Egyre nagyobb a baj a magyar vállalkozások háza táján: nehéz lesz visszakapaszkodni

Pénzcentrum2019. július 29. 19:03

Egy friss, országos, reprezentatív kutatás keretében összesen hatszáz, 51 millió és 1,5 milliárd forint közötti éves árbevétellel rendelkező cég vezetőjét kérdezték meg üzleti és innovációs terveikről. A felmérés eredménye azt mutatja, hogy míg a KKV szektort a szolgáltató és az építési vállalkozások húzzák, a mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalatok nehezebben boldogulnak a mai üzleti környezetben.

Az UniCredit Bank második alkalommal végzett, új módszertanú kutatása a KKV szektor innovációs mutatóit vizsgálja: nem egy-egy jellemzőjük, például árbevételük alapján rangsorolja a cégeket, hanem a vezetőik által érzékelt piaci pozíció és teljesítmény, a vállalkozás jövőbeni várakozásai és innovációs hajlandósága szerint értékeli a szereplőket. Az így kapott eredmények üzleti potenciál fókuszú kutatása tisztább jövőképet rajzol a kis- és középvállalatokról, és összehasonlítható adatokkal szolgál a szektor működéséről. A felmérés betekintést enged abba, hogy hogyan látják ezek a cégek helyzetüket, innovációs lehetőségeiket, erőforrás- és eszközállomány-bővülésüket, valamint digitalizációs fejlesztéseiket Magyarországon.

Figyelmeztető jelek a KKV szektorban

A friss felmérés eredményei azt mutatják, hogy míg a legmagasabb üzleti potenciállal bíró vállalkozások - jellemzően 20 fős vagy annál nagyobb, ipari vállalkozások -aránya változatlan maradt (24%), a múlt évhez képest átrendeződés történt az alacsonyabb potenciállal bíró szegmensnél, melyhez főleg kis létszámú agrárvállalkozások tartoznak. A KKV szektor bővülésének mozgatórugói tehát a feldolgozóipar, az autógyáraknak és nagyüzemekben beszállító kisebb ipari cégek. A jelek szerint azonban a mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalkozások támogatásra szorulnak. Az agrárszektor az elmúlt években nem tartozott a legalsó, leszakadó szegmenshez.

A leszakadók egyre nehezebben tudnak majd visszakapaszkodni az élmezőnybe, így időben kell lépniük, ha ezt el akarják kerülni. A bankok tudatos pénzügyi megoldásokkal és plusz forrásokkal segíteni tudják ezt a folyamatot.

Rugalmasak az újgenerációs családi vállalkozások

Az idei kutatás eredményei alapján továbbra is a legdinamikusabb, innovációra leginkább nyitott cégek között a családi vállalkozások aránya a legmagasabb. Úgy látszik, ezek a cégek felmérték, hogy a nagyvállalatok fejlődésével csak úgy tudnak lépést tartani, ha követik a piaci trendeket és az innovációval kapcsolatos döntéseiket gyorsan hozzák meg.

A hatékony döntéshozatalt egyrészt méretük és felépítésük is segíti, másrészt nagy hangsúlyt kap a családi vállalkozásoknál jelenleg is végbemenő generációváltás: az újabb nemzedék ugyanis már jóval nyitottabb az innovatív megoldásokra.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kisebb családi vállalkozások új generációja helyzeti előnyben van az új folyamatok, eljárások implementálását illetően, hiszen a vállalkozást vezető, tapasztalt családtagtól első kézből kap információkat, míg a lehetséges innovatív megoldásokat maga tudja becsatornázni a vállalkozás működésébe. Emellett természetesen az ilyen típusú vállalkozások számára az innováció mértéke és költsége is alacsonyabb a nagyobb cégekhez képest, ennek megfelelően rugalmasabbak is.

Ők az optimistábbak

A legnagyobb üzleti potenciálú cégek között felülreprezentáltak a központi régió és Kelet-Magyarország cégei. Ők a legoptimistábbak a jövőbeli korszerűsítési, beruházási és innovációs lehetőségeket illetően a teljes szektorhoz és a kutatás 2018-as adataihoz képest is. Nem meglepő, hiszen az elmúlt években jelentős nagyüzemi beruházások kerültek megvalósításra ezeken a területeken, így a régiók vállalkozásai nagy potenciált látnak abban, hogy üzleti partnerekké válhassanak, illetve technológiailag felzárkózzanak.

Címkék:
vállalkozás, pénzcentrum.hu, felmérés, kutatás, adatok,