12 °C Budapest

Erre számít a járvány után az egyik legnagyobb magyar vállalat-csoport

2020. május 28. 16:01

A koronavírus-járvány és a gépjárműipar átalakulása kihívások elé állítja a Bosch vállalatcsoportot. 2019-ben kiegyensúlyozott volt a növekedés: 11 százalékkal nőtt a magyarországi csoport éves árbevétele. 2020-ban az új technológiák és az innováció kerül a fókuszba.

A vállalat miután 2020 márciusától több hazai telephelyén az ipari tevékenységet átmenetileg csökkentette, sőt bizonyos esetekben felfüggesztette, a gyártási kapacitások fokozatos növelésére készül.

A termelés átmeneti mérséklésével a vállalat a gépjárművek iránti kereslet - különösen Európában tapasztalható - nagymértékű csökkenésére, valamint az autógyárakban folyó termelés ezzel összefüggő leállítására reagált. A gyártási kapacitás kiegyensúlyozottságának érdekében a vállalatcsoport számos intézkedést vezetett be, hogy gondoskodjon munkatársai egészségének védelméről a koronavírus-járvány időszakában is.

Ebben a kihívásokkal teli időszakban a gazdasági működőképességünk fenntartásának és a munkahelyek megőrzésének érdekében, illetve a számunkra kulcsfontosságú szempontok figyelembevételével kell napról napra megtalálnunk az érzékeny egyensúlyt. Meg kell óvnunk munkavállalóink egészségét az üzletmenet folyamatos fenntartása mellett

- hangsúlyozta Daniel Korioth, a magyarországi csoport vezetője. Erre az évre vonatkozóan a vállalatcsoport visszafogott előrejelzést tett közzé:

2020-ban komoly kihívásokra számítunk. A Bosch továbbra is elkötelezett Magyarország mellett: a gyártási és mérnöki tevékenységek, valamint a helyi piac és annak hosszú távú lehetőségei stratégiai fontossággal bírnak

- mondta Daniel Korioth.

Alkalmazkodás a jelenlegi kihívásokhoz

Mivel az autóipari megrendelések világszinten jelentős mértékben csökkennek és a mobilitási technológia is paradigmaváltáson megy keresztül, a cég várakozásai szerint a globális gépjárműipar gyártási volumene nem fogja elérni a válság előtti értéket. A versenyképesség, a jövőorientált befektetések, valamint a korábban bejelentett fejlesztések érdekében strukturális változásokat hajtottak végre.

Folyamatosan elemezzük a gépjárműipari piac fejleményeit, és újratervezzük a szervezeti erőforrásokat. A munkavállalók képviselőivel történt egyeztetések figyelembevételével vizsgáljuk a Magyarország kormánya által elfogadott, a munkahelyek védelmét és a gazdaságélénkítést célzó intézkedéscsomag alkalmazhatóságát

- mondta Daniel Korioth, majd hozzátette: "Kiemelt célunk telephelyeink egyéni növekedési lehetőségeinek és a lehető legtöbb munkahely megőrzése."

Fókuszban az új technológiák és az innováció

A nemzetközi vállalat-csoport stratégiailag kiemelt helyszíne Magyarország. Jelentős befektetésekről számolhatunk be valamennyi hazai telephely esetében. A magyarországi cégcsoport kiemelt beruházása, a Robert Bosch Kft. budapesti telephelyének bővítése folyamatosan halad, az építkezés befejezése azonban a jelenlegi helyzet miatt várhatóan a tervezettnél későbbre tolódik. A beruházás során összesen 90 ezer négyzetméter alapterületen bővül az autóipari fejlesztésekkel foglalkozó Budapesti Fejlesztési Központ campusa.

Várhatóan 2020 második felében készül el Miskolcon a Kft. új, 20 ezer négyzetméteres gyártócsarnoka, ahol a barkácsolóknak és kertbarátoknak készülő vezeték nélküli elektromos szerszámokat, valamint a hozzájuk tartozó, továbbá az ipari felhasználásra készített akkumulátorokat gyártják majd.

