venni.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem