2020. július 6. hétfő Csaba

Akár hónapokat is várhatnak erre a lakástulajdonosok

  • Pénzcentrum.hu/InfoRádió
  • 2014. június 10. kedd 17:32

Akár hónapokig is eltarthat, amíg egy lakástulajdonos saját otthonából kijelent egy vállalkozást. Ilyenkor a cégbíróság jár el, azonban érdemes tulajdoni lappal igazolni kié az ingatlan - figyelmeztetett Dezső Róbert ügyvéd az InfoRádiónak nyilatkozva.


A szakértő elmondta: a cégbíróságnak minden esetben be kell jelenti az adott vállalkozás székhelyét, fióktelepét, telephelyét. Ez a cím akár egy magánlakás is lehet, a vonatkozó jogszabályok csak azt követelik meg, hogy a cég valóban megtalálható legyen az adott címen, illetve a székhely legyen a központi iratőrzés helye is.

Dezső Róbert hangsúlyozta: az elmúlt évek egyik fontos változása volt a korábbi időszak gyakorlatával szemben, hogy most már a lakás tulajdonosa részéről, hozzájárulást kell benyújtani a cégbírósághoz arról, hogy a vállalkozás ténylegesen jogosult magát bejelenteni az ingatlanba.

Amennyiben a lakás tulajdonosa meg szeretné szüntetni, hogy a vállalkozás székhelye, fióktelepe vagy telephelye továbbra is az adott ingatlanba legyen bejelentve, nem tehet mást, mint, írásban jelzi a cégbíróság felé, hogy a cég ténylegesen nem található meg a címen. Ebben az esetben a cégbíróság törvényességi felügyeleti eljárást indít - magyarázta az InfoRádiónak nyilatkozó ügyvéd.

Arról a lakástulajdonos nyilvános adatbázisok segítségével győződhet meg, hogy nincs vállalkozás bejelentve az ingatlanjába. A legelterjedtebb nyilvános adatbázis a cégjegyzék, amelyben a lakástulajdonos ellenőrizni tudja, hogy az ő címére van-e bejelentve bármilyen vállalkozás.

A kényszerkijelentés lassú folyamat. Dezső Róbert szerint, a bejegyzés megszüntetése hónapokat is igénybe vehet, mert ha egy cégnek nem ismert a székhelye, akkor a cégbíróság először megpróbálja megkeresni az ügyvezetőt, a tagokat és felszólítja őket: jelentsék be, hol van a cég tényleges székhelye. Ha ez nem jár sikerrel, a cégbíróság kitűz egy utolsó határidőt és csak ezt követően nyilvánítja megszűntnek a vállalkozást - tette hozzá a szakértő.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS