2019. április 26. péntek Ervin

Ezért is brutális bírságot kaphatnak a családi ház tulajdonosok: nem éri meg trükközni

  • 24.hu
  • 2019. április 11. csütörtök 09:30

Pár ezret spórolhat, de 100 ezer forint kötbért is fizethet az a vállalkozás, amelyik nem tartja be a vízügyi rendeletet. A Dél-Pest Megyei Víziközmű Szolgáltató (DPMV Zrt.) már vadászik a szabálysértőkre, akik nem megfelelően fizetik a vízdíjakat. Minden olyan vállalkozást ellenőriznek, amelynek székhelye lakóingatlanba van bejelentve. 

Kiskunlacházán is megkezdte a szabálysértések kivizsgálását a DPMV Zrt., a helyi víziközmű szolgáltató. Autóval járták be a várost és keresték a házak kapujára, falára kitett cégtáblákat. Ezek alapján jegyzőkönyvet vettek fel, és ellenőrizték a nyilvántartásban, hogy az ingatlanra kötöttek-e közületi szerződést. Ha nem, akkor 100 ezer forint bírságot szabtak ki - írja a 24.hu.

A DPMV-nek volt alapja a vállalkozások feltérképezésére, ugyanis a  vízközműszolgáltatásról szóló törvény végrehajtási rendeletében az szerepel, hogy: 

Egy felhasználási helyen belül a nem lakossági felhasználók ivóvízhasználatát külön bekötési vízmérővel, vagy mellékvízmérővel kell mérni.

A rendeletet még 2013-ban hozták. A DPMV 2017-ben hirdette meg a "Kezdjük tiszta lappal" programot, és csak a moratórium lejárta után kezdtek átfogó ellenőrzésbe. Azóta nézik, van-e "nem lakossági" vízfelhasználás az ingatlanokon, ahol vállalkozás működik. A DPMV nem csak Kiskunlacházán, hanem mind a 21 településén felméri a vállalkozásokat, a helyszínen, illetve az elérhető céginformációk alapján. Azt nem erősítették meg, hogy 100 ezer forint lenne a bírság, csupán annyit közöltek, hogy szabálytalanság észlelésekor kötbért érvényesíthetnek.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól (MEKH) állásfoglalása szerint az a vízfelhasználási hely, ahol tényleges gazdasági tevékenység nem zajlik (például házhoz kijáró mosógépszerelő, csak székhelyszolgáltató az ingatlan) nem tartozik a hivatkozott körbe. Ráadásul attól, hogy vállalkozást jelentettek be az adott ingatlanra, még nem kell az egész vízfogyasztást közületinek venni. 

Felmerül viszont a kérdés: Mennyit kell akkor figyelembe venni a vízfogyasztásból? Min múlik, kell-e külön mellékmérő a vállalkozásra? Ha egy varrónő, könyvelő, informatikus, vagy fordító a lakása egyik szobájában dolgozik, és közben kezet mos, iszik, használja a WC-t, az vajon közületi, vagy lakossági fogyasztásnak számít?

Gyakorlati okokból még két vállalkozói csoportot különböztet meg a DPMV, ha van gazdasági tevékenység a házunkban, lakásunkban:
  • Ahol műszakilag megvalósítható az elkülönült mérés (például autójavító műhely kézmosójánál), ott kérik a külön vízmérőt, és ez alapján számolják a közületi fogyasztást.
  • Ahol nincs műszaki lehetőség erre (például a könyvelő használja a lakása közös használatban lévő mellékhelyiségét) ott megegyezés alapján átalányfogyasztást számolnak el közületiként.

Miért lényeges, hogy lakossági, vagy közületi a vízfogyasztás?

Kézenfekvő a válasz: a közületi víz drágább. A DPMV-nél a közületi havi alapdíj 39,40 forinttal, a felhasználással arányos díj az ivóvíznél köbméterenként 36,80 forinttal, a szennyvíznél pedig köbméterenként 74,20 forinttal drágább, mint a lakossági. Egy egyedülálló személy havi vízfogyasztása nagyjából 3 köbméter. 

Ha egy az otthonában dolgozó könyvelő például abban egyezett meg a vízművekkel, hogy a vízfogyasztása harmadát veszik közületinek, akkor éves szinten kevesebb mint 1500 forint a különbség a csak lakossági, vagy részben közület fogyasztás között.

Még egy hátránya van a közületi vízfogyasztásnak: nem jár locsolási díjkedvezmény, ami egyébként a csatornadíj 10 százaléka lehet, kérelemre, május 1. és szeptember 30. között. Ezzel további szűk 450 forintot nyerhet a havi 3 köbméteres fogyasztású könyvelőn éves szinten a vízművek. Összességében tehát kevesebb mint évi kétezer forintot.

Jól jönne 3 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 3 millió forintos hitelösszeget, és 84 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 45 941 forintos törlesztővel a Raiffeisen Bank (THM 8,2 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől a K&H (46 000 Ft/hó; THM 8,1%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket az Erste (51 352 Ft/hó; THM 11,92 %) ajánlata, de érdemes megnézni az Cetelem és az OTP Bank ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Spar

04.25-04.30
Országos

Interspar

04.25-04.30
Országos

Aldi

04.25-04.30
Országos

Lidl

04.25-04.30
Országos

Auchan

04.25-04.30
Országos

Tesco

04.23-04.30
Országos

Praktiker

Tavasz, nyár, kert
04.04-07.31
Országos

  Ajánlatunk