2020. május 30. szombat Janka, Zsanett

Aggasztó, ami a magyar munkaerőpiacon történik: ez betehet a termelésnek

  • Portfolio
  • 2020. április 2. csütörtök 12:44

Teljesen átrajzolódik a magyar iparvállalatok helyzete ezekben a hónapokban. Egyre kevesebben panaszkodnak arra, hogy munkaerőhiány lenne Magyarországon, és egyre többen arra, hogy a kereslet hiánya korlátozza a termelésüket. 2015 óta először jelent nagyobb gondot a kereslet, mint a munkaerő - derül ki a GKI friss elemzéséből.

A magyar iparvállalatok fele számolt be arról 2020 első negyedévében, hogy a termelésének a fő akadálya a kereslet hiánya - derült ki a GKI Gazdaságkutató felméréséből. Mindeközben egyre kevesebben gondolták úgy, hogy a munkaerőhiány akadályozza a termelésüket. A felmérés még március első felében készült, azelőtt, hogy Magyarországon veszélyhelyzetet és kijárási korlátozást hirdettek, de a koronavírus-járvány első (nemzetközi) jeleit már érzékelték a vállalatok.

Magyarországon évekig a munkaerőhiány volt a legfőbb problémájuk a vállalatoknak, azonban a tavaly év végén a külső és belső kereslet csökkenése miatt (amely a gazdaság ciklikus pozíciójából adódott) nem volt meglepő, hogy mérséklődik a munkaerőhiány. De az idei év elején a koronavírus kínai felbukkanásával egészen más problémákkal kellett szembenézniük az iparvállalatoknak. A beszállítói láncok megszakadása és a kínai alapanyagok, termékek hiánya miatt akadályba ütközött a termelés folytonossága, amit már a hazai vállalatok is megéreztek.

Március során pedig a világ számos pontján ütötte fel a fejét a koronavírus-járvány, ami miatt a kormányok igen komoly korlátozó intézkedéseket hoztak szerte a világon (pl. karantén, kijárási tilalom, üzletbezárás), és a fertőződés kockázata, valamint a kereslet zuhanása miatt egyre több iparvállalat termelése állt le. Ez mutatkozik meg a GKI friss felmérésben is:

A magyar iparvállalatok 51%-a mondta azt az idei első negyedévben, hogy a termelését a kereslet hiánya akadályozza. Ilyen magas értékre utoljára 2013-ban volt példa Magyarországon, amikor a gazdaság kilábalt a W-alakú recesszióból (a világgazdasági válságot követő második recessziós periódusból).

Miután a felmérés még azelőtt készült, hogy Magyarországot igazán elérte volna a koronavírus-járvány, illetve annak gazdasági hatása, így a következő időszakban várhatóan meredeken tovább fog emelkedni azoknak a vállalatoknak az aránya, amelyek termelési problémákba ütköznek. Az iparvállalatok egyelőre pénzügyi gondokról nem számoltak be a felmérés készítésének időpontjában, azonban anekdotikus hírek alapján már lehet hallani, hogy ezen a téren is problémák lesznek a következő időszakban.

A szerdán publikált márciusi BMI-adatok alapján arra lehet számítani, hogy a magyar feldolgozóipar nagyon mély recesszión fog keresztülmenni a következő időszakban, amit a GKI felmérése is megerősít, a keresleti gondokra panaszkodó vállalatok aránya ugyanis hamarosan olyan magas szintre érhet el, mint a világgazdasági válság legmélyebb időszakában.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Hiába van fix állásod, ha ebben a szektorban dolgozol, nehezen kapsz lakáshitelt
Sok helyen változott az elvárt jövedelem mértéke is.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Auchan

05.28-06.03
Országos

Tesco

05.28-06.03
Országos

Aldi

05.28-06.03
Országos

Lidl

05.28-06.03
Országos

Praktiker

04.02-07.31
Országos

  Ajánlatunk