2020. augusztus 12. szerda Klára

Erőteljes bérnövekedés lehet idén is: ezt várja a Takarék a 2019-es évtől


Felülteljesít és válságálló a magyar gazdaság, miközben tovább csökken a munkanélküliség és nőnek a reálbérek - többek között ez is elhangzott a Takarék Csoport mai sajtótájékoztatóján. A tavalyi makrogazdasági teljesítményt értékelő elemzői beszélgetésen az is elhangzott, hogy az infláció stabilizálódik és az államadósság is mérséklődik. Nem csak az elmúlt évet értékelték, a Takarék elemzőinek véleménye szerint az idei évben - az eddigi folyamatoktól eltérően - erősödhet a forint is.

Az utolsó negyedévben 5 százalék körül lesz a növekedés, azaz a Takarék optimistább a kormánynál. Szerintük akár 4,8 százalék is lehetett a növekedés a tavalyi évben - mondta el Suppan Gergely, a Takarék Csoport elemzője. Azt is jelezte Suppan, hogy általában eltalálják a gazdasági növekedést: az idei várakozás is magasabb, mint a konszenzusos várakozás.

Az elemző szerint az sem igaz, hogy a régión belül leszakad az ország: a tavalyi évet tekintve egyedül Lengyelországot nem tudjuk megelőzni. Az fennmaradhat, hogy az idei évben is az éllovasok között leszünk, bár az is lehet, hogy a szlovákok kiugranak, köszönhetően az új nyitrai autógyárnak. A növekedés tekintetében rendkívül roppant optimista Magyarországot illetően a Takarék elemzője.

Magyarországa vártnál nagyobb növekedését a beruházások növekedése húzta magasra, idén pedig a lakásátadások hulláma akár egy tized százalékpontot is hozzáadhat a magyar növekedéshez, így hiába romlik a külső környezet, az építőipar "elképesztő, hogy mit produkál" - mondta el Suppan. Az elemző szerint a beruházásokat nem kizárólag az uniós pénzek húzzák. Az uniós fejlesztési ciklus azonban nem zárult re - ezek hatása is lecsapódhat az idei növekedésben. De lesznek egyéb állami beruházások is, amelyek nem uniós támogatásból kapnak finanszírozást.

További tényezőként említette, hogy az ipari termelés is nőhet - többek között az Audi új modelljei miatt is. A fizetésekről elmondta, hogy idén akár 9 százalékos is lehet a bérnövekedés, jövőre 8, a reálbérek pedig 5,7, jövőre pedig 4,8 százalék körül alakulhatnak - de egyes vállalatoknál akár kétszámjegyű is lehet a növekedés. A munkaerőhiány akár fokozódhat is, ez pedig növelni fogja a reálbéreket. Így a fogyasztás is hozzájárulhat a GDP növekedéséhez.

A forint árfolyamával kapcsolatban egyértelmű emelkedésre számít az elemző, ez persze összefüggésben áll Nagy Márton jegybani alelnök tegnapi bejelentésével is.

A hosszú távú előrejelzés szerint a GDP akár 3,5 százalék felett is növekedhet a 2020 utáni években, Suppan így nem tartja reálisnak a 2 százalék körüli előrejelzéseket. A gazdaságot nagy mértékben a piaci szolgáltatások húzzák, ezen belül robbanászszerűen nő a turizmus, infokommunikáció, műszaki-szakmai terület, ezek pedig húzzák a gazdaságot. Az építőipar súlya kicsi, de a magas növekedésével eddig is jelentősen hozzátett a növekedéshez, ez a lakásátadási boom miatt idén is így lehet.

Vannak azért kockázatok is: a nemzetközi gazdaság lassulása visszahúzza a magyar gazdaságot is. Ha mindez nem lenne, akkor akár 5 százalék körül is emelkedhetne a gazdaság a Takarék számításai szerint. Olaszországban viszont kritikus szint alá süllyedt alegtöbb növekedési mutató, és az olaszok még mindig a 2008as csúcs alatt vannak - 15 év alatt egyáltalán nem növekedett a magyar gazdaság. Mindez azt jelenti, hogy erőteljesen zárkózunk fel Olaszországra, Portugáliát pedig 5 éven belül biztosan lehagyjuk Suppan szerint. Olaszország lassulása viszont probléma, a déli ország ugyanis az ötödik legnagyobb exportpartnerünk.

Februártól akár feljebb is mehet az infláció - azaz drágulás is lehet februárban, az év második felévben viszont visszamegy 3 százalék alá, az elemző így éves szinten 3 százalékos inflációs átlagot vár. Az MNB emiatt lassan visszovonhatja a nem hagyományos eszközeit, bár az alapkamat még rövidtávon nem biztos, hogy nőni fog - a 0,9 százalékos alapkamat akár jövőre is fennmaradhat.

Hiába nő azonban hosszabb távon az alapkamat, számos egyéb tényező alacsonyan tartja majd a kamatokat és a hozamokat. Emiatt nagyon nagy mozgásteret nem lát Suppan a jelentős kamat- és hozamemelkedésre, valamilyen szintű növekedés azonban várható. Mindeközben a lakosság megtakarítása is egyre nő, miközben jelentős a bérnövekedés.

Mindez azt jelenti, hogy ömlik a pénz a lakossághoz

- mondta az elemző. Arra is kitért, hogy az egész régió hatalmas munkaerőhiánnyal küzd. Szlovákiában például 77 ezer ember hiányzik, Lengyelországban pedig annak ellenére van munkaerőhiány, hogy másfél millió ukrán vendégmunkás dolgozik náluk. Ez persze kihat a bérnövekedésre is - a régióban kiugróan magas a béremelkedés az elmúlt években.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Betesz a koronavírus a kollégista létnek: erre készülhetnek ősszel a diákok
A koronavírus, ahogy szinte mindent, a kollégiumi életet is átrajzolja.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.