14 °C Budapest

Ezer forintot buksz minden papírszámlával: mutatjuk, hogy jött ki

2017. december 18. 11:00

Egy átlagos hazai vállalkozás ezer számlánként félmillió forintot takaríthat meg a szoftveres megoldásra való átálással egy számlakezeléssel foglalkozó tanácsadó cég, az LLP Hungary felmérése szerint. A kutatásból kiderül, hogy a cégek egynegyedénél több mint hat kézen megy keresztül egy-egy bizonylat, átlagosan pedig ezer forintba kerül egy számla feldolgozása. A válaszadók 70 százaléka pedig még mindig papíralapon dolgozza fel a számlákat.

A költséghatékonyságot nemzetközi kutatások is igazolják: a Bruno Koch által készített E-invoicing-E-Billing, Key stakeholders as Game changers című tanulmány szerint az elektronikus és automatikus számlázás használata a normál papír alapú számlázási folyamatokhoz képes 60-80 százalékos megtakarítást eredményezhet.

Bár a magyar gazdasági szereplők többsége - főleg a kisvállalkozások - jellemzően csak lassan állnak át a papír alapúról a digitális megoldásokra, egyre több szolgáltató kínál nemcsak sokkal praktikusabb, de költséghatékony online megoldásokat a számlák kezelésére. A számlázz.hu elsők között jött elő az e-számlával, de ismert szereplő a Billingo vagy az e-számla is, de elérhető már olyan oldal is, amely a vállalkozás megadott preferenciáinak megfelelően választja ki az igényekhez leginkább illeszkedő programot.

Az egyre szorosabb versenyben komplex szolgáltatással rukkolt elő az OTP eBIZ, amely Digitális Pénzügyi Asszisztensként definiálja magát. Bár az árversenyben több szereplő is kínál 0 forintos e-számla díjat, az eBIZ ezt - elsőként - csomagtól függetlenül teszi.

Másik fontos előnye, hogy össze van kötve az OTP Internetbanki szolgáltatásával is.

Ez az OTP-nél bankoló cégeknek jó hír, mert ennek köszönhetőn az OTP eBIZ-ből látják, hogy megrendelőik közül ki fizetett és ki nem, sőt az OTP Internetbankba való belépés nélkül indíthatnak átutalási megbízásokat és a befogadott költség számlák kifizetése akár csoportosan is elvégezhető. További újdonság, hogy az OTP eBIZ-t használó cég által kiállított e-számlát minden OTP vállalkozói ügyfél gyorsan el tudja utalni a számlán található linken keresztül. Így megspórolható a kártyás fizetés költsége."

- mondta el a Pénzcentrumnak Jósvai Tamás, az OTP eBIZ ügyvezetője.

További praktikum, hogy a bejövő számlákat akár befotózással is fel fel lehet tölteni a rendszerbe. Ez utóbbi hasznos a könyvelők számára is, akiknek egyébként teljesen díjmentesen biztosítható hozzáférés a rendszerhez, így egyszerűsödik a cég és könyvelője közti kapcsolattartás. A programban nemcsak a feltöltött számlák és a banki adatok érhetők el könnyedén, de kompatibilis a Magyarországon használt könyvelő programok jelentős részével is. Néhány kattintással pedig kimutatások, grafikonok is készíthetőek a vállalkozás pénzügyi státuszáról.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az elektronikus számla előnyei:

  • bárhonnan, bármikor elérhető - Biztosan sokan kerültek már olyan helyzetbe, hogy irodán kívül kellett volna valamilyen számlázási feladatot megoldaniuk. Egy online szolgáltatás esetében ez nem akadály.
  • gyors és átlátható - Az elektronikus számla kiállításának pillanatától elérhető, az iktatás ideje levonható a fizetési határidőből. Ráadásul a vevő nem mondhatja, hogy nem kapta meg.
  • könnyen kezelhető - Az e-számla indexelhető és később pont úgyanúgy visszakereshető, mint bármely fájl a számítógépen.
  • presztízs értékű - Egy induló vállalkozás is állíthat ki elektronikus számlát, ami sokkal elegánsabb, mint egy számlatömbbel rohangálni.
  • programozható - A webáruházak esetében a számlázás teljes mértékben automatizálható, éjjel-nappal és hétvégén készülhetnek a számlák folyamatosan, emberi kéz beavatkozása nélkül.

Nehéz idők jönnek a papír alapú számlásokra

2018. július 1-jétől bekötik az online számlákat az adóhatósághoz, vagyis a cégeknek 24 órán belül el kell küldeniük a 100 ezer forint feletti ÁFA tartalommal rendelkező, belföldi üzleti partnereknek szóló számláik adatait a NAV részére. Az uniós irányelveknek megfelelően a kormány meghagyja ugyan a papíralapú tömbös számlázás lehetőségét is, azonban szakmai szervezetek nyomására annak költsége jócskán megemelkedhet. A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MOKE) szerint az online számlák bekötésének csak akkor lehet eredménye, ha

  • a számlatömbökre termékdíjat vetnének ki (10 ezer forint/tömb, illetve 1 ezer forint/ egyedi számlalap),
  • bemutatási kötelezettséget írnánk elő a papíralapú számlákra a megvásárlást követő 30, 90, 360 napon belül
  • a számlák végleges leadását írnák elő a NAV vagy a kormányhivatalok felé a megvásárlást követő harmadik év végével
Azt nem tudni, hogy az MOKE javaslatait figyelembe veszi-e a kormányzat, azonban annyi már most biztosan kiderül a tervezetből, hogy lényegesen bonyolódik a kézzel számlázók élete: amennyiben az áfa összege 100 ezer és 500 ezer forint között van, akkor 5 naptári napon belül, ha meghaladja az 500 ezer forintot, akkor a teljesítést követő napon kell bejelentést tenni a NAV honlapján keresztül azoknak, akik papír alapú számlával dolgoznak.

 

A cikk megjelenését azOTP eBIZ Kft.támogatta.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem