15 °C Budapest

Baj lehet az új adóbevallási rendszerből - nem enyhül a fojtogató adminisztráció?

2018. július 26. 17:00

Több száz órát töltenek a hazai vállalkozások az adózással kapcsolatos adminisztrációval, amellyel az EU-s lista utolsóelőtti helyén állunk. Remélhetőleg a július elsejétől bevezetett elektronikus számlázási rendszer sikeresen használja majd fel az automatizálást az adminisztratív terhek csökkentése érdekében, de vannak nemzetközi példák, ahol az adóhatóság csak begyűjti az adatokat, de marad a magas fokú bürökrácia.

Hazánkban évi 277 ráfordított órát töltenek a vállalkozások az adózással kapcsolatos adminisztrációval, ez Bulgária után a második legmagasabb érték az EU-ban, ahol ez az érték átlagosan csupán 161 óra - írja közleményében a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST, a Világbank adataira hivatkozva.

Csak remélni lehet hosszú távon, hogy a hazánkban július elsejétől bevezetett elektronikus számlázási rendszer az adózóbarát adóhatóság koncepciója mentén sikeresen használja majd fel az automatizálást az adminisztratív terhek valódi csökkentése és az adócsalások további visszaszorítása érdekében

- mondta el Földes Balázs, a cég szenior menedzsere. A szakember szerint a legtöbb hazai szakértő ma egyetért abban, hogy az új szisztéma egyre több adatot, egyre rövidebb idő alatt gyűjt be a magyar adózóktól annak érdekében, hogy a gyanús helyzeteket azonnal lássa és hamar ellenőrizze. Ugyanakkor Földes Balázs úgy látja: 

különösen fontos, hogy az adóhatóság számoljon az ilyen rendszerek hátulütőivel és figyelembe vegye a világ más országaiban tapasztalt negatív következményeket.

Mexikóban és Brazíliában például - értékhatártól függetlenül - lényegében csak az adóhatósági rendszeren keresztül lehet számlát kibocsátani. Utóbbi országban az adóbevallásokat egy, a cég könyvelési rendszerével összekötött speciális szoftverben lehet elkészíteni: ebben a könyvelő az ügyletenkénti alapinformációkat feldolgozza és átforgatja a bevallás adataiba, amely ezután elektronikusan kerül át a helyi adóhatóság rendszerébe. Ennek köszönhetően Brazíliában gyakorlatilag minden gazdasági eseményre rálát az adóhatóság: az adott cég tevékenységét részleteibe menően felügyeli, a bevallások zárt, integrált rendszerekben készülnek és mozognak a számlák lekönyvelésétől a bevallások beadásáig. 

Tapasztalataink szerint, az adóhatóság ennek ellenére meglehetősen bürokratikusan működik ezekben az országokban, mivel sokszor csak begyűjti az adatokat, de az aktív elemzés és szükség esetén a gyors reagálás helyett csak raktározzák ezeket, miközben teljesen nyilvánvaló ellentmondásokra sem figyelnek fel

- mondta el Földes Balázs. A szakember hangsúlyozta: az adóelkerülés mértéke kifejezetten magas Braziliában, miközben az állam újabb és újabb módszerekkel próbál küzdeni a csalók ellen. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A brazil szisztéma egy érzékletes példa arra, hogy a Big Data [nagyméretű adat] elve csak abban az esetben garantálja az adóelkerülés csökkenő mértékét és könnyít az adózói terheken, ha azt értő módon, belátással alkalmazzák. Az elektronikus adózás, az adóhatóság által előkészített, majd az adózó által elfogadott bevallások koncepciója lehet nagyon hatékony és adózóbarát, de ehhez szükség van a kivételektől hemzsegő, összetett adószabályok egyszerűsítésére is

- hangsúlyozta a vállalkozás szakembere. Brazíliában 1958 órát töltenek a cégek az adóbevallások elkészítésével, ami három és félszerese a régiós átlagnak és mintegy hétszerese a magyarnak.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem