9 °C Budapest

Ezért is brutális bírságot kaphatnak a családi ház tulajdonosok: nem éri meg trükközni

2019. április 11. 09:30

Pár ezret spórolhat, de 100 ezer forint kötbért is fizethet az a vállalkozás, amelyik nem tartja be a vízügyi rendeletet. A Dél-Pest Megyei Víziközmű Szolgáltató (DPMV Zrt.) már vadászik a szabálysértőkre, akik nem megfelelően fizetik a vízdíjakat. Minden olyan vállalkozást ellenőriznek, amelynek székhelye lakóingatlanba van bejelentve. 

Kiskunlacházán is megkezdte a szabálysértések kivizsgálását a DPMV Zrt., a helyi víziközmű szolgáltató. Autóval járták be a várost és keresték a házak kapujára, falára kitett cégtáblákat. Ezek alapján jegyzőkönyvet vettek fel, és ellenőrizték a nyilvántartásban, hogy az ingatlanra kötöttek-e közületi szerződést. Ha nem, akkor 100 ezer forint bírságot szabtak ki - írja a 24.hu.

A DPMV-nek volt alapja a vállalkozások feltérképezésére, ugyanis a  vízközműszolgáltatásról szóló törvény végrehajtási rendeletében az szerepel, hogy: 

Egy felhasználási helyen belül a nem lakossági felhasználók ivóvízhasználatát külön bekötési vízmérővel, vagy mellékvízmérővel kell mérni.

A rendeletet még 2013-ban hozták. A DPMV 2017-ben hirdette meg a "Kezdjük tiszta lappal" programot, és csak a moratórium lejárta után kezdtek átfogó ellenőrzésbe. Azóta nézik, van-e "nem lakossági" vízfelhasználás az ingatlanokon, ahol vállalkozás működik. A DPMV nem csak Kiskunlacházán, hanem mind a 21 településén felméri a vállalkozásokat, a helyszínen, illetve az elérhető céginformációk alapján. Azt nem erősítették meg, hogy 100 ezer forint lenne a bírság, csupán annyit közöltek, hogy szabálytalanság észlelésekor kötbért érvényesíthetnek.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól (MEKH) állásfoglalása szerint az a vízfelhasználási hely, ahol tényleges gazdasági tevékenység nem zajlik (például házhoz kijáró mosógépszerelő, csak székhelyszolgáltató az ingatlan) nem tartozik a hivatkozott körbe. Ráadásul attól, hogy vállalkozást jelentettek be az adott ingatlanra, még nem kell az egész vízfogyasztást közületinek venni. 

Felmerül viszont a kérdés: Mennyit kell akkor figyelembe venni a vízfogyasztásból? Min múlik, kell-e külön mellékmérő a vállalkozásra? Ha egy varrónő, könyvelő, informatikus, vagy fordító a lakása egyik szobájában dolgozik, és közben kezet mos, iszik, használja a WC-t, az vajon közületi, vagy lakossági fogyasztásnak számít?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Gyakorlati okokból még két vállalkozói csoportot különböztet meg a DPMV, ha van gazdasági tevékenység a házunkban, lakásunkban:
  • Ahol műszakilag megvalósítható az elkülönült mérés (például autójavító műhely kézmosójánál), ott kérik a külön vízmérőt, és ez alapján számolják a közületi fogyasztást.
  • Ahol nincs műszaki lehetőség erre (például a könyvelő használja a lakása közös használatban lévő mellékhelyiségét) ott megegyezés alapján átalányfogyasztást számolnak el közületiként.

Miért lényeges, hogy lakossági, vagy közületi a vízfogyasztás?

Kézenfekvő a válasz: a közületi víz drágább. A DPMV-nél a közületi havi alapdíj 39,40 forinttal, a felhasználással arányos díj az ivóvíznél köbméterenként 36,80 forinttal, a szennyvíznél pedig köbméterenként 74,20 forinttal drágább, mint a lakossági. Egy egyedülálló személy havi vízfogyasztása nagyjából 3 köbméter. 

Ha egy az otthonában dolgozó könyvelő például abban egyezett meg a vízművekkel, hogy a vízfogyasztása harmadát veszik közületinek, akkor éves szinten kevesebb mint 1500 forint a különbség a csak lakossági, vagy részben közület fogyasztás között.

Még egy hátránya van a közületi vízfogyasztásnak: nem jár locsolási díjkedvezmény, ami egyébként a csatornadíj 10 százaléka lehet, kérelemre, május 1. és szeptember 30. között. Ezzel további szűk 450 forintot nyerhet a havi 3 köbméteres fogyasztású könyvelőn éves szinten a vízművek. Összességében tehát kevesebb mint évi kétezer forintot.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem