14 °C Budapest

Augusztustól rajtad múlik, hogy megbüntet-e a NAV

MTI
2018. augusztus 17. 20:00

Augusztustól az adózó magatartásán múlik, kap-e bírságot a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) az elmulasztott, késedelmes vagy hibás online számlaadat-szolgáltatás miatt; ha minden tőle telhetőt megtett az adatszolgáltatás teljesítése érdekében, akár mentesülhet is a szankció alól - hívta fel a figyelmet az adóhatóság pénteken.

A közleményben felidézik: a július 1-jétől bevezetett online számlaadat-szolgáltatásnál a Pénzügyminisztérium és a NAV július végéig biztosított szankciómentességet, ha az adózó regisztrált az online számla rendszerben és az adatszolgáltatást utólag, de legkésőbb a hónap végéig teljesítette.

A szankciómentes időszak lejártával az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása, késedelmes, hiányos, hibás vagy valótlan adattartalmú teljesítése mulasztási bírságot vonhat maga után. A bírság felső határa magánszemély esetén 200 ezer forint, egyéb adózó esetén 500 ezer forint számlánként.

Ha a számlák adatainak online beküldése továbbra sem biztosított, az adóhatóság azt vizsgálja, hogy az adózó megtett-e minden tőle telhetőt a felkészülés és az adatszolgáltatás teljesítése érdekében, például regisztrált-e az online számla rendszerben, megindította-e a szükséges fejlesztéseket és azok folyamatban vannak-e. A NAV a mulasztás szankcionálásáról a körülmények mérlegelése után dönt.

A mulasztási bírság összegét az adózási érdeksérelemmel arányosan határozzák meg. A jogszabály lehetőséget ad arra is, hogy ha az adózó minden tőle telhetőt megtett, a NAV akár el is tekinthet a szankcionálástól - áll a közleményben.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm