14 °C Budapest

Elárulta titkát a tokaji borász: jöhet a magyar pezsgőforradalom

2019. május 16. 09:01

Egyre több vörösbor készül a Tokaj-Hegyalján, és sorra készülnek a jobbnál jobb tokaji fehér pezsgők, sőt a közeljövőben a Tokaji borvidéken készült rosé pezsgő is napvilágot lát. Hogy hogyan lett hirtelen ilyen népszerű a pezsgő, milyen eljárással készül a tokaji újdonság, milyen helyi hagyományai vannak a pezsgőgyártásnak, és mitől sikeres a tokaji pezsgő, arról Demeter Zoltán, a Demeter Zoltán Pincészet tulajdonosa és borásza beszélt a HelloVidéknek. 

A pincészet tulajdonosa elárulja az újszerű pezsgőkészítési eljárás titkait, a tokaji pezső egyediségének kulcsát, és hogy hogyan vált lehetővé a kistermelők számára is a pezsgőkészítés Tokajban. 

HV: Hogyan, milyen eljárással készül a tokaji pezsgő?

Demeter Zoltán: A pezsgőkészítés is úgy kezdődik, mint a borkészítés. Miután kierjedt a mustból a bor (amit a pezsgőkészítők csak úgy hívnak, hogy vagy alapbor), a bort bepalackozzuk, és egy úgynevezett tirázslikőrt teszünk hozzá, amely cukrot és élesztőt tartalmaz. Lezárjuk egy koronazárral, ami úgy néz ki, mint egy sörös kupak. Fontos, hogy a zár és az üveg is nagyon jól bírja a magas nyomást, ugyanis

ekkor történik egy második erjesztés is, ami a palackban zajlik le. Az ekkor keletkező szén-dioxid nem repül ki a levegőbe, hanem bent marad az üvegben.

Ezután esetenként 50-70 hónapnyi várakozás áll a pezsgőkészítő előtt, ez idő alatt az elpusztult élesztő egy nagyon lassú bomláson esik át. Az elhalt élesztőből seprő lesz, melyet a meghatározott időpontban az üveg nyakába kell forgatni. Amikor eljött az idő és a palackot kinyitjuk, akkor a nyomás hatására a nyakban összegyűlt seprő kirepül a palackból. Ezt hívják degorzsálásnak. Ilyenkor lehet még állítani az édességi fokozaton, valamint ekkor kapja meg a pezsgő a végleges zárat. Én erre egy új-zélandi technológiát (ZORK) használok, ami annyira nincs elterjedve itthon. A végleges zárral még pihen a pezsgő 2-3 hónapot, majd címkézés után forgalomba is kerülhet.

Ez a palackos erjesztés újszerű a magyar piacon, nagy munkabefektetéssel és kockázatvállalással párosul, a nagy cégek számára ez nem gazdaságos, ezért korábban ilyen módszerrel nem készítettek pezsgőt nagyobb mennyiségben. Egyszerűbb egy nagy nyomásálló tartályban elhelyezni az alapbort, amelyből később palackozzák szét a kész pezsgőt. A pezsgők nagy része így készül, ez a Charmat technológia.

HV: Van hagyománya Tokaj-Hegyalján a pezsgőkészítésnek?

Demeter Zoltán: Az állami borkombinátnál voltak próbálkozások, de tradicionális háttere nincs a tokaji pezsgőnek. Sokáig nem is volt adott a pezsgő lehetősége, ugyanis 2013. január 1. előtt nagyon komoly összeget kellett jövedéki biztosítékként letenni, ha valaki pezsgőt akart készíteni.

Ez egy annyira abszurd magas számot, 30 millió forint körüli összeget jelentett, melyet érthető módon nem vállalt fel senki a kistermelői közegből.

Ezt a magyar kormány eltörölte, és lehetővé vált, hogy a kisebb borászatok évi 10 ezer literig hagyományos palackos erjesztésű technológiával pezsgőt készíthessenek. 2013. március 7-én elsőként kaptam engedélyt Tokaj-Hegyalján, 8-án már palackoztam is a 2012-es évjáratú pezsgőmet. Innentől számítva kitört Magyarországon a pezsgőforradalom: nem csak Tokajban, hanem országszerte egyre többen kezdenek el pezsgőt készíteni, a borszaküzletekben napról napra gyarapodik a method traditionnelle feliratú pezsgők száma.

HV: Milyen visszajelzéseket kapott a tokaji pezsgő?

Demeter Zoltán: A tokaji pezsgő eddig pozitív visszajelzéseket kapott, mivel megvan benne az az egyediség, amit keresnek az emberek. Ha nem lenne egyedi és lehetne sikerre vinni, akkor nem csinálnám. Azt is fontosnak tartom, hogy a tokaji pezsgő ne champagne legyen, hanem a tradicionális helyi fajták kerüljenek előtérbe. Nem is kell törekedni a nagy külföldi pezsgők lemásolására, hanem a jó technológiát felhasználva kell létrehozni egy önálló italt, ami magán viseli a tokaji terroir nyújtotta sajátosságokat és egyediséget.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

HV: Mennyire ismerik az emberek a tokaji pezsgőt, mennyire van igény iránta?

Demeter Zoltán: Évről-évre egyre többen ismerik meg a tokaji pezsgőt, mivel egy igazi kuriózumnak számít. A célcsoportot főként azok alkotják, akik a tradicionális pezsgőkészítés után érdeklődnek. Tapasztalataim szerint folyamatosan emelkedik azoknak a pezsgőrajongóknak a száma az országban, akik nagy nyitottsággal fordulnak az újdonságok és a tradicionális pezsgőkészítés felé.

Fogyasztási oldalon is forradalma van a pezsgőnek, korábban talán soha sem fogyott tradicionális eljárással készült pezsgőből ennyi, mint manapság.

Nem csak a közönség kíváncsi a tokaji pezsgőre, hanem termelői oldalról is érdeklődéssel figyeljük minden évben, hogy milyen karakterjegyeket mutat a termék. A vulkanikus talaj és a helyi klíma alapvetően meghatározza a pezsgő jellemzőit: egyidejűleg könnyed, de mégis mély.

A fehér pezsgőm címkéjén szerepel a Tokaji helymeghatározás, viszont a rosé pezsgőm földrajzi megjelölés nélküli lesz, mivel a hatályos jogszabályok szerint a Tokaji névhez kapcsolódóan csak fehér pezsgőt lehet forgalomba hozni.

HV: Mennyi palackkal készül egy évben belőle?

Demeter Zoltán: Jelen pillanatban 10-15 hektoliter pezsgőt készítek évente, ami 2000 palackot. Amennyiben további igény jelentkezik a pezsgő iránt, akkor akad még két olyan fekvéssel és furmint klónnal rendelkező területem, amit a pezsgőkészítésnek szentelhetek.

A teljes cikkben a borász még arról is beszél, van-e helye a helyi pezsgőnek a Tokaji név alatt, és hogy van-e arra esély, hogy a pezsgő legyen Tokaj kitörési pontja, akár külföldön.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem