Dobták a nagyvárost, vidéken kezdtek új életet ezek a fiatalok: bejött nekik?

HelloVidék2019. november 13. 08:15

A magyar fiatalok nagy része szívesen vállalkozna, de sem pénzük, sem bátorságuk nincs belevágni - legalábbis ezt gondolják magukról. Pedig akad bőven támogatás, akár képzések, akár források tekintetében. Országos szinten a vállalkozói kedvvel egyébként nincs baj, a statisztikák alapján vidéken is sokan választják ezt az életformát. Sőt, a legújabb tendencia szerint magát a vidéki életformát is többen választják, mint a fővárosit. Elmondjuk, miért nem lehetetlen küldetés fiatalként vidéken (akár külföldről vagy nagyvárosról leköltözve) sikeres vállalkozásra adni a fejünket, hiszen pozitív példa akad bőven - írja a HelloVidék.

Hivekovics Ákos 20 év világ körüli vándorlás után tért vissza szülőfalujába, a Zala megyei Nagyrécsére. Szülei felajánlották neki a kéthektáros családi bodzást gazdálkodásra - igaz, végül az áfonya és a körte került fókuszba, de a lényeg, hogy néhány év leforgása alatt 65 hektáros gazdaságot épített.

Ákos agrárdiplomáját leporolva vágott neki a kalandnak. Mindenekelőtt elment egy európai körútra, és felmérte, mit érdemes egyáltalán termeszteni a családi földön, mire van igény az európai piacon. Ma már nyári szezonban az áruházláncok a hazai fogyasztás nyolcvan százalékát tőlük veszik. A 65-ből 14 hektár jelenleg csak az áfonyáé, mellette még málnát és körtét termesztenek. Szülei még mindig aktívan dolgoznak a gazdaságban, sőt, idősebb bátyja is beszállt: főállású kereskedelmi vezetőként ő felel a pénzügyekért. 30 állandó alkalmazottat foglalkoztatnak, nyáron ez a szám idényjelleggel 130 főre duzzad.

A Hello Vidék Ákoson kívül még két másik vidéken újrakezdőt is bemutat. Az Ő történetüket ebből a cikkből ismerheted meg.

Címkék:
vállalkozás, vidék, fiatalok, hellovidék, újrakezdés,