2019. szeptember 23. hétfő Tekla

Dübörög a gazdaság: nagyot nőhetnek a bérek idén is Magyarországon


Európa szerte mindenütt romlanak az előrejelzések, de Magyarországon és Lengyelországban javultak, ez pedig gyorsuló felzárkózást jelent. Tavaly a idei évre 2,8 százalékos növekedést vártak, az idei konszenzus már 4,8 százalék. Ez teljesen ellentétes azzal, amit Európában történik, a felzárkózásunk így akár 3 százalékpont fölött is lehet.

2020-at tekintve a régiós élmezőnyben vagyunk, nem igaz tehát az az állítás, hogy a régión belül leszakadunk - mondta el Suppan Gergely, a Takarék vezető elemzője a bank sajtótájékoztatóján. A beruházások növekedése jelentős, ez első negyedévben már 26 százalék körül volt, ami brutálisan erős szám. Ez húzta fel az idei GDP-növekedést, de a háztartások fogyasztása is jelentős volt, ez pedig a nagyobb mértékű bérkiáramlásnak köszönhető.

A bérnövekedés idén is 10 százalék fölött lehet az elemző szerint.

2019-es év első negyedévében az elsők voltunk az EU-ban a növekedés tekintetében, Suppan szerint a következő negyedévekben is az elsők között leszünk. A régiós országokhoz képest abszolút tartjuk az ütemet, a déli országokra pedig erőteljesen zárkózunk fel, Portugáliát például hamarosan megelőzzük. 2000 óta a magyar gazdaság kb. 64 százalékkal növelte a gazdaságát, Szlovákia viszont megduplázta a GDP mértékét.

Pénzre van szükséged? Keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát! 

A mezőgazdaság kérdéseket rejt magában, sok a bizonytalanság. Búzából elmaradás lesz, a kukorica azonban még jó is lehet az idén. Ezt jelentősen befolyásolja az időjárás. A beruházások dinamikája brutális mértékben nőttek, a szolgáltatások többlete is jelentősen bővült. A külkereskedelmi mérlegünk tavaly romlott, ez betudható a Duna alacsony vízállásának, amit tavasszal pótoltak be az exportőrök. Ez, és még egyéb hatások jelentősen javították a külkereskedelmi forgalmunkat. Másrészről a készletállomány változásához jelentős mértékben hozzájárult a mezőgazdaság. Az ipar szép lassan javít, az építőipar pedig továbbra is dübörög Suppan szerint.

Kockázatok ugyanakkor vannak: az európai gazdaság lassul, ezt egyedül a fogyasztás tartja életben. Az export romlik - jelentősen érezhető tehát a kereskedelmi háború hatása. A német kilátások jelentősen romlottak, Olaszországban továbbra sem látszik a kiút, Franciaország most némileg jobban teljesít Németországnál.

Továbbra is ömlik az országba a működőtőke, idén már 1000 milliárd forint érkezik. Nagy kérdés a Mercedes-gyár bővítése, de Suppan szerint ez a bővítést befejezik majd. Azzal indokolta az elemző, hogy a magyar bérek még mindig messze elmaradnak a némettől, ráadásul az adókörnyezet is kedvező itthon. A BMW esetén nincs jel arra, hogy leállnának a beruházással. A feldolgozóiparban tehát újabb és újabb kapacitások jönnek létre, ez pedig ellensúlyozza a külső negatív környezetet.

Pénzre van szükséged? Keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát! 

A kiskereskedelmi forgalom most megtorpant, de ez csupán átmeneti a Takarék elemzője szerint. Az építőipar vélhetően idén lesz a csúcson, de az EU-projektek egyelőre nem futottak ki, a MOL-székház építése sem kezdődött meg, így aztán Suppan szerint a következő évektől sem kell félni a kedvezményes áfa megszűnése ellenére. Az elemző szerint hibás az a kritika, hogy a magyar gazdaságot csak az EU-s források húzzák, ugyanis minden területen konjunktúra van. Suppan hozzátette: a számok alapján kijelenthető, hogy semmilyen túlfűtöttség nincs a piacon.

Christine Lagarde vélhetően még lazább monetáris politikát folytat majd Európában, miután átveszi az Európai Központ Bank elnöki címét. A hozamok jelentősen lefordultak, a német hozamszint még mindig negatív, de már a görög hozamszintek is két százalék alatt vannak. A piac már jelentős kamatcsökkentés áraz Amerikában is, ezzel még megelőzhető, hogy Amerika recesszióba süllyedjen 2020-ban.

Az MNB-t egyelőre nem nyomja a kamatemelés szükségessége, az elemző szerint idén már tartósan elérhető az inflációs cél. Ősszel három százalék, majd decemberben 4 százalék körül lehet az infláció. A maginfláció azonban nem mérséklődik, az euróövezeti infláció viszont 1,2 százalék, ez pedig akár be is gyűrűzhet Magyarországra. A pénzügyi stabilitást jelzi, hogy a kamatok már évek óta nem változtak Magyarországon, a BUBOR emelkedése azonban szép lassan kamatemeléshez vezet majd.

Használd ki az alacsony kamatokat! Válassz lakáshitelt a Pénzcentrum kalkulátorában!

A költségvetés nagyon kedvező állapotban van Suppan szerint. Az idei 1,8 százalékos hiánycél az eddig számok szerint kényelmesen teljesülhet, ez a beömlő adóbevételeknek köszönhető. Az államadósságunk ezzel szemben leépül, az sem kizárt Suppan szerint, hogy az Eximbank nélküli éllamadósság már jövőre 60 százalék alatt lehet. Az inflációs cél ugyan tartható lesz, de vannak olyan területek, ahol bőven magasabb lesz az áremelkedés az átlagnál: a lakásfelújításhoz kapcsolódó költségek például 12 százalékkal nőnek meg.

Jól jönne 3 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 3 millió forintos hitelösszeget, és 72 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 52 421 forintos törlesztővel a CIB Bank (THM 8,17 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank (54 071 Ft/hó; THM 10,03%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket az OTP (63 419 Ft/hó; THM 16,06 %) ajánlata, de érdemes megnézni az K&H és az Erste ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Ez már a válság szele: az autóipar után újabb szektorokra terjedhet át a létszámstop
"Nem lehet azt prognosztizálni most, hogy ez a válság hasonló lesz, mint a 2008-as volt, de lesz." Interjú


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

09.19-09.25
Országos

Spar

09.19-09.25
Országos

Lidl

09.19-09.25
Országos

Aldi

09.19-09.25
Országos

Tesco

09.19-09.25
Országos

Auchan

09.19-09.25
Országos

Kika

09.18-10.01
Országos

Praktiker

09.02-12.31
Országos