A szintén miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. több mint 14,1 milliárd forintos beruházása 2019-ben a tervek szerint folytatódott. A fejlesztés egyik fontos mérföldköve, hogy befejeződött az e-Bike elektromos hajtómű negyedik generációjának (GEN4) gyártásához szükséges szerelősorok telepítése.

Makláron a Robert Bosch Automotive Steering Kft. ma már a világ több mint 100 gépjárműgyártója számára szállít alkatrészeket, termékpalettája pedig folyamatosan bővül. További fejlesztéseket jelentett be a cég a hatvani gépjármű elektronikai telephelyén is.

A 9,6 milliárd forintos beruházás keretében új, fejlettebb gyártóberendezéseket telepítenek a Robert Bosch Elektronika Kft. gyárába, melynek eredményeként bővül a gyártókapacitás: új innovációkkal hozzájárulva a még biztonságosabb mobilitási megoldásokhoz, az energiahatékonysághoz, valamint az újgenerációs termékekkel történő hálózatba kapcsoltsághoz.

Büszkék vagyunk arra, hogy a magyarországi Bosch megkerülhetetlen szereplő a jövőt alakító technológiák megalkotásában, legyen szó az autózás jövőjéről, a mesterséges intelligencia alapú fejlesztésekről vagy a jövő gyáráról

- hangsúlyozta Daniel Korioth.

A jövőformálásban Magyarországnak kulcsszerepe van

A csoport Magyarországon 2019-ben összesen 85 milliárd forintot (261 millió eurót) fordított kutatás-fejlesztésre. Ezen a területen a legtöbben a Budapesti Fejlesztési Központban dolgoznak, de Miskolcon a kéziszerszámok gyártásához kapcsolódóan, illetve a maklári autóipari vállalatnál is nőtt a fejlesztőmérnökök száma. A vállalat beruházásokra fordított összértéke 2019-ben elérte a 102 milliárd forintot (314 millió euró), amely 50 százalékkal haladja meg a 2018-as év 67 milliárd forintos (210 millió euró) beruházási értékét. A beruházások többsége jelenleg is folyamatban van.

A cég világszintű fejlesztéseinek egyre fontosabb, meghatározó helyszíne a Budapesti Fejlesztési Központ. A vállalat életmentő autós, a kamerákra és mesterséges intelligenciára alapozott új beltéri monitoringrendszerének fejlesztésében, a nemzetközi munkacsoporton belül a hardveres és szoftveres megoldások területén fontos szerepet játszanak a Budapesten dolgozó mérnökök.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A maklári Kft. kormányműrendszereket állít elő, melyek többsége korszerű, környezetbarát, elektromos típus. Az itt gyártott haszongépjármű-kormányoszlop harmadik generációját kizárólag maklári mérnökök fejlesztették. A mesterséges intelligencia alkalmazások globális piaci volumenének bővülésében a cég is aktív szerepet vállal.

A Budapesti Fejlesztési Központ és a hatvani autóelektronikai gyár többéves együttműködésének egyik legfontosabb eredménye egy olyan, mesterséges intelligencia alapú Big Data, amely a szenzorok gyártási tesztjei során felmerülő többezer paramétert tud megvizsgálni. Ennek köszönhetően a belső selejtköltség, a produktivitás, a folyamatoptimalizálás és a megelőző karbantartás is hatékonyan fejleszthető.

A miskolci autóipari gyárban a mikromobilitást kiszolgáló újgenerációs e-Bike-ok gyártásának közelében fejlesztőmérnöki támogatást valósítottak meg, 18 magyar mérnökből álló elektromos kerékpár-fejlesztési osztály létrehozásával.

