11 °C Budapest

Durva: akár 40 százalékot is faraghatsz a banki költségeiden

2016. március 2. 11:02

A Magyarországon működő kis- és középvállalkozások száma meghaladja a 650 ezret, melyek 95%-a mikrovállalkozás. A mikrovállalkozások átlagos éves árbevétele mindössze 31 millió Ft. A vállalkozások nagyszáma miatt ezek a cégek jelentős számú ügyfelei a bankoknak, de ezek a vállalkozások nem rendelkeznek olyan nagyságrendű számlaforgalommal, hogy a bankszámlavezetésben egyéni kondíciókra lennének jogosultak. Ezért döntötte úgy a Bankárképző, hogy félévente felmérést készít a mikrovállalkozások bankszámla kondícióiról, ezzel is segítve e széles rétegű vállalkozói kört, hogy a sok ajánlat közül a számukra megfelelő bankszámlacsomagokat tudják kiválasztani. A vállalkozásoknak érdemes körültekintően kiválasztaniuk a számlavezető bankjukat, mivel a kereskedelmi bankok által kínált számlacsomagok közötti tudatos választással jelentős, havi szinten akár 30-40%-os megtakarítást is elérhetnek.

A mikrovállalati bankszámlaindex elemzés a Nemzetközi Bankárképző Központ által már 2009 óta készülő lakossági bankszámlaindex elemzés módszertanát követi. Jelen felméréssel először egy pillanatkép kerül bemutatásra a bankok 2016 január elején érvényes forint számlavezetési termékeinek kondíciói alapján. Ezután félévente meg fogjuk vizsgálni a kondíciók alakulását, melyben bankok szerint nemcsak a költségeket, hanem azok tendenciáit is értékelni fogjuk. Felmérésünk nyolc, országos lefedettségű nagybank mikrovállalati ügyfélkörnek kínált valamennyi számlacsomagjára kiterjed, de a kiértékelésben csak a legkisebb költségű számlacsomagok díjait tüntetjük fel. A felmérésben három mikrovállalati ügyféltípus tranzakciós szokásai alapján kerül kiszámításra a havi bankköltség. Az első ügyfél típus olyan kezdő vállalkozás, melynek éves árbevétele 12 millió Ft körül van. A második ügyfél típus több éve működő, de évente átlagosan nem több, mint 25 millió Ft-os árbevétellel rendelkező, ún. közepes méretű mikrovállalkozás. A harmadik ügyfél típus nagyobb forgalmú, 65 millió Ft-os árbevétellel rendelkező mikrovállalkozás. Mindhárom ügyfél típusra feltételezzük, hogy többségében elektronikusan bankolnak, tranzakcióiknak döntő többségét utalással intézik, valamint bankfióki pénztárat és bankkártyát is igénybe vesznek.

1. ügyfél típus: kezdő vállalkozások számlavezetési költsége

A kezdő vállalkozásoknak majdnem minden bank ajánl egy kedvezményes időszakú konstrukciót, ami hat hónaptól akár két évig is terjedhet. Mivel a bankválasztás során e kedvezményes időszak bankköltségei a kezdő vállalkozások számára döntőek lehetnek, ezért ennél az ügyfél típusnál a kedvezményes és a nem kedvezményes időszakra is kiszámoltuk a bankköltségeket. Számításaink szerint egy kezdő vállalkozás havi számlavezetési költsége a kedvezményes időszakban 5 700 - 8 800 Ft között mozog, átlagosan 7200 Ft. A nem kedvezményes időszakban ez a költség már 5 700 - 10 300 Ft között mozog, átlagosan közel 8000 Ft-ot tesz ki. A kezdő vállalkozásoknak nyújtott bankszámla csomagok költségei között jelentős különbségek vannak, ezért érdemes a kezdő vállalkozásoknak ezt a választást alaposan megfontolni.

Ha bankonként vizsgáljuk meg a számlacsomagokat, azt láthatjuk, hogy a K&H Bank Start+ csomagja - melynél nincs a kedvezményes és nem kedvezményes időszak megkülönböztetve - az első helyen szerepel mind a két esetben. Így ez a csomag például a nem kedvezményes időszakban közel 45%-kal olcsóbb, mint a MKB Bank által kínált - s a jelen rangsorban legdrágább -1x1 Dinamika csomag. Kiemelendő, hogy az UniCredit Origó csomagja a kezdeti középmezőny ellenére a középtávon tervezők számára kedvező feltételeket biztosít, s a K&H után a második helyre került a nem kedvezményes időszak rangsorában.

A kezdő vállalkozásoknak számlanyitáskor kifizetődő nem csak rövid távon gondolkodni, mivel a bankváltás idő- és pénzráfordítással jár, és az első ránézésre olcsó csomag a kedvezmény lejárta után jóval drágább is lehet. Érdemes több éves viszonylatban is becslést készíteni arra vonatkozóan, hogy a vállalkozás tranzakciós szokásai alapján milyen számlavezetési költségek várhatóak.

A számlacsomagok havi teljes költsége aszerint is vizsgálható, hogy az milyen tételekből áll össze. Jelentős eltérések mutatkoznak az egyes számlacsomagok esetében a díjtételek havi összköltségen belüli arányát illetően.

