2020. július 4. szombat Ulrik

Az ő kezükben van a magyar bankok sorsa


Új utak nyíltak a bankolásban, a pénzintézetek pedig felismerték, hogy a hagyományosnak tekinthető szolgáltatási módszerekkel már nehézkes elérni az ügyfeleket. Éppen ezért határozta el az MKB Bank, hogy a tettek mezejére lép: FinTech Akadémiát szervez, FinTech Versenyt hirdet, valamint FinTech Inkubátor Programot indít. Már meg is vannak a győztesek.


Az MKB bank célja, hogy az ötletgazdákkal közösen, exportképes FinTech termékek hódíthassák meg a magyar és nemzetközi piacokat. Ennek érdekében szervezték meg a FinTech Akadémiát, amely során a 4 alkalommal tartott oktatássorozaton elhangzott előadásokból és a kapcsolódó tananyagokból vizsgázhattak az úgynevezett "FinTech Padavanok." A 60 százalék feletti eredmény az Akadémia sikeres elvégzésének feltétele volt, míg a 90 százalék feletti eredményhez kiváló “diploma" járt.

Az eredmények alapján:

 • 139 FinTech Padavan teljesített 60 százalék felett,
 • 72 FinTech Padavan ért el 90 százalék feletti eredményt,
 • 11 FinTech Padavan 100 százalékos teszteket írt.
 • Összesen több mint 350-en követték nyomon a FinTech Akadémia tananyagait online.

Az Akadémiának köszönhetően sokan tehettek szert különleges tudásra, az MKB FinTech Versenyére közel 60 pályázat érkezett be. A zsűri az előre meghirdetett 10 csapat helyett végül a kiemelkedő pályázatok miatt 13 FinTech projektet juttatott be a csütörtöki döntőbe. Ebből a 13 csapatból került ki a 8 győztes csapat. A győztesek 2017 februárjától a FinTech Inkubátorban folytatják tovább a piaci bevezetés előkészítését.

Ma itt nincsenek vesztesek, nem ez az utolsó inkubációs programunk

- mondta el Hetényi Márk, az MKB Bank vezérigazgató-helyettese a FinTech versenyének utolsó fordulóján, ahol a győztesekről is döntöttek.

A versenyre nagyon jó ötletek érkeztek, ezért a zsűrinek nehéz dolga volt, de végül az alábbi 8 projektet választották be az MKB Bank FinTech Inkubátor Programjába:

 • 1. A Blueopes csapata a bankkal együttműködve szeretne egy olyan platformot létrehozni, amely automatikus vagyonmenedzsmentet biztosít szinte bárkinek, hiszen manapság nagyon nehéz jó befektetési tanácsadót találni, ráadásul befektetési tanácsadó alkalmazása csak a prémium ügyfelek számára elérhető. A Blueopes megoldásával széles kör számára megnyílik a befektetővé válás lehetősége.
 • 2. A Hubit online felhasználói profilokat épít internetes böngészési szokások alapján. Az anonim profilokból hoz létre azonosított felhasználókat. Ennek alapján építenének a bankoknak profilokat saját felhasználóikról, akiknek így egyedi ajánlatokat lehet készíteni. Ebben a formában akár automatizálódhat a marketing és az értékesítés is.
 • 3. A Wyze-ot alapító Mudri György és Gémes Tamás egy olyan service ökoszisztémát szeretne létrehozni, amellyel egy felülettel összekötnék a bankokat a FinTech cégekkel. Ez a rendszer egy FinTech piactérből és egy FinTech felhőből állna.
 • 4. A Magic Solutions - a Nazca nevű projektjükben egy a célok segítését elérő alkalmazást szeretne létrehozni. Mégpedig úgy, hogy a felhasználók kiválasztják a céljaikat: legyen az egy utazás vagy egy új autó, és a bankkal együttműködve az alkalmazás segítségével elindíthatják a megtakarításaikat, annak érdekében, hogy elérjék ezeket a célokat.
 • 5. A Family Finances csapata egy olyan megoldáson dolgozik, amely segít a szülőknek abban, hogy jobban nyomon követhessék a gyerekek pénzügyeit, amellett, hogy pénzügyi tudatosságra is nevelik őket. Egy olyan alkalmazást képzeltek el, amelyen keresztül a gyerekek nem készpénzt költhetnek, hanem virtuális pénztárcán keresztül kontrolláltan költhetik el a zsebpénzüket a kereskedőknél, így nem maradnak le az online vásárlásokról sem.
 • 6. A Seon csapata az internetes csalások megelőzésével foglalkozik, hiszen manapság rengeteg adatlopás történik. Egy olyan szoftvermegoldást találtak ki, amely segíthet a veszélyes vásárlásoknak a kiszűrésében.
 • 7. A Tőkeportál az MKB bank segítségével szeretne egy közösségi tőkeportált létrehozni, a nyugaton egyre jobban elterjedő újfajta közösségi finanszírozási modell, az equity crowdfunding alapján. Az alapportál már készen is van, ahol a kampánygazdák megmutathatják a projektjeiket.
 • 8. Az Elevator Finance egy olyan hitelközvetítő céget szeretne létrehozni, amely az online vásárlásinknál könnyítheti és gyorsíthatja meg az azonnali hitelfelvételt. A szükséges jövedelmi adatokat az ügyfél netbankjából olvasnák ki, a személyes okmányokat fotón kérnék, a szerződést pedig futár vinné ki.

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Felmondási hullám a magyar munkahelyeken: ez már a poszt-covid szindróma?
Sokan, az eddig elégedettnek, stabilnak hitt emberek közül egyik napról a másikra mondanak fel munkahelyükön, teljesen meggondolatlanul.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk