2019. augusztus 25. vasárnap Lajos, Patrícia

Évről évre rövidebb határidőt adnak a cégek: egyre több ügyfél kér fizetési haladékot


Rendkívül rövid fizetési határidőket szabnak a magyar vállalatok, emiatt sok egyéni ügyfél kénytelen halasztást kérni - derült ki az Intrum Európai Fizetési Jelentéséből. Egyelőre az erős gazdasági növekedés miatt a vállalatok eredményét kevéssé befolyásolja a késedelmes fizetés, később, egy kevésbé erős konjunktúrában azonban kihívást jelenthet a cégek számára, hogy maguk kezeljék a kintlévőségeiket.

Hamar szeretnék kézhez kapni a pénzüket a magyar cégek, emiatt sok ügyfél kénytelen halasztást kérni - derült ki az Intrum éves Európai Fizetési Jelentéséből. A 29 európai országra kiterjedő felmérés során 450 magyar cégvezetőt is megkérdeztek. Az ő válaszukból kiderült, hogy a magyar vállalatok európai viszonylatban igen türelmetlenek, amikor a kifizetések határidejét tárgyalják.

Magyarországon a vállalatok átlagosan csak 11 nap fizetési határidőt adnak fogyasztói ügyfeleiknek (B2C).

Vállalati ügyfelek (B2B) számára 24, a közszféra intézményeink adott átlagos türelmi idő pedig 31 nap. Az uniós átlag ennél jelentősen magasabb, különösen a magánszemélyek esetén: ők átlagosan 21 napot kapnak a fizetésre, míg a vállalati ügyfelek 34, a közintézmények 33 napot kapnak.

A fogyasztói ügyfelek számára egyre rövidebb fizetési határidőket szabnak meg a magyar vállalatok. 2016-ban még 16 nap volt az átlagos fizetési határidő, 2017-ben azonban már csak 14, 2018-ban és 2019-ben pedig alig 11 nap. Hosszabbodtak ugyanakkor a vállalati ügyfeleknek és a közintézményeknek adott határidők: előbbi 2016-ban még 20, utóbbi 22 nap volt átlagosan. A mostani felmérés szerint Magyarországon a késedelmes követelések sem csúsznak túl sokáig: a követelések nagy része 30 napnál nem régebbi. A több mint egy hónapon át csúszó tartozások aránya hazánkban 22 százalék, kisebb, mint a 35 százalékos európai átlag.

A megszabott határidők rövidülése összefügg azzal, hogy az elmúlt években javult a fogyasztók fizetési morálja: 2016 óta csaknem a felére csökkent a teljesítés és a tényleges fizetés között eltelt idő

- mondta Deszpot Károly, az Intrum értékesítési és üzletfejlesztési igazgatója. 

Ez egybecseng korábbi, a lakosság fizetőképességét vizsgáló kutatásunkkal, amiből kiderült, hogy a magyar háztartásoknak egyre kevesebb gondot okoznak a kiadásaik. Az elmúlt időszakban tapasztalható, 4 százalék feletti GDP-növekedés tükrében érthető, hogy a lakosságnak és a vállalatoknak kevesebb gondot okoz a késedelmes fizetés.

Deszpot Károly azonban arra figyelmeztet, hogy a mostani, kimagasló gazdasági növekedés nem tart örökké, és egy gyengébb konjunktúrában problémát okozhat, ha könnyelműen állunk a kintlévőségekhez. Az elmúlt évben Magyarországon a vállalatok viszonylag nagy részét, 70 százalékát már kérték arra, hogy hosszabb fizetési határidőt adjanak meg, és ezt közel 65 százalékuk kénytelen is volt elfogadni. 

Ha a gazdasági konjunktúrában fordulat áll be, a késedelmes fizetések alááshatják a vállalatok pénzügyi stabilitását, gátolva a növekedést és új munkahelyek teremtésének lehetőségét. 

Bár a magyar cégek is tisztában vannak a kockázatokkal, közel 60 százalékuk mégsem tesz óvintézkedést a késedelmes fizetés ellen.

Deszpot Károly tapasztalatai szerint sok hazai cégvezető úgy gondolja, a követeléskezelés a bankok kiváltsága. Pedig a kis- vagy középvállalkozásoknak ugyanúgy megéri igénybe venni ezeket a szolgáltatásokat - a nyugat-európai vállalkozók körében ez már bevett gyakorlatnak számít. A friss számok alapján a jövőben sok magyarországi vállalat is számíthat rá, hogy nem kapja készhez a pénzét az elvárt időben. Kintlévőségkezelők bevonásával, tervezett, könnyített késedelmes fizetési konstrukciók alkalmazásával azonban megakadályozható, hogy a kintlévőségek veszteségekké váljanak.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,71 százalékos THM-el, és havi 107 743 forintos törlesztővel fel lehet venni az Ersténél De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: a K&H Banknál például 107 546 forintos törlesztőt ígér a 2,81 százalékos THM; míg az OTP Banknál szintén alacsony, 2,97 százalékos THM is alacsony, 108 811 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a Raiffeisen, a Budapest Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

08.22-08.28
Országos

Auchan

08.22-08.28
Országos

Lidl

08.22-08.28
Országos

Spar

08.22-08.28
Országos

Tesco

08.22-08.28
Országos

Auchan

08.15-08.28
Országos

Lidl

Iskolakezdés
08.01-09.14
Országos

Aldi

Iskolakezdés
07.25-09.07
Országos