Erőteljes bérnövekedés lehet idén is: ezt várja a Takarék a 2019-es évtől

2019. január 17. 10:34

Felülteljesít és válságálló a magyar gazdaság, miközben tovább csökken a munkanélküliség és nőnek a reálbérek - többek között ez is elhangzott a Takarék Csoport mai sajtótájékoztatóján. A tavalyi makrogazdasági teljesítményt értékelő elemzői beszélgetésen az is elhangzott, hogy az infláció stabilizálódik és az államadósság is mérséklődik. Nem csak az elmúlt évet értékelték, a Takarék elemzőinek véleménye szerint az idei évben - az eddigi folyamatoktól eltérően - erősödhet a forint is.

Az utolsó negyedévben 5 százalék körül lesz a növekedés, azaz a Takarék optimistább a kormánynál. Szerintük akár 4,8 százalék is lehetett a növekedés a tavalyi évben - mondta el Suppan Gergely, a Takarék Csoport elemzője. Azt is jelezte Suppan, hogy általában eltalálják a gazdasági növekedést: az idei várakozás is magasabb, mint a konszenzusos várakozás.

Az elemző szerint az sem igaz, hogy a régión belül leszakad az ország: a tavalyi évet tekintve egyedül Lengyelországot nem tudjuk megelőzni. Az fennmaradhat, hogy az idei évben is az éllovasok között leszünk, bár az is lehet, hogy a szlovákok kiugranak, köszönhetően az új nyitrai autógyárnak. A növekedés tekintetében rendkívül roppant optimista Magyarországot illetően a Takarék elemzője.

Magyarországa vártnál nagyobb növekedését a beruházások növekedése húzta magasra, idén pedig a lakásátadások hulláma akár egy tized százalékpontot is hozzáadhat a magyar növekedéshez, így hiába romlik a külső környezet, az építőipar "elképesztő, hogy mit produkál" - mondta el Suppan. Az elemző szerint a beruházásokat nem kizárólag az uniós pénzek húzzák. Az uniós fejlesztési ciklus azonban nem zárult re - ezek hatása is lecsapódhat az idei növekedésben. De lesznek egyéb állami beruházások is, amelyek nem uniós támogatásból kapnak finanszírozást.

További tényezőként említette, hogy az ipari termelés is nőhet - többek között az Audi új modelljei miatt is. A fizetésekről elmondta, hogy idén akár 9 százalékos is lehet a bérnövekedés, jövőre 8, a reálbérek pedig 5,7, jövőre pedig 4,8 százalék körül alakulhatnak - de egyes vállalatoknál akár kétszámjegyű is lehet a növekedés. A munkaerőhiány akár fokozódhat is, ez pedig növelni fogja a reálbéreket. Így a fogyasztás is hozzájárulhat a GDP növekedéséhez.

A forint árfolyamával kapcsolatban egyértelmű emelkedésre számít az elemző, ez persze összefüggésben áll Nagy Márton jegybani alelnök tegnapi bejelentésével is.

A hosszú távú előrejelzés szerint a GDP akár 3,5 százalék felett is növekedhet a 2020 utáni években, Suppan így nem tartja reálisnak a 2 százalék körüli előrejelzéseket. A gazdaságot nagy mértékben a piaci szolgáltatások húzzák, ezen belül robbanászszerűen nő a turizmus, infokommunikáció, műszaki-szakmai terület, ezek pedig húzzák a gazdaságot. Az építőipar súlya kicsi, de a magas növekedésével eddig is jelentősen hozzátett a növekedéshez, ez a lakásátadási boom miatt idén is így lehet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Vannak azért kockázatok is: a nemzetközi gazdaság lassulása visszahúzza a magyar gazdaságot is. Ha mindez nem lenne, akkor akár 5 százalék körül is emelkedhetne a gazdaság a Takarék számításai szerint. Olaszországban viszont kritikus szint alá süllyedt alegtöbb növekedési mutató, és az olaszok még mindig a 2008as csúcs alatt vannak - 15 év alatt egyáltalán nem növekedett a magyar gazdaság. Mindez azt jelenti, hogy erőteljesen zárkózunk fel Olaszországra, Portugáliát pedig 5 éven belül biztosan lehagyjuk Suppan szerint. Olaszország lassulása viszont probléma, a déli ország ugyanis az ötödik legnagyobb exportpartnerünk.

Februártól akár feljebb is mehet az infláció - azaz drágulás is lehet februárban, az év második felévben viszont visszamegy 3 százalék alá, az elemző így éves szinten 3 százalékos inflációs átlagot vár.Az MNB emiatt lassan visszovonhatja a nem hagyományos eszközeit, bár az alapkamat még rövidtávon nem biztos, hogy nőni fog - a 0,9 százalékos alapkamat akár jövőre is fennmaradhat.

Hiába nő azonban hosszabb távon az alapkamat, számos egyéb tényező alacsonyan tartja majd a kamatokat és a hozamokat. Emiatt nagyon nagy mozgásteret nem lát Suppan a jelentős kamat- és hozamemelkedésre, valamilyen szintű növekedés azonban várható. Mindeközben a lakosság megtakarítása is egyre nő, miközben jelentős a bérnövekedés.

Mindez azt jelenti, hogy ömlik a pénz a lakossághoz

- mondta az elemző. Arra is kitért, hogy az egész régió hatalmas munkaerőhiánnyal küzd. Szlovákiában például 77 ezer ember hiányzik, Lengyelországban pedig annak ellenére van munkaerőhiány, hogy másfél millió ukrán vendégmunkás dolgozik náluk. Ez persze kihat a bérnövekedésre is - a régióban kiugróan magas a béremelkedés az elmúlt években.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem