21 °C Budapest

Feltűnően optimisták a magyar cégek: 42 százalékuk árbevétele növekedésére számít

2021. január 14. 19:07

A 2021-es évre a vállalkozók bizakodóan tekintenek, 42 százalékuk arra számít, hogy az idén éves árbevétele nőni fog 2020-hoz képest - közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete (GVI) októberi adatokon alapuló elemzését csütörtökön.

Az elemzésben szereplő adatok a GVI 2020. október 1. és 31. között 3142 hazai vállalkozás megkérdezésével készült féléves konjunktúrafelvételéből származnak, amelyben a vállalkozások pénzügyi helyzetét vizsgálták. A tájékoztatás szerint a növekedésre számító vállalkozások körében a 2021-re várt árbevétel bővülés átlagos mértéke 17 százalék 2020-hoz képest.

A vállalkozások fele arra számít, hogy a 2020-as árbevétele alacsonyabb lesz, mint az előző évben, átlagosan 31 százalékos csökkenéssel kalkulálnak. A cégek több mint negyede úgy látta, hogy nem fog változni, és valamivel kevesebb mint negyedük számít arra, hogy magasabb lesz a 2020-as árbevétele.

Legnagyobb arányban a szolgáltatást végző vállalatok látták úgy, hogy a 2020-as árbevételük csökkeni fog a 2019-es képest, őket követik az építőiparban tevékenykedő vállalatok, majd az ipar területén működők.

A kereskedelemben tevékenykedő vállalatoknál a legalacsonyabb azoknak a vállalatoknak az aránya, amelyek árbevétel csökkenésével számolnak. A legtöbb vállalkozásnak a 2020. október előtti hónapokban az adók és járulékok befizetése jelentette a legnagyobb pénzügyi nehézséget, a második leggyakrabban említett pénzügyi terhek a munkabérek, illetve a vállalkozások egyéb állandó költségeinek fizetése voltak - közölték.

A vállalkozások visszajelzései alapján az látszik, hogy a válság sújtotta helyzetben a legnagyobb problémát a napi működésükben bekövetkezett nehézségek adták, amelyeket vagy tartalékokból, vagy gyors, azonnali megoldást jelentő, likviditást segítő hitelekből próbálták megoldani, mint például a Széchenyi Kártya Program új krízishiteleiből - mutatott rá az MKIK GVI.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az elemzés szerint a vállalkozások 15 százalékánál fordult elő, hogy az eltelt fél év során késedelmesen fizetett üzleti partnerének. A lánctartozás előfordulása - az, hogy egy vállalat az elmúlt 12 hónapban azért nem tudott fizetni határidőre szállítóinak, mert neki sem fizettek a vevőik határidőre - 21 százalékot tett ki. A lánctartozás által okozott gondok alakulásáról a vállalkozók 48 százaléka mondta, hogy az utóbbi fél év során nőtt a probléma súlya, 49 százalékuk szerint nem változott, és csupán 4 százalékuk gondolja azt, hogy csökkent.

A 2020 októbere előtti hónapokban a Covid19 járvány nehézségeinek kezelésére a vállalkozások 30 százaléka vett igénybe valamilyen külső finanszírozási forrást. A hitelfizetési moratórium lehetősége a vállalatok 30 százalékát érintette, és 14 százalék vette igénybe a lehetőséget - közölte az MKIK GVI.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem