11 °C Budapest

Egyre kevesebb a fantomcég Magyarországon: sorra adják be a kulcsot

MTI
2019. január 3. 08:30

Látványosan megcsappant a székhelyszolgáltatást igénybe vevő cégek száma - írja a Világgazdaság.

Több mint 12 ezer olyan társas vállalkozást tartanak nyilván Magyarországon, amelynek székhelyét székhelyszolgáltatóknál jegyezték be - közölte a lap érdeklődésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) sajtóosztálya. Ez az összes működő társas vállalkozás mintegy 2 százaléka. Az e szolgáltatást nyújtó cégek tevékenysége főként az, hogy átveszik és a megadott címre továbbítják az adózóknak érkezett küldeményeket.

A NAV tájékoztatása szerint a székhelyszolgáltatás a közép-magyarországi régióban a legjellemzőbb, azon belül is Budapesten. Míg 2017-ben 10 430 adózó jelezte az adóhatóságnál, hogy székhelyszolgáltatást vesz igénybe, tavaly csak 2402 cég. A csökkenés okaira a NAV nem tért ki. 

A lap szerint a változáshoz köze lehet annak, hogy a vonatkozó szabályozás 2018 nyarának közepétől hatályos főszabálya szerint adott társaság csak a saját tulajdonú ingatlanát használhatja székhelyszolgáltatásra. Mivel pedig a legtöbb ilyen szolgáltató bérelte az irodáit, a változás miatt többen felszámolhatták tevékenységüket. Egy másik magyarázat lehet a jelenségre, hogy 2017-ben minden vállalkozásnak be kellett jelenteni, ha székhelyszolgáltatást vett igénybe, azoknak is, amelyek ez alól korábban mentesültek.

A NAV tájékoztatása szerint "a felszámolás, végelszámolás vagy megszűnés alatt álló, százmillió forintnál nagyobb folyószámla-hátralékkal rendelkező adózók 3,2 százalékát" regisztrálták székhelyszolgáltatók címén. Vagyis a közterheket nagy tételben nem befizető cégek ezres feketelistáján körülbelül harminc cég bújik meg székhelyszolgáltatóknál.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A NAV hangsúlyozta, hogy fokozott figyelmet fordít a székhelyszolgáltatókhoz bejelentkezett adózók vizsgálatára. Az ellenőrzések tapasztalatai szerint zömében sikertelen a székhelyszolgáltatókhoz bejelentett cégekkel a tényleges kapcsolatfelvétel.

NEKED AJÁNLJUK
Az Ötöslottó nyerőszámai a 16. héten

Kihúzták az Ötöslottó 16. heti nyerőszámait, a sorsolást pedig ezúttal is élőben közvetítette a Pénzcentrum. Vajon elvitte valaki az 1,5 millárd forintos főnyereményt?

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm