2020. december 1. kedd Elza

Aggasztó, ami a magyar munkaerőpiacon történik: ez betehet a termelésnek

  • Portfolio
  • 2020. április 2. csütörtök 12:44

Teljesen átrajzolódik a magyar iparvállalatok helyzete ezekben a hónapokban. Egyre kevesebben panaszkodnak arra, hogy munkaerőhiány lenne Magyarországon, és egyre többen arra, hogy a kereslet hiánya korlátozza a termelésüket. 2015 óta először jelent nagyobb gondot a kereslet, mint a munkaerő - derül ki a GKI friss elemzéséből.

A magyar iparvállalatok fele számolt be arról 2020 első negyedévében, hogy a termelésének a fő akadálya a kereslet hiánya - derült ki a GKI Gazdaságkutató felméréséből. Mindeközben egyre kevesebben gondolták úgy, hogy a munkaerőhiány akadályozza a termelésüket. A felmérés még március első felében készült, azelőtt, hogy Magyarországon veszélyhelyzetet és kijárási korlátozást hirdettek, de a koronavírus-járvány első (nemzetközi) jeleit már érzékelték a vállalatok.

Magyarországon évekig a munkaerőhiány volt a legfőbb problémájuk a vállalatoknak, azonban a tavaly év végén a külső és belső kereslet csökkenése miatt (amely a gazdaság ciklikus pozíciójából adódott) nem volt meglepő, hogy mérséklődik a munkaerőhiány. De az idei év elején a koronavírus kínai felbukkanásával egészen más problémákkal kellett szembenézniük az iparvállalatoknak. A beszállítói láncok megszakadása és a kínai alapanyagok, termékek hiánya miatt akadályba ütközött a termelés folytonossága, amit már a hazai vállalatok is megéreztek.

Március során pedig a világ számos pontján ütötte fel a fejét a koronavírus-járvány, ami miatt a kormányok igen komoly korlátozó intézkedéseket hoztak szerte a világon (pl. karantén, kijárási tilalom, üzletbezárás), és a fertőződés kockázata, valamint a kereslet zuhanása miatt egyre több iparvállalat termelése állt le. Ez mutatkozik meg a GKI friss felmérésben is:

A magyar iparvállalatok 51%-a mondta azt az idei első negyedévben, hogy a termelését a kereslet hiánya akadályozza. Ilyen magas értékre utoljára 2013-ban volt példa Magyarországon, amikor a gazdaság kilábalt a W-alakú recesszióból (a világgazdasági válságot követő második recessziós periódusból).

Miután a felmérés még azelőtt készült, hogy Magyarországot igazán elérte volna a koronavírus-járvány, illetve annak gazdasági hatása, így a következő időszakban várhatóan meredeken tovább fog emelkedni azoknak a vállalatoknak az aránya, amelyek termelési problémákba ütköznek. Az iparvállalatok egyelőre pénzügyi gondokról nem számoltak be a felmérés készítésének időpontjában, azonban anekdotikus hírek alapján már lehet hallani, hogy ezen a téren is problémák lesznek a következő időszakban.

A szerdán publikált márciusi BMI-adatok alapján arra lehet számítani, hogy a magyar feldolgozóipar nagyon mély recesszión fog keresztülmenni a következő időszakban, amit a GKI felmérése is megerősít, a keresleti gondokra panaszkodó vállalatok aránya ugyanis hamarosan olyan magas szintre érhet el, mint a világgazdasági válság legmélyebb időszakában.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk