2020. július 9. csütörtök Lukrécia

Ahol eddig is nehéz volt, ott most még nehezebb vidéken boldogulni


A vidéki vállalkozások többségét váratlanul és felkészületlenül érte az új koronavírus-járvány hatásaként bekövetkezett gazdasági változás. Teljes ágazatoknak kellett a leállás mellett döntenie, néhányan csődbe mentek, másik átszervezték a munkát, több cég áttette működését az online térbe, míg az egyéni vállalkozók közül sokan a tevékenységük szüneteltetését választották.

Most, a krízishelyzet utáni lassú induláskor még igen keveset tudni a következményekről. Az azonban biztos, hogy ez az újraszervezések és megújulások ideje. A HelloVidék erről kérdezte Rabb Szabolcsot, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara főtitkárát, mit hozott a COVID-19 világjárvány a vidéki gazdaságnak.

A megye amúgy is az egyik leghátrányosabb és gazdasági, társadalmi mutatóiban legelmaradottabb megye Magyarországon. Számos infrastrukturális és strukturális problémával küzd, amelyeket a válság felerősít. Baranyában a mikrovállalkozások aránya 94 százaléka, leginkább őket érintette érzékenyen az új koronavírus-járvány nyomában járó gazdasági krízis. Ezeknek a vállalkozásoknak gyakorta nincs likvid forrása, miközben sokszor hiányzik a stabil működéshez szükséges tervezés és az átgondolt stratégia

- mondta el Rabb Szabolcs, és ismertette, hogy "ez a tendencia jól tetten érhető az egyéni vállalkozásoknál, ahol igencsak szembetűnő a felfüggesztések és szüneteltetések száma: az elmúlt kettő és fél hónap alatt, a válságot megelőző 5 év 25%-a ez a szám. Ez a jelenség azonban megfigyelhető volt a kis- és középvállalkozásoknál is, ahol a feldolgozóiparban lassabb ütemű termelési volumen csökkenést szenvednek el, de a megindulásuk is sokkal hosszadalmasabb és nehezebb lesz, tekintettel a komplex működési sajátosságaikra, mint például a beszállítói láncok, alapanyag-logisztika, a járműipar általános zuhanása. Most együtt van jelen a keresleti és kínálati hiány. Persze mindig akadnak kivételek" - mondta.

A teljes interjú a HelloVidék oldalán olvasható.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk