2020. július 5. vasárnap Emese, Sarolta

Építkeznél? Nincs jó hírünk


Annak ellenére, hogy 35 ezer munkavállalóval tbben dolgoznak most az építőiparban, mint 2013-ban, nagy kihívást jelent az építőipar teljesítőképességének növelése és hatékonyabbá tétele, valamint az ágazatban dolgozók képzése.

Noha többen dolgoznak most az építőiparban, mint négy évvel ezelőtt, nagy kihívást jelent az építőipar teljesítőképességének növelése és hatékonyabbá tétele, valamint az ágazatban dolgozók képzése - írja az Index.

Az építőipar teljesítménye várhatóan 2300 milliárd forint körül alakul az idén, ez egyébként 25-27 százalékkal több a tavalyinál, csakhogy Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnökeszerint a kereslet és az ágazat jelenlegi kapacitása közötti jelentős eltérés feszültséget okoz majd 2018-ban. Koji László arról is beszélt, hogy gond, hogy az ágazatban dolgozó vállalkozások az elmúlt tíz évben alig költöttek beruházásra, és most szükségük van technológiai, informatikai fejlesztésekre, és ezekhez állami, illetve uniós támogatásokra is.

Komoly gondot jelent az is, hogy az építőiparban dolgozó munkavállalók között jelentős az építőipari szakképzettség nélküliek aránya. Nagy kihívásként értékelte, hogy egyszerre kellene a munkavállalókat hatékonyan foglalkoztatni, ugyanakkor be is kéne őket tanítani.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS