18 °C Budapest

Durván eladósodtak a magyar kisvállalkozások: ezek a legnépszerűbb beruházások

2018. március 18. 12:00

A kedvező kamatkörnyezet és a gazdasági fellendülésen túl, az európai uniós forrásokról való döntések felpörgése és a jegybank piaci hitelprogramja (HIRS) járult hozzá jelentősen a vállalati hitelpiac tavalyi kiugróan erős évéhez.

Négy tényezőnek köszönhető a (kkv) hitelállomány dinamikus növekedése: a nyilvánvaló okokon kívül, mint a kedvező kamatkörnyezet és a gazdasági fellendülés, az európai uniós forrásokról való döntések felpörgése és a jegybank piaci hitelprogramja (HIRS) járult hozzá jelentősen a bővüléshez

- mondta el Szabó Péter, a Sberbank KKV üzletágának vezetője. A keresleti oldalt az építőipar és az export teljesítménye által húzott gazdaság, illetve az ezzel párhuzamos növekvő bizalom és pozitív várakozások fűtik, addig a kínálati oldalon a jegybank a bankokat motiválta a magasabb hitelkihelyezésre. Mindez együttesen vezetett a volumen ilyen arányú növekedéséhez. Ráadásul a beruházási hitelek a forgóeszköz-hiteleket is húzzák magukkal.

Ami a devizamegoszlást illeti, a forinthitelek kamathátránya teljesen eltűnt az elmúlt években, a hazai fizetőeszközben felvett kölcsön lenullázzák az árfolyamkockázatot, devizahitel csak a természetes fedezettel rendelkező, exportorientált cégek igényelnek ma már.

A szakértő tapasztalatai szerint a kkv-k alapvetően kapacitás-bővítő és hatékonyság-növelő beruházásaikhoz igényelnek hiteleket. A világgazdasági fellendülés a nagymegrendelői kört is a közép-európai vállalatok termelői kapacitása felé fordította, így a korábbi beszállítók számára a hitelekkel megnyílik az út a szélesebb együttműködés felé; másrészt a szűkös munkaerőkapacitás kiváltása költségigényes innovációt, automatizálást igényel részükről.

De mindezek mellett megjelentek az olcsó finanszírozási lehetőséget kihasználó cégek is, akik a kedvező hitelkamatok láttán döntöttek például ingatlanvásárlási, akvirációs, vagy tevékenység-visszaszervezési terveik előrehozataláról. Sőt, ugyanennek köszönhetően a tevékenység-idegen finanszírozási igények is felfutottak, előfordult például, hogy napelempark beruházásához igényelt hitelt egy teljesen más területen tevékenykedő vállalat - teszi hozzá Szabó Péter.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem