2019. szeptember 18. szerda Diána

Energiakereskedő cég segít elkerülni a bírságot (x)

  • 2016. június 6. hétfő 10:14

Tíz millió forintos bírságra számíthat az a cég, amely a kötelezettsége ellenére elmulasztja elvégezni az energetikai auditot. A folyamat azonban jóval több, mint egy papír megszerzése, hiszen az MVM Partner Zrt. tapasztalatai szerint projekt szinten így akár 40-50 százalékos energiamegtakarításra is lehetőség nyílik.

Az audit célja az, hogy felmérjék a vállalat energiafelhasználását és megvizsgálják, hogyan lehetne azt hatékonyabbá tenni. A vizsgálat során feltérképezik mind az energiatermelő, mind az energiafogyasztó rendszerek üzemi működését, feltárják az energiarendszerek, az épületek és a szállítás veszteségpontjait. Emellett azt is megvizsgálják, milyen korszerű módszerek alkalmazásával lehetne fejleszteni a rendszereken: ebbe a körbe akár a megújuló technológiák bevonása vagy az esetleges hulladékhő hasznosítása is bekerülhet.

- Az energetikai audit különböző megtakarítási lehetőségeket tárhat fel, legyen az kis költségű vagy nagy költségű beruházást igénylő vagy akár különösebb beruházás nélkül is elérhető fejlesztés - mondta el Pénzes László, az MVM Partner energetikai szolgáltatások osztályvezetője. Szerepelhet köztük például világításkorszerűsítés, napelemes rendszer telepítése, napkollektor alkalmazása vagy éppen a hűtési, fűtési rendszer korszerűsítése.

Az energetikai audit ráadásul kötelező: a nagyvállalatoknak törvényi kötelezettségük, hogy felméressék rendszereiket és ennek eredményéről tájékoztassák a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt. Aki ezt elmulasztja, vagy az ellenőrzés során nem működik együtt a Hivatallal, akár 10 millió forintos bírságot is kaphat. Ez már önmagában is kellő motiváció, ám az igazán tudatos vállalatok nem csak "letudják a kötelező kört", hanem profitálnak is a felmérés eredményeiből.

Az audit elvégzését követően ugyanis egy olyan tanulmány készül, amely innovatív javaslatokat, intézkedéseket tartalmaz, amelyek elősegíthetik az adott vállalat energiafelhasználásának és energiaköltségeinek csökkentését, beleértve a széndioxid-kibocsátás csökkentését.

- Az MVM Partner a közelmúltban elvégzett auditjai között volt olyan, melynek eredményeként projekt szinten 40-50%-os energia-megtakarításra is lehetőség nyílt, teljes cégre vetítve egy-egy audit elvégzésével akár néhány százalékos energiacsökkenés is feltárható. azonban természetesen itt is fontos a vizsgált energianem és a telephelyi tevékenység. Önmagában persze az elvégzett auditálás nem elégséges az energia- vagy költségmegtakarítás eléréséhez: végre is kell hajtani az abban megfogalmazott ajánlásokat - mondta el a társaság energetikai szolgáltatások osztályvezetője.

Ezért fontos az, hogy a cégek jól válasszák meg, kivel végeztetik el az egyébként kötelező auditálást: az energiaaudit által bemutatott javaslatok végrehajtásában az MVM Partner Zrt. aktívan részt tud venni, így igény esetén a cég teljes támogatást kaphat a projektek során.

További információk

(x)

KIHÚZNA A BAJBÓL 300 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. Mutatunk egy konkrét példát: kalkulátorunkban 300 ezer forintos hitelösszeget, és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 6 544 forintos törlesztőrészlettel a CIB nyújtja (THM 11,73 %), de nem sokkal marad el ettől az OTP 7 781 forintos törlesztőt (THM 20,73%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Budapest Bank és a Provident konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum gyorskölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

09.19-09.25
Országos

Spar

09.19-09.25
Országos

Lidl

09.19-09.25
Országos

Aldi

09.19-09.25
Országos

Tesco

09.19-09.25
Országos

Auchan

09.19-09.25
Országos

Kika

09.18-10.01
Országos

CBA

09.12-09.18
Országos