Kezdő vállalkozásoknak a bankok általában alacsonyabb havi fix számlavezetési díjakat számolnak fel, melyek mellett az utalások többségében magasabb költséget jelentenek. Azoknak a vállalkozásoknak, aki nagyobb készpénzforgalmat bonyolítanak le, célszerű figyelembe venni, hogy a kártyahasználat és a pénztári megbízások költségei az OTP Start és az UniCredit Origó csomagjában a legalacsonyabbak. Akiknél pedig az elektronikus utalás a meghatározó, fontos szempont lehet, hogy ez a K&H-nál a legkedvezőbb, melyet az UniCredit követ. Banki átutalás szempontjából a legdrágább a CIB Bázis csomagja, míg az MKB-nál a könyvelési díj emeli meg jelentősen a bankszámla költségét. Ennél az ügyféltípusnál a tranzakciós illetékhez kapcsolódó költségek átlagosan a harmadát teszik ki a havi számlavezetési költségnek.

2. ügyfél típus: közepes méretű mikrovállalkozások

Ezen ügyfél típusnál - a kezdő vállalkozásokkal szemben - a bankok által kínált csomagok költségei között kisebbek a különbségek, de így is 25%-os árkülönbség van a legolcsóbb és a legdrágább csomag között.

A közepes méretű mikrovállalkozások havi számlavezetési költsége az elérhető legalacsonyabb díjú számlacsomagokat figyelembe véve 11 000 Ft és 16 000 Ft között alakult. A nyolc nagybank lényegében két csoportra osztható. Az egyikben 11 és 13 ezer Ft között van a havi bankköltség, idetartozik az Erste, K&H, Raiffeisen és OTP. A másik csoportban 14 és 16 ezer Ft között van ez a költség, ide sorolható a BB, CIB, MKB és az UniCredit bankszámlacsomagja. A legalacsonyabb havi számlavezetési költséget az Erste Válogatás Plusz számlacsomagja kínálja, míg a sort az UniCredit A la carte Plusz számlacsomagja zárja.

A közepes méretű mikrovállalatok átlagosan magasabb fix számlavezetési költséggel számolhatnak, mint a kezdő vállalkozások. Azon vállalkozásoknál, akik nagyobb pénzforgalmat bonyolítanak le, és kiemelt jelentősége van az elektronikus utalásnak, fontos tudniuk, hogy bár az OTP, a K&H, az UniCredit és az MKB magasabb havi fix számlavezetési költséget számít fel, azonban az utaláshoz tartozó díjak kedvezményesek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az Erste, a BB, a CIB és a Raiffeisen esetében a havi fix számlavezetési költség alacsonyabb, de náluk az utalás relatíve drágább. A kártyahasználathoz és a pénztárhoz kapcsolódó szolgáltatások díjak a K&H és az OTP esetén a legkedvezőbbek. A tranzakciós illetékhez kapcsolódó költségek ennél az ügyféltípusnál átlagosan a havi összköltség 40%-át teszik ki.

Felmerülhet a kérdés, hogy mi az oka annak, hogy a számlaforgalom növekedésével a számlavezetés havi költségén belül egyre nagyobb arányt képviselnek a tranzakciós illetékhez kapcsolódó költségek? A tranzakciós illetékhez kapcsolódó költségek mértéke a tranzakció összege után fizetett meghatározott százalékos összeg, az utalások esetében 2 millió forintig az utalás összegével arányosan nő. Az általunk vizsgált mikrovállalati körben azonban 2 millió forintnál magasabb összegű egyedi tranzakciókkal nem számoltunk, ezért ezen vállalkozói kört a forgalom növekedésével arányosan terhelik a tranzakciós illetékhez kapcsolódó költségek, míg a nagyvállalatok esetében ez a hatás kevésbé érvényesül.

3. ügyfél típus: nagyobb forgalmú mikrovállalkozások

E kategória havi számlavezetési költsége 28 000 Ft és 35 000 Ft között mozog, átlagosan 31 500 Ft. A kínált számlacsomagok az előző ügyfél típushoz hasonlóan itt is két csoportra oszthatóak, s ugyanazok a bankok tartoznak az első (K&H, Erste, OTP, Raiffeisen) és a második (CIB, UniCredit, MKB, BB) csoportba is.

A rangsor első felében a havi bankköltség átlagosan 28 800 Ft, s az előző ügyfél típushoz képest csak annyit változott a helyzet, hogy a K&H helyett cserélt az Erstével, így megelőzte azt és az OTP is előbbre került. A rangsor második felében a havi átlagköltség több, mint 34 000 Ft, s a három legdrágább csomagot kínáló bankok ajánlatainak költségei között szinte alig vannak különbségek.

A számlacsomag havi díja ennél az ügyféltípusnál már elenyésző, átlagosan már csak az egytizedét teszi ki a teljes havi költségnek. Az utaláshoz kapcsolódó díjak kedvezőek a K&H-nál és az OTP-nél - a csomagokhoz tartozó meghatározott számú havi díjmentes utalásoknak köszönhetően -, míg a velük versengő Ersténél és Raiffeisennél ezek relatíve drágábbak. A kártyahasználathoz és a pénztári be- és kifizetésekhez kapcsolódó költségek szintén a K&H-nál, valamint a drágább csomagot kínáló MKB-nál a legalacsonyabbak.

A havi összköltségen belül a legnagyobb tétel a tranzakciós illetékhez kapcsolódó költség. A havi 5 millió forintos terheléses számlaforgalom esetén átlagosan már a havi számlavezetési költségek felét a pénzügyi tranzakciós illetékhez kapcsolódó költségek miatt felszámított díjak adják. Ezt úgyis meg lehet fogalmazni, hogy a tranzakciós illeték átlagosan 50%-kal növelte meg e vállalkozások bankköltségét.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm