2018. január 17. szerda Antal, Antónia

Ezer forintot buksz minden papírszámlával: mutatjuk, hogy jött ki

Egy átlagos hazai vállalkozás ezer számlánként félmillió forintot takaríthat meg a szoftveres megoldásra való átálással egy számlakezeléssel foglalkozó tanácsadó cég, az LLP Hungary felmérése szerint. A kutatásból kiderül, hogy a cégek egynegyedénél több mint hat kézen megy keresztül egy-egy bizonylat, átlagosan pedig ezer forintba kerül egy számla feldolgozása. A válaszadók 70 százaléka pedig még mindig papíralapon dolgozza fel a számlákat.

A költséghatékonyságot nemzetközi kutatások is igazolják: a Bruno Koch által készített E-invoicing-E-Billing, Key stakeholders as Game changers című tanulmány szerint az elektronikus és automatikus számlázás használata a normál papír alapú számlázási folyamatokhoz képes 60-80 százalékos megtakarítást eredményezhet.

Bár a magyar gazdasági szereplők többsége - főleg a kisvállalkozások - jellemzően csak lassan állnak át a papír alapúról a digitális megoldásokra, egyre több szolgáltató kínál nemcsak sokkal praktikusabb, de költséghatékony online megoldásokat a számlák kezelésére. A számlázz.hu elsők között jött elő az e-számlával, de ismert szereplő a Billingo vagy az e-számla is, de elérhető már olyan oldal is, amely a vállalkozás megadott preferenciáinak megfelelően választja ki az igényekhez leginkább illeszkedő programot.

Az egyre szorosabb versenyben komplex szolgáltatással rukkolt elő az OTP eBIZ, amely Digitális Pénzügyi Asszisztensként definiálja magát. Bár az árversenyben több szereplő is kínál 0 forintos e-számla díjat, az eBIZ ezt - elsőként - csomagtól függetlenül teszi.

Másik fontos előnye, hogy össze van kötve az OTP Internetbanki szolgáltatásával is.

Ez az OTP-nél bankoló cégeknek jó hír, mert ennek köszönhetőn az OTP eBIZ-ből látják, hogy megrendelőik közül ki fizetett és ki nem, sőt az OTP Internetbankba való belépés nélkül indíthatnak átutalási megbízásokat és a befogadott költség számlák kifizetése akár csoportosan is elvégezhető. További újdonság, hogy az OTP eBIZ-t használó cég által kiállított e-számlát minden OTP vállalkozói ügyfél gyorsan el tudja utalni a számlán található linken keresztül. Így megspórolható a kártyás fizetés költsége."

- mondta el a Pénzcentrumnak Jósvai Tamás, az OTP eBIZ ügyvezetője.

További praktikum, hogy a bejövő számlákat akár befotózással is fel fel lehet tölteni a rendszerbe. Ez utóbbi hasznos a könyvelők számára is, akiknek egyébként teljesen díjmentesen biztosítható hozzáférés a rendszerhez, így egyszerűsödik a cég és könyvelője közti kapcsolattartás. A programban nemcsak a feltöltött számlák és a banki adatok érhetők el könnyedén, de kompatibilis a Magyarországon használt könyvelő programok jelentős részével is. Néhány kattintással pedig kimutatások, grafikonok is készíthetőek a vállalkozás pénzügyi státuszáról.

Az elektronikus számla előnyei:

  • bárhonnan, bármikor elérhető - Biztosan sokan kerültek már olyan helyzetbe, hogy irodán kívül kellett volna valamilyen számlázási feladatot megoldaniuk. Egy online szolgáltatás esetében ez nem akadály.
  • gyors és átlátható - Az elektronikus számla kiállításának pillanatától elérhető, az iktatás ideje levonható a fizetési határidőből. Ráadásul a vevő nem mondhatja, hogy nem kapta meg.
  • könnyen kezelhető - Az e-számla indexelhető és később pont úgyanúgy visszakereshető, mint bármely fájl a számítógépen.
  • presztízs értékű - Egy induló vállalkozás is állíthat ki elektronikus számlát, ami sokkal elegánsabb, mint egy számlatömbbel rohangálni.
  • programozható - A webáruházak esetében a számlázás teljes mértékben automatizálható, éjjel-nappal és hétvégén készülhetnek a számlák folyamatosan, emberi kéz beavatkozása nélkül.

Nehéz idők jönnek a papír alapú számlásokra

2018. július 1-jétől bekötik az online számlákat az adóhatósághoz, vagyis a cégeknek 24 órán belül el kell küldeniük a 100 ezer forint feletti ÁFA tartalommal rendelkező, belföldi üzleti partnereknek szóló számláik adatait a NAV részére. Az uniós irányelveknek megfelelően a kormány meghagyja ugyan a papíralapú tömbös számlázás lehetőségét is, azonban szakmai szervezetek nyomására annak költsége jócskán megemelkedhet. A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MOKE) szerint az online számlák bekötésének csak akkor lehet eredménye, ha

  • a számlatömbökre termékdíjat vetnének ki (10 ezer forint/tömb, illetve 1 ezer forint/ egyedi számlalap),
  • bemutatási kötelezettséget írnánk elő a papíralapú számlákra a megvásárlást követő 30, 90, 360 napon belül
  • a számlák végleges leadását írnák elő a NAV vagy a kormányhivatalok felé a megvásárlást követő harmadik év végével
Azt nem tudni, hogy az MOKE javaslatait figyelembe veszi-e a kormányzat, azonban annyi már most biztosan kiderül a tervezetből, hogy lényegesen bonyolódik a kézzel számlázók élete: amennyiben az áfa összege 100 ezer és 500 ezer forint között van, akkor 5 naptári napon belül, ha meghaladja az 500 ezer forintot, akkor a teljesítést követő napon kell bejelentést tenni a NAV honlapján keresztül azoknak, akik papír alapú számlával dolgoznak.

 

A cikk megjelenését az OTP eBIZ Kft. támogatta.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 1 milliós hitelösszeget, és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a Sberbank nyújtja (THM 10,97%), de nem sokkal marad el ettől az K&H Bank (THM 11,50%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a CIB Bank, a Cetelem, az ERSTE Bank, illetve a Budapest Bank kölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Ezek az országok a világ legnagyobb sörfogyasztói

Ha sörivásról van szó, akkor a csehek verhetetlenek. Egy új tanulmány azt vizsgálta, hogy az egyes országokban mennyi sört fogyasztottak az emberek fejenként 2017 folyamán. Tavaly egy átlagos cseh 137,38...
 

Fogadjunk, hogy eddig te sem így használtad az alufóliát

A konyha a mindennapi életünk része, sokan mégis esve-kelve mozognak benne. Úgyhogy senkinek sem árthat egy kis felokosítás. Az alufólia például csodákra képes, de azért a bikinis sütemények is megérnek...
NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

01.18-01.24
Országos

Spar

01.18-01.24
Országos

Auchan

01.18-01.24
Országos

Interspar

01.11-01.17
Budapest

Spar

01.11-01.17
Országos

Aldi

01.11-01.17
Országos

Auchan

01.11-01.17
Országos

Tesco

01.11-01.17
Országos

  Ajánlatunk