11 °C Budapest

Csak úgy öntik a pénzt a hazai kisvállalkozásokba: újabb pénzcsap nyílik meg

2019. január 26. 11:01

Idén január 21-től elérhető a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) új hitelkonstrukciója, amely tőkepótló jellegével, fix kamatozásával és magas összeghatárával lehetőséget biztosít a kis- és középvállalkozások számára, hogy versenyképességüket jelentősen növelő beruházásokat hajthassanak vége. Az "MFB Versenyképességi Hitelprogram" egyik legfontosabb előnye, hogy igény esetén a hitelösszeg 40%-át csak a futamidő végén kell visszafizetni. A programot közvetlenül az MFB nyújtja a vállalkozások számára, maximum 10 milliárd forintos hitelösszeggel.

A hazai vállalkozások jelentős része - tőkehelyzetükből adódóan -, hagyományos finanszírozási konstrukcióval nem képes olyan léptékű beruházások, akvizíciók megvalósítására, melyek jelentősen növelnék a társaság versenyképességét. Erre kínál megoldást az MFB Versenyképességi Hitelprogram, melynek egyedülálló előnye, hogy a hitelösszeg maximum 40%-ig ballon típusú forrást biztosít, azaz halasztott tőkefizetési lehetőséggel gyakorlatilag tőkét nyújt a vállalatok részére - írja közleményében az MFB.

A konstrukció célja a kis-, közepes vállalkozások versenyképességének növelése, hosszú távú finanszírozásuk biztosítása, valamint tőkeszerkezetük és likviditási helyzetük kiszámíthatóvá tétele. A hitel kidolgozásánál fontos szempont volt, hogy az igénylők a már meglévő kapacitásaik bővítésére és újak kiépítésére, illetve tervezett akvizícióikhoz kapcsolódóan befektetett pénzügyi eszköz vásárlására is fordíthassák a hitelt - mind az agrár, mind pedig az egyéb ágazatokban tevékenykedő cégek esetében - írja a közlemény.

Az MFB Versenyképességi Hitelprogram ennek megfelelően széleskörűen felhasználható, hiszen a "hagyományos" beruházási célok mellett tartós forgóeszköz-finanszírozásra és akvizícióra is fordítható. A hitelösszeg nagysága ügyfelenként minimum 1 milliárd forint, maximum 10 milliárd forint lehet. Beruházási, akvizíciós és hitelkiváltó hitel esetén a futamidő maximum 10 év, forgóeszközhitel esetén pedig maximum 5 év lehet.

Maximum 5 éves futamidő esetén a forint alapú hitel igényelhető a teljes futamidő alatt fix 2,7% kamat mellett, vagy változó kamatozású konstrukcióban 3 havi BUBOR+1,4% kamattal. Maximum 10 éves futamidő esetén a forint alapú, fix konstrukció 3,99%, míg a változó kamatozású változat 3 havi BUBOR+1,7% kamat mellett vehető igénybe. A program egyik fontos előnye, hogy euró alapon is igényelhető. Maximum 5 éves futamidő esetén fix 1,7 százalék, vagy 3 havi EURIBOR+1,6 százalék változó kamattal, míg maximum 10 éves futamidő mellett fix 2,7 százalék, illetve 3 havi EURIBOR+2 százalékos változó kamat mellett kérhetik a vállalkozások.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az új hitelprogram kiegészíti a Magyar Nemzeti Bank NHP Fix hitelét hitelösszegben és hitelcélokban egyaránt. Az MNB NHP Fix esetében az igényelhető maximum összeg 1 milliárd Ft - az MFB most induló Versenyképességi Hitelprogramja e fölötti finanszírozási igényeket elégít ki, akár 10 milliárd Ft-ig. Az MFB konstrukció emellett szélesebb hitelcélokra használható fel, euróban is elérhető a forrás és nagyvállalatok is igénybe vehetik a program feltételeinek teljesítése esetén.

A programban jelenleg 100 milliárd forint áll az igénylők rendelkezésére, ugyanakkor kedvező piaci visszajelzések esetén az MFB kész bővíteni a keretösszeget. Az MFB célja, hogy a Versenyképességi Hitelprogram révén olyan eszközt adjon a vállalkozások kezébe, mellyel szintet léphetnek, amely alkalmas arra, hogy hatékonyan támogassa a nagyszabású elképzelések megvalósítását - szól a közlemény. A Program közvetlenül az MFB-nél igényelhető, a hitelkérelmeket 2022. december 30-ig nyújthatják be az ügyfelek.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem