12 °C Budapest

Gyarapodtak a leggazdagabb magyarok: náluk van a hazai megtakarítások 10 százaléka

2021. február 20. 17:06

Magyarországon nagyjából 3500 magyar család birtokolja a teljes lakossági bankszámla- és értékpapír-megtakarítások csaknem 10 százalékát. Ráadásul minél gazdagabb valaki, az utóbbi évek tanúsága szerint annál gyorsabban nőttek a megtakarításai. Rendkívül nagyok a különbségek a 30 és 60 éves vagyonosok, illetve a nők és a férfiak pénzügyi viselkedése, preferenciái között - derült ki a Blochamps Capital legfrissebb kutatásából.

A Blochamps Capital a hazai vagyonosok helyzetével, pénzügyi viselkedésével, motivációival kapcsolatban végzett kutatást. A pénzügyi tanácsadó cég 2004 óta képez adatbázist a hazai, valamint a magyar ügyfélreferenssel rendelkező külföldi privátbanki szolgáltatók adataira alapozva, és 2002 óta készít részletes iparági elemzéseket.

2020-ban több mint 8 százalékkal gyarapodott a hazai vagyonosok megtakarítása: ők év végére 45 ezer privátbanki számlán már 6250 milliárd forintot tartottak. Nem véletlen, hogy világszerte a vagyonosok 68 százaléka üzletileg sikeresnek könyvelte el 2020-at, és még ennél is magasabb, 78 százalék azok aránya, akik pozitív reményekkel várták 2021-et.

A privátbanki ügyfelek mindössze 8-9 százaléka birtokolja az összes kezelt vagyon közel 40 százalékát. Jelenleg nagyjából 3500-3600 olyan család van Magyarországon, akik 100 millió forintnál nagyobb összegű megtakarítást tudhatnak a magukénak. Ez a szűk kör a teljes lakossági bankszámla- és értékpapír-megtakarítások csaknem 10 százaléka fölött rendelkezik

- mondta Karagich István, a Blochamps Capital Kft. alapítója.

Koncentráció és kockázatvállalás

Szerinte a jövőben még több pénz koncentrálódhat ebben a körben, ami egyben azt is jelenti, hogy kívülről bekerülni az elitklubba egyre nehezebb, s ha nem is lehetetlen, de csak nagyon keveseknek teljesülő vállalkozás lesz. Egy átlagos privátbanki számlán jelenleg csaknem 140 millió forintot tartanak az ügyfelek. 2005-ben ez az összeg még csupán 42-43 millió forint volt, azaz másfél évtized alatt megháromszorozódott a legtehetősebbek átlagvagyona. Az elmúlt 3 évben pedig 50 százalékkal nőtt a hazai privátbankok által kezelt vagyon, miközben a számlák száma csaknem 10 százalékkal csökkent.

A koronavírus-járvány tavaly korántsem rettentette el sem a hazai, sem a nemzetközi ügyfeleket a vállalati részvényektől, az állampapír után ugyanis ez volt a második eszköz, amit a befektetők leginkább válságállónak tartottak. Míg az állampapírokat 100-ból 90 válaszadó, addig a részvényeket négyből hárman sorolták a Covid-biztos befektetések közé. A harmadik helyen 67 százalékkal az ingatlan végzett. A kiszámíthatatlan piaci környezet miatti aggodalmat is beelőzte a toplistán a családtagok, illetve a saját egészség témaköre - derült ki a Blochamps kutatás összegzéséből.

A projektben három fő paraméter mentén vizsgáltuk a privátbanki ügyfelek pénzügyi gondolkodását. Az volt az előfeltevésünk, hogy jól sejthető differenciákat fog mutatni a kutatás, de az eredmény tapintható szórása lenyűgöző volt. Rendkívül nagyok a különbségek a 30 és 60 éves vagyonosok, a 30 milliós alatti és 100 millió forint felett megtakarítású, illetve a hölgyek és a férfiak pénzügyi viselkedése, preferenciái között. Éppen ezért egyértelmű, hogy a vagyonkezelő szolgáltatóknak a korábbinál jóval kifinomultabb ügyfélszegmentálási stratégiákat és fejlesztéseket kell alkalmazniuk az ügyféligények megértésére és optimalizálásra

- fűzte hozzá Karagich István.

A nők a személyes varázst és az árazást figyelik leginkább

Jókora különbségekre derített fényt a tanácsadó cég a férfiak és a nők pénzügyi preferenciái között. Míg a 100 millió forint feletti vagyonnal rendelkező hölgyek elsősorban privátbankáruk személyét, képzettségét tekintik a legfontosabbnak egy 10-es skálán, ezt pedig a rendszeres, személyes kommunikáció igénye, majd az ESG-, azaz a környezetvédelmi, és társadalmi szempontból fenntartható kötvények iránti elkötelezettség követi, addig a férfiak a kockázatvállalási hajlamot, a hozaméhséget, a szolgáltatás presztízselemeit teszik első helyre a prioritáslistán.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ugyanezzel a súllyal esik náluk a latba a befektetési befolyásolhatóság és komplex szolgáltatások iránti igény.
Érdekes kontraszt, 30 millió forint megtakarítás alatt a nők jövedelmük hosszú távú megtakarításra fordíthatóságát, a pénzügyi elemzések, kimutatások átláthatóságát, valamint a szolgáltatás árát és a felhasználóbarát digitális felületeket tekintik a legfontosabbnak. A férfiak ugyanebben a vagyoni kategóriában a digitális lehetőségek gyors, egyszerű elérését sorolják igénylistájuk élére, ezt követi csak a szolgáltatások árazása és a riportok átláthatósága.

Mit akar egy 30-as, és mire vágyik egy 60 feletti gazdag?

Igencsak másképp gondolkodnak a vagyonosok életkor szerint is. Míg egy 30-as, 100 millió forint feletti vagyonnal rendelkező privátbanki ügyfél a környezetvédelmi, és társadalmi szempontból fenntartható befektetéseket és a teljesítményalapú árazást igényli leginkább, 60 év felett a szolgáltatás presztízselemi és a privátbankár személye válik meghatározó igénnyé.

30 milliós vagyon alatt a 30 év alatti csoportban minden mást megelőz a digitális felületek felhasználóbarátsága iránti igény, és csak ezt követi az árazás, illetve a pénzügyi kimutatások átláthatósága. 60 év felett a prémium ügyfélelek eközben elsősorban a bankfiók gyors és egyszerű elérésére vágynak.

Aki nem követi a speciális igényeket, lemarad

A kockázatmentes állampapír mellett a legdivatosabb befektetés a környezetvédelem és a fenntarthatóság lett az elmúlt időszakban nemzetközileg és egyre inkább a magyar vagyonosok körében is. Az ESG-befektetések népszerűsége folyamatosan nő, 2021 végére világszerte a privátbanki portfóliók fele már megfelelhet az ilyen szempontú kritériumoknak. E tekintetben is nagyon különbözik azonban a nők és a férfiak látásmódja

- hívta fel a figyelmet Karagich István.

A 100 millió forint fölötti megtakarítással rendelkező férfiak szerint ugyanis az ESG-szempontok egyáltalán nem fontosak, ők egy 10-es skálán mindössze 3 pontra értékelték a fenntarthatósági kritériumot. A vagyonos nők sokkal elkötelezettebbek e kérdésben: ők 10-ből átlagosan 8 pontot adtak a fenntarthatóságot, zöld szempontokat szem előtt tartó befektetések jelentőségére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem