14 °C Budapest

Ebbe bukik bele a legtöbb magyar családi vállalkozás

2016. május 10. 11:02

A Magyarországon működő vállalkozások döntő része a kisvállalkozások közé tartozik. Közülük sokan küszködnek nehézségekkel, a vállalkozásoknak az ötöde egyáltalán nem tudja az elhasználódott tönkrement eszközeit lecserélni. A legtöbben pénzhiányra vagy a hosszú megtérülési időre panaszkodnak, pedig ma már számos kedvező lehetőség nyílik a kisvállalkozások finanszírozási problémáinak megoldására.

A kkv szektor jelentős szerepet tölt be Magyarországon munkahelyteremtésben, foglalkoztatottságban. A KSH adatai szerint a legfeljebb 249 főt foglalkoztató regisztrált társas vállalkozások száma 500 ezer felé rúgott 2016 márciusában. Ezeknek a vállalkozásoknak a döntő többsége valamilyen szolgáltatást végez, ezzel szemben a nagyobb cégek inkább ipari tevékenységekkel foglalkoznak.

Mivel foglalkoznak a kisvállalkozások?

A kis- és középvállalkozásoknak valamivel több, mint egyötödük a kereskedelem, gépjárműjavítás, 17 százalékuk szakmai, tudományos, műszaki tevékenységekkel foglalkozik. Emellett még az iparnak valamint építőipar van hangsúlyos szerepe, a szervezetek együttesen 17 százaléka tartozik ezekbe az ágazatokba - világít rá a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), a kis- és középvállalkozások jellemzői c. legfrissebb kiadványa.

Az előbb említett területeken kívül még három területen működött országosan 30 ezernél is több vállalkozás az:

  • adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységben,
  • az információ, kommunikációban,
  • a szálláshely- szolgáltatás, vendéglátásban.

Milyen eszközökkel dolgoznak ezek a cégek?

A CIB Bank kutatása szerint a legfontosabb eszközök a vállalatok számára a mobiltelefonok, a számítógépek és a szoftverek. Ezeket követik az egyéb gépek és berendezések. A nagyobb cégeknél pedig általában már az autó is fontos szerepet tölt be a cég eszközei között.

Míg a kisebb vállalkozásokra az a jellemző, hogy az általuk használt eszközök részben magántulajdonban vannak, addig a nagyobb cégeknél jobban különválik a céges és magántulajdon.

A kisebb bevételű cégeknél inkább az a jellemző, hogy az alkalmazottak a saját telefonjaikat és a saját autójukat használják. Míg, ahogy növekedik a cég egyre több eszközt is biztosít, amit a dolgozók magáncélra is használnak.

Milyen gyakran kellene ezeket cserélni?

Azt, hogy egy-egy eszköz pontosan milyen hosszú ideig tudja szolgálni a cég érdekeit, az nagyban függ attól, hogy mennyire van igénybe véve például egy adott számítógép vagy nyomtató. Ezeknek a cseréje azonban nem olcsó mulatság, egy jobb gép akár több százezer forintba is kerülhet, és lehet, hogy a vállalkozásnak ebből esetleg egyszerre többet is be kell szereznie. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy már egy-egy csere is jó befektetés lehet, hiszen akár sokkal hatékonyabb lehet a munkavégzés az új eszközökkel.

A kutatás eredményei szerint:

a kisvállalkozások 44 százaléka tudja lecserélni az eszközeit kellő gyakorisággal és ezt kétharmaduk esetében a pénzhiány és a hosszú megtérülési idő nehezíti.

A felmérés arra is rávilágított, hogy azoknak a vállalkozásoknak a kétharmada, amelyek 300 millió forintnál nagyobb árbevétellel rendelkeznek, azoknak nem okoz gondot az eszközcsere, mert azokat ideális gyakorisággal tudják cserélni. Míg a 300 millió forint alatti árbevétellel rendelkező vállalkozások ötöde egyáltalán nem tudja az elhasználódott tönkrement eszközöket lecserélni. 37 százaléknak pedig csak a legszűkösebb cserékre futja.

Érdemes figyelni a pályázatokat

Ma már számos kedvező lehetőség nyílik a kisvállalkozások finanszírozási problémáinak megoldására. Hazánkban például az idei évben is több pályázati lehetőség nyílik a vállalkozások számára. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében idén például az alábbi pályázatokra is jelentkezhetünk:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • Munkahelyteremtő beruházás támogatása
  • Kapacitásbővítő beruházások támogatása kombinált hiteltermék keretében
  • Piaci megjelenések támogatása

A pályázatok mellett persze akad más alternatíva is a beruházások megvalósításához. Ne felejtsük el, hogy már több bank is kínál a vállalkozások számára kedvező hiteleket, amelyek kellő utánajárással és tudatos pénzügyi tervezéssel akár hamar meg is térülhetnek.

A legtöbben azonban annyira félnek a kockázatoktól, hogy egyáltalán nem mernek eladósodni, ezért nincs is esélyük a fejlődésre. Egyes felmérések például azt mutatják, hogy:

ma Magyarországon a mikro- és kisvállalkozások töredékének van valamilyen hitele - legyen szó például folyószámlahitelről, egy komolyabb beruházási hitelről, vagy egy hosszú távú versenyképességet is biztosító konstrukcióról.

Kérdésed van a vállalkozásokkal kapcsolatban?

Várjunk olvasóink kérdéseit a témában a penzcentum@penzcentrum.hu e-mail címen, amelyre később a CIB Bank szakértői fognak válaszolni.

További cikkeket a témában az alábbi linkeken találsz:

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem