2020. január 24. péntek Timót

Egész Európát letarolja a békési vállalat: így csinálják


Bár a kelet-magyarországi viharsarkot elmaradott térségként szokás emlegetni, egy orosházi üvegipari cégnek sikerült felkapaszkodnia a magyarországi piacvezető vállalatok közé. A HelloVidék a cég kereskedelmi vezetőjét, Botyánszki Beátát kérdezte az OROSházaGLAS Kft. tevékenységéről és a magyar üvegfeldolgozás hírnevéről.

A magyar üvegipar megkerülhetetlen szereplője a majdnem 300 évet is megélt Parádsasvári Üveggyár, amelynek elődjét még II. Rákóczi Ferenc alapította az 1700-as évek elején. A parádi üveg nemcsak itthon, külföldön is hatalmas karriert futott be, a gyár világszínvonalú termékei luxusszállodákban, kastélyokban köszöntek vissza, meg nem erősített információk szerint pedig még a Vatikánban is megfordultak.

A rendszerváltás és a privatizáció azonban megpecsételte a gyár sorsát, az addigi szárnyalást hirtelen mélyrepülés követte, a fokozatos leépítést követően pedig az üzem 2005-ben végleg bezárni kényszerült. Habár a magyar üvegipar egyik csillaga ezzel leáldozott, az 1960-as évektől szárnyaló békési üzemek változatlanul viszik tovább a magyarok szakértelmét igazoló termékeket a nemzetközi piacra.

Ha érdekel az egész cikk, IDE kattintva tudod elolvasni.

Címlapkép: Getty Images

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,77 százalékos THM-el, és havi 58 610 forintos törlesztővel fel lehet venni a Budapest Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: az Erste Banknál például 53 724 forintos törlesztőt ígér a 2,68 százalékos THM; míg az MKB Banknál szintén alacsony, 2,74 százalékos THM is alacsony, 53 952 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a K&H, a CIB Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS