2 °C Budapest

Akár még jól is kijöhet a járványból Magyarország: nagy cégek térképeire kerülhetünk fel

2020. július 27. 12:29

A járvány után átalakulhatnak a globális ellátási láncok: azaz több ágazat nagyvállalata áthelyezheti a gyártóbázisait, ebben a folyamatban pedig célpontot jelenthetnek a régiós országok, köztük Magyarország - derül ki a Coface hitelbiztosító legfrissebb elemzéséből. A lehetőség kihasználásának alapvető feltétele a hatékony termelés, valamint ezzel összefüggésben az automatizáció és digitalizáció területén történő további fejlesztések. Magyarország helyzetét javíthatja, hogy az utóbbi években a beruházások volumene jelentősen nőtt, 2017-ben 24,4 százalékkal, egy évvel később 19,6 százalékkal, tavaly pedig 13,9 százalékkal. A húsz évvel ezelőtti, azaz 2000-es szinthez képest pedig 209 százalékkal növekedett a beruházási volumen. (KSH adatok). A hitelbiztosító szakértői szerint többek között gépipari, vegyipari cégek térképére kerülhet fel a régió, így Magyarország is a pandémiát követően.

Egyelőre abszolút bizonytalan a világgazdasági helyzet a koronavírus-járvány okozta sokk miatt, még azt is nehéz megjósolni, mikor indul el a fellendülés. Az viszont valószínűsíthető, hogy a járvány után változások lesznek a termékeket a gyártósortól a végső fogyasztókig biztosító ellátási láncokban. A pandémia során ugyanis a globális ellátási láncok átmenetileg leálltak, például a kínai gyárakban előállított termékekből alakult ki hiány az év első hónapjaiban, ami kínálati sokkot okozott számos piacon. Éppen ezért került napirendre a vállalatvezetők körében, hogy fokozni kell az ellátási láncok ellenállóképességét. A beszerzési vezetők a kockázatok csökkentése érdekében várhatóan diverzifikálni fogják a beszerzési forrásaikat - vélik a Coface hitelbiztosító szakemberei.

Kína helyett a régió?

Az elemzés szerint Kína valószínűleg nem veszíti el vezető globális beszállítói pozícióját, de a járvány utóhatásaként megjelenő diverzifikációs folyamat lehetőségeket teremthet a közép-kelet-európai országok számára is, hogy növeljék részesedésüket a globális ellátási láncokban.

A régiós országok külkereskedelmi tevékenysége és az ellátási láncokba történő beépülése az elmúlt évtizedekben egyre jelentősebbé vált. Ezt a folyamatot segítette az érintett államok Európai Unióba történő belépése is. A Coface-elemzés szerint a képzett munkaerő, Nyugat-Európa közelsége, az utóbbi évek béremelései ellenére még mindig alacsonynak mondható munkaerőköltség, a viszonylag jó infrastruktúra, és a stabil üzleti környezet különböző befektetéseket terelhet a közép-kelet-európai térségbe. Ezek pedig az alacsonyabb hozzáadott értékű gyártás szintjéről magasabb szintre emelheti a régiós, köztük a magyar gazdaságot. Azaz komoly növekedési lehetőséget biztosíthat a térségnek.

Mire van szükség?

Ugyanakkor a hitelbiztosító szakértői szerint ahhoz, hogy az ellátási láncok átalakítása során a közép-kelet-európai gazdaságok valóban vonzó célpontot jelentsenek ma már nem elég, hogy ezek az országok alacsonyabb munkaerőköltséget biztosítanak a nyugat-európai szintekhez képest.

A régió gazdaságai az elmúlt időszakban növelték a termelékenységüket az automatizálás és "robotizáció" egyre szélesebb körű alkalmazásával, ám az ilyen befektetések növelésére van szükség a jövőben, akkor tudnak igazán sokat profitálni az ellátási láncok átalakításából a régiós országok.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Melyik ágazat térképére kerülhet fel Magyarország?

A Coface szerint Magyarországon a beruházások tempós növekedést mutattak az elmúlt években, ez pedig jó alapot adhat a következő időszakban a termelékenység fokozása, a hatékonyabb gyártástechnológiák felé. Magyarországon a nemzetgazdasági beruházások a 2016-os visszaesés után 2017-ben - éves összevetésben - 24,4 százalékkal, 2018-ban 19,6 százalékkal, 2019-ben pedig 13,9 százalékkal növekedtek. Hosszabb távon nézve pedig szintén látványos bővülés történt, tavaly a 2000-es szint 209 százalékánál jártak a beruházások (KSH adatok).

A hitelbiztosító elemzői úgy látják, hogy az elektronikai cikkeket és alkatrészeket gyártó cégek, gépipari, vegyipari és szállítmányozással foglalkozó vállalatok térképére is felkerülhet a régió. Emellett az információtechnológiai szolgáltatásoknak is helyet adhat a közép-kelet-európai térség. Különösen, ha az érintett országok, köztük Magyarország fokozni tudja a digitalizációs fejlesztését célzó beruházási volument.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem