15 °C Budapest

Cafetéria-iskola: ezt nem árt, ha tudod a juttatásról

2011. július 6. 14:02

Több feltételt, illetve szabályozást is figyelembe kell vennie annak a munkáltatónak, aki iskolakezdési utalvánnyal szeretné motiválni alkalmazottait. Nem elég tudni a juttatásra vonatkozó adóterhet, vagy a maximális értékhatárt, oda kell figyelni például a dolgozók egyéni jogosultságára is. Ez utóbbit érdemes idejében elkezdeni, hiszen ennek az utalvány típusnak időben korlátozott a felhasználhatósága.

Az iskolakezdési támogatás a gyermekek beiskolázásához nyújt segítséget a szülők számára. Felhasználható a tanév első napját megelőző és követő 60 napon belül. Ez azt jelenti, hogy a héten már elindulhatnak a szülők a törvényben meghatározott ruházati termékek, taneszközök és tankönyvek megvásárlására.

Az utalvány 23 400 forint értékben adható a kedvező mértékű, 19,04 százalékos adó megfizetése mellett gyermekenként évente egy alkalommal mindkét szülőnek. Így egy tanköteles korú gyermek iskolakezdését a munkaadók akár 46 800 forinttal is támogathatják. Több gyermek esetén ez még tovább növelhető.

Mielőtt azonban megkapják az alkalmazottak az utalványt nyilatkozniuk kell, hogy jogosultak erre a juttatási formára. A nyilatkozattal a dolgozó átvállalja a felelősséget, arra vonatkozólag például, hogy a gyermeke közoktatásban (általános, vagy középiskolai oktatásban) tanul, vagy hogy ő, mint szülő jogosult a családi pótlékra.

Érdemes odafigyelni a családi pótlék korhatárára is, mivel előfordulhat, hogy valaki középiskolás, de a szülők már nem jogosultak a családi pótlékra. Ha a munkáltató azonban elmulasztja a nyilatkoztatást, akkor a felelősség azonnal áthárul rá.

Sokan nem tudják azt sem, hogy a juttatás akár külföldön tanuló gyermek részére is kiadható, azaz az összes Európai Gazdasági Térség bármely országában folyó képzés esetén lehet élni a lehetőséggel, de a már említett egyéb feltételeknek ebben az esetben is meg kell felelni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az iskolakezdési utalvány népszerűsége az elmúlt években töretlen. Az utalványt több gyermek után is igénybe lehet venni a cafeteria keretein belül, így átlagosan egy dolgozó több mint 25 000 Ft értékű, ilyen típusú juttatásban részesül.

"Tapasztalataink alapján az utalványok megrendelését főként júliusban és augusztusban bonyolítják a cégek, a tavalyi szezonban ebben a két hónapban rendelték meg a teljes iskolakezdési utalvány mennyiség közel 75 százalékát - mondta el Bukolyi Tamás, a Sodexo Motivációs Rendszerek kereskedelmi igazgatója.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem