2020. augusztus 7. péntek Ibolya

Energiakereskedő cég segít elkerülni a bírságot (x)

  • 2016. június 6. hétfő 10:14

Tíz millió forintos bírságra számíthat az a cég, amely a kötelezettsége ellenére elmulasztja elvégezni az energetikai auditot. A folyamat azonban jóval több, mint egy papír megszerzése, hiszen az MVM Partner Zrt. tapasztalatai szerint projekt szinten így akár 40-50 százalékos energiamegtakarításra is lehetőség nyílik.

Az audit célja az, hogy felmérjék a vállalat energiafelhasználását és megvizsgálják, hogyan lehetne azt hatékonyabbá tenni. A vizsgálat során feltérképezik mind az energiatermelő, mind az energiafogyasztó rendszerek üzemi működését, feltárják az energiarendszerek, az épületek és a szállítás veszteségpontjait. Emellett azt is megvizsgálják, milyen korszerű módszerek alkalmazásával lehetne fejleszteni a rendszereken: ebbe a körbe akár a megújuló technológiák bevonása vagy az esetleges hulladékhő hasznosítása is bekerülhet.

- Az energetikai audit különböző megtakarítási lehetőségeket tárhat fel, legyen az kis költségű vagy nagy költségű beruházást igénylő vagy akár különösebb beruházás nélkül is elérhető fejlesztés - mondta el Pénzes László, az MVM Partner energetikai szolgáltatások osztályvezetője. Szerepelhet köztük például világításkorszerűsítés, napelemes rendszer telepítése, napkollektor alkalmazása vagy éppen a hűtési, fűtési rendszer korszerűsítése.

Az energetikai audit ráadásul kötelező: a nagyvállalatoknak törvényi kötelezettségük, hogy felméressék rendszereiket és ennek eredményéről tájékoztassák a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt. Aki ezt elmulasztja, vagy az ellenőrzés során nem működik együtt a Hivatallal, akár 10 millió forintos bírságot is kaphat. Ez már önmagában is kellő motiváció, ám az igazán tudatos vállalatok nem csak "letudják a kötelező kört", hanem profitálnak is a felmérés eredményeiből.

Az audit elvégzését követően ugyanis egy olyan tanulmány készül, amely innovatív javaslatokat, intézkedéseket tartalmaz, amelyek elősegíthetik az adott vállalat energiafelhasználásának és energiaköltségeinek csökkentését, beleértve a széndioxid-kibocsátás csökkentését.

- Az MVM Partner a közelmúltban elvégzett auditjai között volt olyan, melynek eredményeként projekt szinten 40-50%-os energia-megtakarításra is lehetőség nyílt, teljes cégre vetítve egy-egy audit elvégzésével akár néhány százalékos energiacsökkenés is feltárható. azonban természetesen itt is fontos a vizsgált energianem és a telephelyi tevékenység. Önmagában persze az elvégzett auditálás nem elégséges az energia- vagy költségmegtakarítás eléréséhez: végre is kell hajtani az abban megfogalmazott ajánlásokat - mondta el a társaság energetikai szolgáltatások osztályvezetője.

Ezért fontos az, hogy a cégek jól válasszák meg, kivel végeztetik el az egyébként kötelező auditálást: az energiaaudit által bemutatott javaslatok végrehajtásában az MVM Partner Zrt. aktívan részt tud venni, így igény esetén a cég teljes támogatást kaphat a projektek során.

További információk

(x)

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.