20 °C Budapest

Hamarosan startol az MNB vállalati kötvényvásárlási programja: ezt kell tudni

2019. április 30. 18:31

2019. július 1-jén elindul a Magyar Nemzeti Bank vállalati kötvényvásárlási programja, melynek részletes feltételeit a ma közzétett terméktájékoztató tartalmazza. A program paramétereit a jegybank a bankszektor szereplőivel egyeztetve alakította ki, nagy mértékben támaszkodva az Európai Központi Bank vállalatikötvény-vásárlási programjának feltételeire és gyakorlatára. A program keretében a jegybank 300 milliárd forint keretösszeg erejéig vásárol hazai székhelyű, nem-pénzügyi vállalatok által kibocsátott, jó minősítéssel rendelkező kötvényeket.

A Növekedési Kötvényprogram (NKP) terméktájékoztatója az értékpapírvásárlások részletes feltételeit tartalmazza a kibocsátó vállalatokra, a kibocsátás módjára, a megvásárolható kötvények paramétereire, a hitelminősítésre, az elsődleges és másodlagos piaci jegybanki vásárlásokra, valamint a tőzsdei bevezetéssel kapcsolatos elvárásokra vonatkozóan. Ennek értelmében az MNB legalább B+ minősítéssel rendelkező, 3 - 10 éves eredeti futamidejű zártkörűen vagy nyilvánosan forgalomba hozott kötvényeket vásárol az NKP keretében.

Az elsődleges és másodlagos piaci vásárlások eredményeként egy kibocsátott kötvénysorozat összesen legfeljebb 70 százalékát birtokolhatja a jegybank, egy vállalatcsoporttal szembeni kitettsége pedig nem haladhatja meg a 20 milliárd forintot. A terméktájékoztató tartalmazza, hogy az MNB mely feltételeknek megfelelő kötvényaukción vesz részt. A tájékoztató kitér arra is, hogy a piaci likviditás és transzparencia növelése érdekében a kibocsátóknak a kötvényeiket a forgalomba hozatalt követően 180 napon belül be kell vezetniük a Budapesti Értéktőzsde valamely kereskedési helyszínére.

A terméktájékoztató a kötvényvásárlásokban részt vevő bankok eligazodásának megkönnyítése érdekében hivatkozásokat tartalmaz az NKP-hoz kapcsolódó további jegybanki eszközök - a preferenciális betét, a bővülő fedezeti kör és az értékpapírkölcsönzés - feltételeire, valamint a vállalatok számára készült kötvénykibocsátási útmutatóra és regisztrációs felületre is.

A vállalatoknak az MNB egy, a kötvénykibocsátás folyamatát áttekintő útmutató közzétételével kíván segítséget nyújtani. Az útmutató eligazítást nyújt egy olyan kötvénykibocsátás megvalósításában, melynek során a jegybank is megjelenhet a befektetők között kötvényvásárlóként az NKP keretében. Az útmutató tartalmazza ennek szükséges feltételeit, valamint a főbb teendőket, a befektetési szolgáltatóval történő kapcsolatfelvételtől a dokumentációs előkészületeken és a hitelminősítésen át egészen egy sikeres aukció megvalósításáig, valamint a futamidő alatti teendőkig.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az MNB honlapján létrehozásra került egy regisztrációs felület is azon vállalatok számára, amelyek érdeklődését a program elindítása komolyan felkeltette és szeretnének a jegybanki programban részt venni.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm