2021. január 26. kedd Vanda, Paula

Fontos adóhatáridő jár le holnap: nekik kell résen lenni


Holnap újabb adózási határidő jár le. Ezúttal az egyéni vállalkozókat és az őstermelőket, a katásokat és az evásokat érinti a fontos dátum. Egy-két kivételtől eltekintve elektronikusan kell elküldeni a bevallást.


Alig egy napjuk maradt azoknak, akik vállalkozói tevékenységet, illetve akik áfa fizetésére kötelezett értékesítő tevékenységet végeznek. Február 25-ei bevallási határidővel kell számolniuk, emellett eddig a dátumig kell az előző évi jövedelemadót is megfizetniük. Nézzük a részleteket!

A határidő

A bevallási és fizetési határidő február 25.

Kikre vonatkozik a határidő?

 • egyéni vállalkozók
 • áfa fizetésére kötelezett őstermelők
 • áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek
 • evás egyéni vállalkozók
 • a katások
Fokozott ellenőrzés lesz
Az adóhatóság az idén az előző évinél több vizsgálatot tervez az egyéni vállalkozók körében. Varga Árpád, a NAV elnökhelyettese ezt azzal indokolta, hogy az általuk bevallott jövedelem és befizetett adó jóval kevesebb, mint a munkaviszonyban szerzett jövedelem és adó. Például egy szabolcsi magánszemély évente átlagosan nyolc-tízszer annyi szja-t fizet be, mint egy egyéni vállalkozó. Hasonlóan kiemelt figyelem irányul idén az őstermelőkre is.

Milyen nyomtatványra van szükség?

 • A bevallási csomag 1453-13-as lapjai: ezt kell kitöltenie az egyéni vállalkozóknak
  1453-as bevallás: a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó egészségügyi szolgáltatási járulékát és nyugdíjjárulékát ide vezetheti fel
  1443-as nyomtatvány: az eva-alanyoknak
  14KATA: A kata hatálya alá tartozóknak

Kikre nem vonatkozik?

Azokra, akik 2014-ben megszüntették vagy az év egy részében bejelentetten szüneteltették vállalkozásukat, nem a február 25-i határidő vonatkozik. Nekik május 20-ig kell bevallásukat benyújtaniuk - tájékoztatta a Pénzcentrumot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Azoknak pedig, akik az elmúlt év egészében bejelentetten szüneteltették tevékenységüket és nem volt adóköteles jövedelmük, nem kell bevallást benyújtaniuk.

Hogyan kell leadni

A bevallást ezúttal elektronikusan kell eljuttatni az Adóhivatalhoz, azonban a kiegészítő tevékenységet folytató (nyugdíjas) egyéni vállalkozó, valamint az áfa fizetésére kötelezett magánszemély papíron is beadhatja szja-bevallását abban az esetben, ha nem minősül munkáltatónak, kifizetőnek.

Hogyan kell fizetni?

Azoknak, akik pénzforgalmi számlanyitásra kötelezettek, átutalással kell befizetniük az adót. A többi adózó az átutalás mellett a kijelölt ügyfélszolgálatokon bankkártyával és csekken is fizethet.

 

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked