Botrány: mérsékelték a Buda-Cash ügy vádlottjainak büntetését

Pénzcentrum/Index.hu2020. január 23. 14:12

Jogerősen enyhítette a másodfokú ítélet a Buda-Cash egyes volt vezetőinek ítéletét a Fővárosi Ítélőtábla: T. Péter vádlott 6 év börtönt kapott, céget 8 évig nem vezethet, Gy. János 5 év börtönt, céget pedig 6 évig nem vezethet. P. Gyula végül 4 évet kapott és 5 évig nem fog céget vezetni. Első fokon mindenki 7 év 6 hónapot kapott. Az első és másodrendű vádlottak szintúgy, büntetésük maradt is ennyi, nem nyúltak az elsőfokú ítélethez. 

Az ítéletekbe az előzetesben és a házi őrizetben töltött idő beleszámít, utóbbi nem minden elítéltnek egyenlő mértékben - írja az Index. Korábban vagyonelkobzásra is ítélték őket, ezt is inkább mellőzte a másodfok, de a polgári peres igények ettől még nem szűnnek meg. A vagyonelkobzást azért törölték el, mert nem találtak az elítéltek vagyongyarapodására "ténybeli alapot", másrészt "alaposnak tűnő polgári jogi igények merültek fel, ezek nem lennének teljesíthetők, ha elkoboznák a vagyonukat.

A Fővárosi Törvényszék még októberben, ahogy korábban írtuk, elítélte a Buda-Cash brókerbotrány vádlottjait, a négy vádlott egyenként 7 év 6 hónap börtönbüntetést kapott. A Buda-Cash még 2015 februárjában dőlt be, amikor hamar kiderült, hogy a brókercégnél engedély nélkül ide-oda pakolgatták az ügyfelek pénzét, engedély nélkül befektették, aztán elvesztették, vagy egyszerűen zsebre vágták. A bukás magával rántotta a cég tulajdonában lévő DRB takarékszövetkezeteket is, ami legalább 

115 milliárd forintos kárt okozott a brókercég és a takarékok ügyfeleinek.

Most az elsőfokú ítélethet képest másodfokon jócskán enyhítettek a Buda-Cash egyes vezetőinek ítéletén.

 

Címkék:
BOTRÁNY, csalás, sikkasztás, takarékszövetkezet, brókerbotrány, takarék, ügyfelek, buda cash botrány,