2020. április 2. csütörtök Áron

Beleroppan a világgazdaság a járványba? Kína kiesése nagy érvágás


A vállalatok nagy része nem tudja teljesíteni a megrendeléseit a kínai ellátási láncok megszakadása miatt, a koronavírus így rávilágított, hogy mennyire sérülékeny a kiépült ellátási hálózat. A vállalatoknak emiatt érdemes a jövőben diverzifikálniuk a partnereiket, és így az sem kizárt, hogy a globalizáció, ahogy a válság előtt ismertük, véget ért.

A globális ellátási láncok lényegesen átalakulhatnak a koronavírus válság következtében, mert a jelenlegi krízis pontosan rávilágít a korlátozott számú kereskedelmi partnerekre támaszkodó országok sebezhetőségére. A vírus Kínában ütötte fel a fejét, és a kínai gyárak lezárása azt eredményezte, hogy a globális ellátási láncok szerte a világban megszakadtak. 

Az egyik dolog, ami nyilvánvalóvá vált a COVID-19 terjedésével, hogy milyen kiterjedt, Kínából induló ellátási láncok épültek ki 2003-tól, a SARS-járvány tetőzésétől 2019-ig

- mondta Alex Capri, a Szingapúr Nemzeti Egyetem tanára a CNBC-nek. A SARS-járványt egy korábbi típusú koronavírus okozta, és 2002-2003 között tetőzött Kínában, jelentős kárt okozva a kínai gazdaságnak. Abban az időben Kína részesedése a globális GDP-ből 4% volt, ma ez körülbelül 20%, és ennek nagy részét a külföldi befektetések eredményezik.

A beruházások nagy része a feldolgozóiparba irányult, ez azonban most visszafordulóban az ellátási láncok kockázata miatt, főleg az olyan stratégiai ágazatokban, mint a gyógyszeripar és az technológiai ipar - mondta el Capri. Nem a koronavírus jelentette az első kockázatot, az amerikai-kínai kereskedelmi háborús bizonytalanságok miatt a vállalatok már eddig is abban voltak érdekeltek, hogy diverzifikálják az ellátási láncukat.

Az ellátási láncok jelentős átstrukturálását fogjuk tapasztalni

- mondta a KPMG munkatársa. Hozzáteszi: Kína ugyan most elkezdi a termelést, de hónapkba, akár negyedévekbe is telik, mire be tudja hozni a kiesett termelést. Ez pedig nem csak nekik fáj, a német Kloepfel Consulting felmérése szerint a válaszadó vállalatok 81%-a támaszkodik valamilyen módon a kínai beszállítókra. 

Az ellátási lánc problémáit már több európai és amerikai vállalat is érzi, a felmérés szerint 44%-uk már élt a "vis maior" okra hivatkozva szerződésbontással.

Az is nagy probléma, hogy ugyan a Kínából érkező ellátási láncok lassan felépülnek, a világ más pontjain, így például Japánban és Dél-Korában terjedő járvány újabb ellátási láncokat szakít meg. Capri szerint emiatt az vállalatoknak diverzifikálniuk kell az ellátási láncaikat. Azt is elmondta, hogy a dolgok nem fognak visszatérni a normál kerékvágásba, és "a globalizáció, ahogy eddig ismertük, véget ért."

Címlapkép: Getty Images

Mi az a koronavírus?

A 2019-nCoV (SARS-CoV-2) névre keresztelt vírus a koronavírusok közé tartozik. Ma "mindössze" 7 olyan koronavírusról tudunk, ami az embereknél is képes betegséget okozni - súlyosságukat tekintve nagyon változatos problémákkal: az egyszerű náthától a súlyos légúti problémákig. Aki nem tudná, ugyanez a vírustörzs (koronavírus) felelős a néhány éve feltűnt SARS-ért és MERS-ért. A vírus okozta megbetegedés hivatalos neve COVID-19.

Hogyan terjed a koronavírus?

A COVID-19 főként cseppfertőzéssel terjed, de a kutatók által az sem zárható ki, hogy a fertőzött széklettel való érintkezés során is megfertőződhetünk.

Kik kaphatják el a koronavírust?

Ahogy más, a légutakat érintő vírusfertőzést, úgy a koronavírust is gyakorlatilag bárki elkaphatja. Viszont erre is fogékonyabbak lehetnek a krónikus betegségekben szenvedők, a legyengült immunrendszerűek, a kisgyerekek és az idősebbek. A betegség lefolyása náluk súlyosabb tünetekkel járhat, és a szövődmények is gyakoribbak.

A koronavírus tünetei

A koronvírus lappangási ideje a jelenlegi tudásunk alapján 2-14 nap. A tünetek súlyossága egyénenként nagyon eltérő lehet, vannak, akik kb. teljesen tünetmentesek, míg mások csak enyhe tüneteket tapasztalnak. Ez is hozzájárul a COVID-19 gyors terjedéséhez. A koronavírus a légutakat támadja meg. A fertőzés tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez:

  • száraz köhögés
  • láz
  • gyengeség, fáradékonyság
  • légzési nehézségek
  • légszomj
  • hasmenés
  • torokfájás (ritkábban)
  • orrfolyás (ritkábban)

A COVID-19 okozta fertőzés az esetek nagyjából kb. 80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár együtt, míg a jelenelgi statisztikák szerint az érintettek negyedénél volt súlyos a betegség. Az elsődleges, influenzaszerű tünetek után a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva. A koronavírus szövődménye tüdőgyulladás, akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS), szeptikus sokk, veseelégtelenség, végső esetben pedig halál is lehet. A kórházi kezelésre szorulók többsége a fertőzés előtt egészséges volt. A halálos áldozatok azonban azok közül kerültek ki, akik a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak, például krónikus betegségeik, szívproblémáik, cukorbetegségük volt vagy idősebbek voltak.

Minden a koronavírusról a Pénzcentrum tematikus mellékletében - KATT!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Tesco

04.02-04.06
Budapest

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

Aldi

03.01-04.05
Országos

Interspar

02.26-04.03
Országos

  Ajánlatunk