A 2019-es üzleti évről: stabilan teljesítettek Magyarországon

A vállalat 2019-ben teljes magyarországi árbevételét, beleszámítva a nem konszolidált vállalatok árbevételét és a saját vállalatai között folytatott kereskedelmi tevékenységeket is, 1465 milliárd forintra (4503 millió euró) növelte, ami 11 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest. Ugyanebben az időszakban a magyar piacon elért konszolidált forgalma 259 milliárd forintra (796 millió euró) nőtt, ami 3 százalékos emelkedést jelent.

A gazdasági növekedés lassulása és az autóipari megrendelések jelentős mértékű csökkenése ellenére a Bosch csoport Magyarországon 2019-ben is stabilan teljesített

- hangsúlyozta Daniel Korioth. A forgalmi adatok mellett 2019-ben a kutatás-fejlesztés, a létszám, valamint a beruházás számai is emelkedtek az előző évhez képest. A vállalat munkavállalóinak száma 2019. december 31-ig Magyarországon 15 300-ra nőtt, közülük több mint 3000 szakember a kutatás-fejlesztés területén dolgozik.

Kilátások a 2020-as évre és hosszú távú stratégiai tervek

A koronavírus-járvány miatt a vállalat ebben az üzleti évben jelentős globális kihívásokra számít. Rendkívüli erőfeszítésekre lesz szükség ahhoz, hogy legalább kiegyensúlyozott eredményt érjünk el, jelentette ki a csoport igazgatótanácsa a közelmúltban, a vállalat éves sajtótájékoztatóján Németországban.

A kihívások ellenére a cég hosszú távú stratégiai célkitűzései nem változtak: a technológiák és szolgáltatások szállítójaként folytatja ambiciózus éghajlatvédelmi céljainak teljesítését, továbbá olyan fejlesztéseken dolgozik, amelyekre szükség van a fenntartható mobilitás térnyerésének támogatásához.

Hiába kerültek pillanatnyilag más ügyek a figyelem középpontjába, nem téveszthetjük szem elől bolygónk jövőjét sem

- fogalmazott Volkmar Denner, az igazgatótanács elnöke. A vállalat teljesíti a 2020-as globális klímavédelmi célkitűzéseit, és világszerte mind a 400 telephely klímasemleges lesz. A cég ezenfelül célul tűzte ki, hogy az értéklánc mentén - annak felsőbb és alsóbb szintjein egyaránt - végzett tevékenységei 2030-ra a lehető leginkább klímasemleges módon teljesüljenek; az ide tartozó Scope 3-kibocsátások szintje várhatóan 15 százalékkal csökken.

A vállalatcsoport tervei között szerepel, hogy egy új tanácsadással foglalkozó szervezetben összevonja a több mint 1000, saját energiahatékonysági projektje során felhalmozott tapasztalatokat. Mivel az éghajlatvédelmi intézkedések számos szektorban felgyorsítják a strukturális átalakulást, a hidrogén egyre fontosabbá válik, a gépjárműiparban és az építési technológiák esetében egyaránt.

A cég ezért partnereivel összefogva mobil és helyhez kötött üzemanyagcellák előállításán dolgozik. Denner szerint a mobilitás esetében fontos egy olyan átfogó technológiai offenzíva, amely nemcsak az akkumulátorok és a villamosenergia segítségével kíván eljutni a fenntartható mobilitásig, de figyelembe veszi a hatékony működésű belsőégésű motorokat és különösen a megújuló szintetikus üzemanyagokat, üzemanyagcellákat.

Ahol lehet, a vállalat részt vállal a járvány megfékezésében, például az újonnan kifejlesztett Covid-19 gyorsteszttel és a Vivalytic készülékkel. A tervek szerint a Bosch 2020-ban több mint egymillió gyorstesztet állít elő; ez a szám jövőre elérheti a hárommilliót is. Egyes régiókban arcmaszkokat és fertőtlenítőszereket is gyárt, ezeket a termékeket elsősorban a vállalatcsoporton belül használják, a munkatársak egészségének védelmét szolgálva.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem