2 °C Budapest

Ezt még ma intézd el, különben rengeteg pénzt bukhatsz

MTI
2017. december 29. 15:00

December utolsó napján lejár a kisadózók tételes adójára (kata) és a kisvállalati adóra (kiva) áttérés határideje.

Ha egy adózást váltó vállalkozás már januártól élni szeretne a kedvezményes adózási módok, illetve az alanyi áfamentesség előnyeivel, 31-én éjfélig az erre vonatkozó nyilatkozatot el kell juttatni az adóhivatalnak. A minisztérium közleményében arra is kitért: annak a cégnek mindenképp érdemes átgondolni a kivára-váltást, amelyiknek a bértömege nagyobb a nyereségénél vagy növekedésre fordítja vissza a profitját. Kivára váltani bármikor év közben is lehet, de a 2017-es zárás miatt legkésőbb december 31-ig célszerű dönteni.

A minisztérium kiemelte, hogy akik még idén választják a katát, amely minimális adminisztrációval és közteherrel jár, azok a teljes 2018-as évben így adózhatnak. A kata bevételi határa idén januártól duplájára, 6 millió forintról 12 millióra nőtt, a kisadózók által fizetendő adó jellemzően mindössze havi 50 ezer forint kiadást jelent.

Az alanyi áfamentességet szilvesztert követően legközelebb már csak a 2019-es adóévre választhatják a már működő vállalkozások.

Az alanyi mentesség 2018-ra akkor választható, ha a vállalkozás bevétele sem 2017-ben ténylegesen, sem 2018-ban "várhatóan, illetve ténylegesen" nem haladja meg a 8 millió forintot. A kedvező adózási mód bejelentésére szolgáló nyomtatványok a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapjáról tölthetőek le, és az ügyfélkapun keresztül, illetőleg - egy kivétellel - postai úton, vagy személyesen is benyújthatóak.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem