Durván megütik a bokájukat, akik így katáznak: rengeteg pénzükbe lesz

24.hu2019. november 28. 09:02

Hiába 12 millió forint a kata és az áfamentesség éves határa, számos olyan apró részletszabály van, ami miatt nem várt meglepetések érhetik a katát választó egyéni vállalkozókat és bt.-ket - írja a 24.hu

Böröczkyné Verebélyi Zsuzsa, a kisvállalati adózás szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy mivel a kata pénzforgalmi szemléletű, nem az adott évben kiállított számlákat, hanem a ténylegesen befolyt árbevételt kell az éves bevallásban szerepeltetni - írja a lap.

A 12 millió forintos éves bevételi határt is az alapján kell kiszámolni, hogy melyik évben kapta meg a vállalkozó a számlája ellenértékét, így egy még decemberben kiállított 1 millió forintos számla, amit csak januárban kap meg, már a következő évhez tartozik. Sőt, ha csak részben fizetik meg a számláját - például félmillió forintot 2019-ben és félmilliót 2020-ban -, akkor a következő év már a katakeret egy részének lekötésével indul - hívták fel a figyelmet. 

A katás vállalkozás könyvelése tehát rejt magában nehézségeket, és ha valaki túlcsúszik a 12 millió forintos éves határon, akkor nem kevés, 40 százalékos adót kell fizetnie az e feletti bevételére - és erről is megfelelő bevallást és nyilvántartást kell készítenie. Arról nem is beszélve, hogyha valaki katás, de magánszemélyként lakást ad bérbe, akkor, ha 10 milliós katás bevétele és 3 millió ingatlan-bérbeadásból származó bevétele van valakinek, azzal elveszíti alanyi mentességét és áfát kell fizetnie. Az adószakértő kiemeli: kezdés, szüneteltetés esetén minden nap számíthat - írják.

Címkék:
adozas, vállalkozás, pénzcentrum.hu, kata, ingatlan bérbeadás,