Csak a felső tízezer kiváltsága: ezért nincs esélye kitörni rengeteg magyarnak

Pénzcentrum2019. június 6. 14:01

Manapság egyre inkább terjed el a tendencia, hogy a magyarok az állásuk mellett, kvázi másodállásként - vállalkozásba kezdenek. Az első és legfontosabb kérdés ilyenkor az: miből finanszírozzák a vállalatuk indulását? Aki arra gondol, hogy a bank meghitelezi majd a vállalatot, esetleg az üzleti angyalok segíteni fognak, azt ki kell ábrándítanunk: a kezdő vállalkozók véres óceánjában bizony nem sok szabadon lerabolható forrás áll rendelkezésre az újaknak. Megoldás azonban van - ezeket vesszük most sorra.

Korántsem mindegy, hogy a leendő vállalkozó mekkora vállalatméretben gondolkodik. Ha egyéni vállalkozóról van szó, ráadásul a vállalkozás elindítása nem tőkeigényes, akkor nem sok kérdés marad. Például egy 8 órás munka mellett is végezhető webshop-üzemeltetést már a megtakarításainkból is el lehet indítani (ha magunk készítjük a felületet, akkor ehhez pár százezer forint elég). Ha azonban valaki például éttermet vagy elektronikai szakboltot nyitna, akkor ott már kemény milliókról van szó.

Vállalkoznál, de nincs meg a keret? Keress a hitelek közt a Pénzcentrum kalkulátorában!

Ami kézenfekvőnek tűnik, mégsem jöhet szóba

Ha arra gondolunk, hogy a bank majd megfinanszírozza a kezdő vállalatunkat, nagyon nagyot tévedünk - a bank általában 1, de inkább 2 lezárt üzleti évet kér a hitelnyújtáshoz, azaz ekkor már nem csak a vállalat felállításán, a kezdeti beruházásokon vagyunk túl, de már bőven ki kellett fizetni az éves változó és fix költségeket is. Így a bank leginkább a beruházásainkat, vagy a likviditásunkat fogja megfinanszírozni. Kezdő vállalatoknak a bank nem fog kölcsönt adni.

Egyre népszerűbbek Magyarországon az üzleti angyalok és a kockázati tőkések. Ha vállalkozásban gondolkodsz, és kellően informált vagy, akkor akár be is próbálkozhatsz ezeknél - de ha nem vagy innovatív és nem kecsegtetsz szupermagas növekedési potenciállal, akkor ne is számíts pénzre. Az angyalok sem fognak pár milliós, hobbi- vagy eltartó céget megfinanszírozni, de még egy potenciális középvállalkozásba sem fognak beleszállni, ha annak nincs legalább 100 százalékot meghaladó megtérülési potenciálja. A kockázati tőkéseknél ezek a számok még durvábbak. Ha mégis úgy döntenek, hogy segítenek, akkor ezt a vállalatod bizonyos tulajdonrészének megszerzésével teszik - azaz a függetlenségedről is lemondhatsz. De mi most nem a startupok finanszírozási lehetőségeivel foglalkozunk, úgyhogy nézzük meg a valós alternatívákat.

Ha nekem nincs, kérni kell

Nem szégyen kérni, főleg, ha produktív befektetés során a kölcsönkért pénzt akár megsokszorozhatjuk. Ha nem áll rendelkezésre kellő mértékű megtakarításunk (2-3 millió forintos kezdőtőke például), akkor érdemes családi/baráti körben próbálkozni. Természetesen a legtöbb magyar anyagi helyzete nem engedi meg, hogy ekkora összeget nélkülözzön, ha azonban mégis rendelkezésre áll ez a pénz, mindenképp ehhez kell nyúlni először - ez ugyanis kamatmentes, törlesztése rugalmas, és eleve rendelkezésre áll.

Azt azonban figyelembe kell venni, hogy ha a vállalkozásunkból szeretnénk megélni, akkor a havi személyes kiadásainkat is fedezni kell addig, amíg a vállalatunk működése el nem éri a fedezeti pontot - ez lehet akár 1 év is. Így mindenképp csak olyan mértékben éljük fel a tartalékainkat, hogy maradjon kellő összeg a havi kiadásaink fedezésére. Könnyebb a helyzet, ha munka mellett folytatjuk a vállalkozást.

A hitel szóba jöhet - de nem a vállalati

Vállalat indításához a bank nem ad hitelt - írtuk ezt korábban. Ezt az állításunkat cizellálni kell némileg, mert a bank valóban nem ad vállalati hitelt, magánszemélyként azonban vehetünk fel szabad felhasználású személyi hitelt - ezt pedig arra költjük, amit akarunk. 3 millió forintot például az Budapest Banknál már 7,9 százalékos THM-mel felvehetjük, a havi törlesztőnk így 52 079 forint lesz 5 évre. Ugyanez a törlesztő 51 856 forint a K&H-nál, a Raiffeisennél 8,28 százalék, a CIB-nél 8,17 százalékos THM-re a törlesztő 52 421 forint.

További személyi hitelekért keresd fel kalkulátorunkat!

Természetesen a személyi hitel törlesztőjét minden hónapban fizetni kell, mint ahogy a hitelbírálat is a jövedelmünk figyelembevételével történik - így ez csak akkor lehet működő megoldás, ha a hiteligényléskor munkahellyel rendelkezünk. Leginkább akkor érdemes személyi hitelből beindítani a vállalkozást, ha azt munka mellett szeretnénk végezni, hiszen itt is igaz az, amit fent írtunk: a vállalat költségeit napról-napra ki kell termelni, és ebben az esetben ehhez jön még a hiteltörlesztő is.

Az EU és az állam osztogatja az ingyenpénzt

Mivel az induló vállalatok megalakulásának sokszor a forráshiány az akadálya, ennek problémáját az EU és az állam is felismerte. Nagyobb volumenű cégek esetén például számtalan forrás áll rendelkezésre, de érdemes azoknak is az állami és EU-s pályázatokban körülnéznie, akik egészen kis összegből indítanának céget. Fontos, hogy a pályázatok legtöbbje utólagos finanszírozású, tehát előzetesen általában nem fizet, így sokszor alternatív források után kell nézni - de a támogatási pénzek között is találhatunk egyéb konstrukciókat.

Összegzésként levonható a tanulság, hogy kezdőtőke nélkül nehéz a semmiből vállalatot alapítani, de nem is lehetetlen. Ha azonban valaki a semmiből kíván létrehozni egy céget, annak számolnia kell a kezdeti forrásszűkével, és fel kell készülnie, hogy a vállalkozását lépésről-lépésre építse naggyá.

Címkék:
kiadás, vállalkozás, pénzügy, bevétel, vállalat, forrás, kockázati tőke, vállalatindítás, felső tízezer,