13 °C Budapest

Durva ütést kaptak a magyar taxisok: ebből kell most felállniuk

2020. augusztus 18. 13:01

A koronavírus ellenére sem indult tömeges megszűnési hullám a taxis cégeknél, viszont az egyéni vállalkozók jobban megfogyatkoztak.

Sem a taxis személyszállítással foglalkozó társas vállalkozások, sem az egyéni vállalkozók száma nem csökkent drasztikusan a koronavírus járvány első hullámának hónapjaiban. Az azonban megállapítható, hogy a kevésbé tőkeerős egyéni vállalkozások jelentősebb veszteségeket szenvedtek el - derül ki az OPTEN céginformációs szolgáltató adataiból.

A taxizással foglalkozó cégek száma hazánkban kisebb megszakításokkal, kis mértékben csökkent. Idén júliusban 20 darabbal kevesebb működő cég volt a piacon, mint 2019 hasonló időszakában. A járvány által leginkább érintett három hónap adatait vizsgálva elmondható, hogy ugyan a vállalkozások száma 10 darabbal csökkent, de ez elsősorban az új cégek alapításának visszaesésével magyarázható.

Ilyen szempontból az áprilisi hónap tekinthető az abszolút mélypontnak, amikor egyetlen egy ilyen profilú vállalkozás sem került bejegyzésre, ugyanakkor ebben szerepet játszhat a cégbíróságok működésének lassulása, valamint a cégalapítások közzétételének csúszása is. 

Ha a taxisok derékhadát alkotó egyéni vállalkozások adatait vizsgáljuk a kép már nem ilyen kedvező. A 2020 márciusi értékhez képest június végére mintegy 160 szolgáltató tűnt el a piacról. A megszűnések száma is folyamatosan emelkedett a vizsgált időszakban. Amíg márciusban 11 ilyen profilú egyéni vállalkozás húzta le a rolót, addig ez a szám júniusra 73-ra ugrott. Az alapítások tekintetében a cégekhez hasonlóan az április hozott negatív rekordot, mindösszesen 17 darab vállalkozói igazolvány került kiváltásra.

Ezzel együtt látható, hogy a taxis vállalkozók megpróbálnak kivárni, hiszen a szüneteltetések száma folyamatosan emelkedett, tehát bíztak abban, hogy az első hullám levonulásával és a turizmus, vendéglátás beindulásával újra indíthatják a taxis szolgáltatásokat is. A vizsgált időszakban a működő egyéni vállalkozások számához viszonyítva a szüneteltett egyéni vállalkozások aránya a márciusi 14,33%-ról, júniusra 16,57%-ra emelkedett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kevéssé tragikus cégstatisztikák mögött a kormány által kidolgozott szolgáltatásspecifikus intézkedések hatásai is megmutatkoznak. A veszélyhelyzet kihirdetésének hatására az Országos Taxis Szövetség szerint, csak Budapesten 7000 helyett, mindösszesen 2000-2500 taxi közlekedett. A fuvarszám pedig 80-90%-kal esett vissza.

Ennek kompenzálása céljából elsőként a taxisok számára adott mentességet a kormány a kisadózó vállalkozások tételes adójának (KATA) fizetése alól június végéig. Ezután a kormány felmentés adott a szolgáltatóknak a 2015-ös taxirendelet hatálya alól. Ezzel megkönnyítették az üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység és a csomagküldő kereskedelem végzését a taxis vállalkozások számára.

A piac szereplő azonban nem lélegezhetnek fel. A nyár végéig hatályban tartott rendezvényekre vonatkozó korlátozások, elsősorban a Sziget Fesztivál és a hasonlóan sok külföldit vonzó egyéb programok elmaradása további jelentős bevételkiesést fog okozni a taxisoknak. Ez tovább apaszthatja számukat a jövőben - zárja elemzést az OPTEN.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem