13 °C Budapest

Aggasztó, ami a magyar munkaerőpiacon történik: ez betehet a termelésnek

2020. április 2. 12:44

Teljesen átrajzolódik a magyar iparvállalatok helyzete ezekben a hónapokban. Egyre kevesebben panaszkodnak arra, hogy munkaerőhiány lenne Magyarországon, és egyre többen arra, hogy a kereslet hiánya korlátozza a termelésüket. 2015 óta először jelent nagyobb gondot a kereslet, mint a munkaerő - derül ki a GKI friss elemzéséből.

A magyar iparvállalatok fele számolt be arról 2020 első negyedévében, hogy a termelésének a fő akadálya a kereslet hiánya - derült ki a GKI Gazdaságkutató felméréséből. Mindeközben egyre kevesebben gondolták úgy, hogy a munkaerőhiány akadályozza a termelésüket. A felmérés még március első felében készült, azelőtt, hogy Magyarországon veszélyhelyzetet és kijárási korlátozást hirdettek, de a koronavírus-járvány első (nemzetközi) jeleit már érzékelték a vállalatok.

Magyarországon évekig a munkaerőhiány volt a legfőbb problémájuk a vállalatoknak, azonban a tavaly év végén a külső és belső kereslet csökkenése miatt (amely a gazdaság ciklikus pozíciójából adódott) nem volt meglepő, hogy mérséklődik a munkaerőhiány. De az idei év elején a koronavírus kínai felbukkanásával egészen más problémákkal kellett szembenézniük az iparvállalatoknak. A beszállítói láncok megszakadása és a kínai alapanyagok, termékek hiánya miatt akadályba ütközött a termelés folytonossága, amit már a hazai vállalatok is megéreztek.

Március során pedig a világ számos pontján ütötte fel a fejét a koronavírus-járvány, ami miatt a kormányok igen komoly korlátozó intézkedéseket hoztak szerte a világon (pl. karantén, kijárási tilalom, üzletbezárás), és a fertőződés kockázata, valamint a kereslet zuhanása miatt egyre több iparvállalat termelése állt le. Ez mutatkozik meg a GKI friss felmérésben is:

A magyar iparvállalatok 51%-a mondta azt az idei első negyedévben, hogy a termelését a kereslet hiánya akadályozza. Ilyen magas értékre utoljára 2013-ban volt példa Magyarországon, amikor a gazdaság kilábalt a W-alakú recesszióból (a világgazdasági válságot követő második recessziós periódusból).

Miután a felmérés még azelőtt készült, hogy Magyarországot igazán elérte volna a koronavírus-járvány, illetve annak gazdasági hatása, így a következő időszakban várhatóan meredeken tovább fog emelkedni azoknak a vállalatoknak az aránya, amelyek termelési problémákba ütköznek. Az iparvállalatok egyelőre pénzügyi gondokról nem számoltak be a felmérés készítésének időpontjában, azonban anekdotikus hírek alapján már lehet hallani, hogy ezen a téren is problémák lesznek a következő időszakban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szerdán publikált márciusi BMI-adatok alapján arra lehet számítani, hogy a magyar feldolgozóipar nagyon mély recesszión fog keresztülmenni a következő időszakban, amit a GKI felmérése is megerősít, a keresleti gondokra panaszkodó vállalatok aránya ugyanis hamarosan olyan magas szintre érhet el, mint a világgazdasági válság legmélyebb időszakában.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem