2020. április 2. csütörtök Áron

Ezért nincs elég élelmiszer a boltokban: pedig lenne mit szállítani


Alaposan felforgatta a mindennapokat a koronavírus-járvány, az emberek megrohamozták az élelmiszerboltokat, amelyek azonban jelentős készlethiánnyal küzdenek. A határlezárások és az elrendelt hatósági intézkedések miatt ugyanis jelentős torlódás alakult ki az elmúlt napokban a határátkelő-helyeken, emiatt pedig csúszik a szállítás, és a külföldről rendelt áruk kézbesítése is.

Alapjaiban változott meg az élet az elmúlt napokban, a koronavírus megjelenése óta jelentős növekedésnek indult az online vásárlás és a házhozszállítás is. Kiürültek a patikák az élelmiszerláncok is jelentős is jelentős készlethiánnyal küzdenek. A héten rengeteg üzenet érkezett a Portfolio-hoz azzal kapcsolatban, hogy áldatlan állapotok uralkodtak a határokon, a lezárások és az elrendelt intézkedések miatt ugyanis durva várakozási idő és hatalmas torlódás alakult ki.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a Pénzcentrumnak azt mondta, az OKSZ-hez is érkeztek panaszok az áruszállítási lánc fennakadásával kapcsolatban, mint mondta, operatív segítséget kértek, hogy elsőbbséget kapjanak az élelmiszerszállító kamionok.

Elmondta, az áruforgalommal kapcsolatos probléma komoly gondokat okoz az élelmiszerellátásban és az élelmiszeriparban.

A futárcégek is megérzik a határzárat

Megkeresésünkre a Sprinter Futárszolgálat közölte, ugyan ők kizárólag belföldön dolgoznak, de vannak olyan ügyfeleik, akik külföldről, direkt beszállítással juttatja el hozzájuk a magyarországi árumennyiségét.

Eddig nem voltak fennakadások, vagy legalábbis kezeltük hatósági segítséggel, együttműködéssel

 - írták.

A GLS futárszolgálat csütörtökön közölte, már csak Szlovákia irányába voltak problémáik, mivel Parassapusztánál a kisteherautókat nem engedték át, miközben más határátkelő helyeken ezzel nem volt gond.

Ez azért is furcsa, mert áruszállítást végeznek, tehát nem értjük a korlátozást

- írták. A szlovák határnál történő fennakadás akár 1 napost csúszást is okozhat attól függően, hová kell szállítani a csomagokat.

A Magyar Posta szintén arról számolt be, hogy a nemzetközi postai küldeményforgalomban fennálló akadályok - mint például a határlezárások vagy a légi közlekedés korlátozása - miatt a még működő viszonylatokban is lassulás tapasztalható, amely a küldemények kézbesítésének idejét is érintheti.

Címlapkép: MTI/Balázs Attila

Mi az a koronavírus?

A 2019-nCoV (SARS-CoV-2) névre keresztelt vírus a koronavírusok közé tartozik. Ma "mindössze" 7 olyan koronavírusról tudunk, ami az embereknél is képes betegséget okozni - súlyosságukat tekintve nagyon változatos problémákkal: az egyszerű náthától a súlyos légúti problémákig. Aki nem tudná, ugyanez a vírustörzs (koronavírus) felelős a néhány éve feltűnt SARS-ért és MERS-ért. A vírus okozta megbetegedés hivatalos neve COVID-19.

Hogyan terjed a koronavírus?

A COVID-19 főként cseppfertőzéssel terjed, de a kutatók által az sem zárható ki, hogy a fertőzött széklettel való érintkezés során is megfertőződhetünk.

Kik kaphatják el a koronavírust?

Ahogy más, a légutakat érintő vírusfertőzést, úgy a koronavírust is gyakorlatilag bárki elkaphatja. Viszont erre is fogékonyabbak lehetnek a krónikus betegségekben szenvedők, a legyengült immunrendszerűek, a kisgyerekek és az idősebbek. A betegség lefolyása náluk súlyosabb tünetekkel járhat, és a szövődmények is gyakoribbak.

A koronavírus tünetei

A koronvírus lappangási ideje a jelenlegi tudásunk alapján 2-14 nap. A tünetek súlyossága egyénenként nagyon eltérő lehet, vannak, akik kb. teljesen tünetmentesek, míg mások csak enyhe tüneteket tapasztalnak. Ez is hozzájárul a COVID-19 gyors terjedéséhez. A koronavírus a légutakat támadja meg. A fertőzés tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez:

  • száraz köhögés
  • láz
  • gyengeség, fáradékonyság
  • légzési nehézségek
  • légszomj
  • hasmenés
  • torokfájás (ritkábban)
  • orrfolyás (ritkábban)

A COVID-19 okozta fertőzés az esetek nagyjából kb. 80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár együtt, míg a jelenelgi statisztikák szerint az érintettek negyedénél volt súlyos a betegség. Az elsődleges, influenzaszerű tünetek után a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva. A koronavírus szövődménye tüdőgyulladás, akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS), szeptikus sokk, veseelégtelenség, végső esetben pedig halál is lehet. A kórházi kezelésre szorulók többsége a fertőzés előtt egészséges volt. A halálos áldozatok azonban azok közül kerültek ki, akik a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak, például krónikus betegségeik, szívproblémáik, cukorbetegségük volt vagy idősebbek voltak.

Minden a koronavírusról a Pénzcentrum tematikus mellékletében - KATT!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Tesco

04.02-04.06
Budapest

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

Aldi

03.01-04.05
Országos

Interspar

02.26-04.03
Országos

  Ajánlatunk