2020. július 13. hétfő Jenő

Durva: ennyivel keres többet egy illatszerboltos, mint egy ruhaeladó


A nagy és a kicsi élelmiszerboltok között 158 ezer forint, az illatszerboltos és a halárus között 128 ezer forint a bérkülönbség. A multik az illatszerboltos mögé húzták az élelmiszerboltokat a bolti eladók bérrangsorában, hiába, srófolták a béreket év közben is. Jócskán akad százezernél jobban fizető bolt, ha éppen váltani akarsz. De van 167 ezer forintos bérkülönbség is. A boltos szakmák harmada 200 ezer alatti bérekkel fordult 2019-re. Csodával határos, hogy még van eladójuk.

Nőttek a bolti eladók bérrangsorában a bérkülönbségek 2019 végére. Panaszkodnak is a boltos vállalkozások, hogy nagy a sürgés-forgás az eladók között, jönnek-mennek boltról boltra, persze több pénzért. Szaknyelven szólva nagy a fluktuáció. A boltosok pedig csak kapkodják a fejüket és mustrálgatják a kassza bugyrait, tudnak-e még emelni a béreken. Hát akad, aki igen és akad, aki alig - írta a blokkk.com.

A legjobban az illatszerboltos, a maga 303 ezer forint bruttójával. De ha kicsi az illatszerbolt, ott már csak 176 ezer forint a havi bruttó átlagkereset, ha pedig nagy, akkor 322 ezer forint. A különbség 146 ezer forint.

A dobogó második fokára kapaszkodott élelmiszerboltok esetében még nagyobb a bérolló a 271 ezer forintos átlag mögött, 158 ezer forint. Hát igen, a multi élelmiszeres nagyáruházak még év közben is srófolták felfelé a béreket, így az élelmiszerboltos eladó tud válogatni, ha többet akar keresni. És minden multi nagyáruház keres eladót, tehát hely az van bőven.

A boltos eladók bérrangsorában huzamos ideje utolsó a halárus, a maga 175 ezer forintos havi bruttó átlagkeresetével, ezen nem látszik az áfakulcs csökkentés. Le is van maradva az illatszerboltostól 128 ezer forinttal.

És a boltos szakmák harmadában a kisbolt és a nagybolt eladóinak keresetei között 100 ezer forintnál több, vagy azt közelítő a bérkülönbség, a bérolló. Nőttek 2018-ban a boltos bérkülönbségek. De ha valaki mély lélegzetet vesz, találhat 167 ezer forintot is.

A legjobban úgy egyébként - elszakadva a rangsoros átlagtól - a nagy élelmiszerboltos eladók keresnek, a maguk havi 339 ezer forintjukkal. Ehhez képest a legrosszabbul fizető kisbolt a ruhás piac, 172 ezer forinttal. Így keresztben a különbség 167 ezer forint.

Nem véletlen, hogy év végén a karácsonyi szakmák,  jellemzően karácsonyi ajándékokat nagy súllyal árusító boltok eladóinak bérei  felpörögtek, például a könyves-, vagy játékboltban, a korábbi hónapokhoz képest. Minden szakterületen van kisbolt (5-9 fő közötti létszámmal), tehát meg tudnak élni a nagyok mellett még így is. Csak éppen évről-évre némileg kevesebben, mert körükben csökken a boltszám.

A pénztárak előtt kígyózó sorokból is egyértelműen látszik, hogy a sorozatos béremelések ellenére 2019-ben is lesz eladóhiány a boltokban és tovább kell emelni az eladók fizetését. Most éppen mindenki latolgat, még van egy pár nap a januári kifizetésekig. És persze év közben is emelkedni fognak a keresetek, mint eddig, de már visszafogottabb ütemben, mint 2017-ben és 2018-ban. Úgy 8-10 százalék várható átlagosan.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS