12 °C Budapest

A magyar cégek sem tudnak időben fizetni

Pénzcentrum
2012. május 18. 13:15

Európában Portugáliában fizeti a legkevesebb cég határidőre számláit, míg Németországban a legjobb a fizetési határidőre teljesítés, áll a Bisnode csoporthoz tartozó, nemzetközi cégminősítéssel foglalkozó Dun & Bradstreet Hungária Kft. elemzésében. Európában átlagosan a cégek 37,8%-a fizet határidőre, és a vállalkozások 53,2 százaléka késik 1 és 30 között a számlafizetésekkel.

A számlafizetési tapasztalatok a Dun & Bradstreet nemzetközi fizetési tapasztalat programjából származnak, mely több millió számlainformációt összesítve határozza meg a fizetési trendeket, valamint mondja meg egy cégről, hogy általában mekkora késéssel és milyen határidőben fizet. A vizsgált európai országok közül Németország és Svájc az egyetlen, ahol nagyobb a határidőben fizetők aránya a késve fizetőkénél.

Németországban a cégek 74,7 %-a, míg Svájcban 55,3 százalék teljesíti számláit határidőben. Spanyolországban, Portugáliában és Lengyelországban a legmagasabb az extrém, 90 napnál nagyobb késések aránya, ami már a fizetőképesség hiányára is utalhat. Magyarországon a számlák 40,8 százalékát fizetik határidőre, azonban ha az egy napos kését még megengedjük (mivel hazánkban bevett gyakorlat, hogy a cégek a határidő napján utalják el számláik ellenértékét, és ezért az 1 nap késéssel érkezik meg), akkor a magyar cégek 53 százaléka teljesít időben, ami még így is jóval a német átlag alatt van. Nagy Britanniában és Ausztriában meglepő módon nem igen fizetnek határidőre a vállalkozások, mivel több, mint 60 %-uk 1 és 30 nap közötti késéssel teljesít, ezzel az 1-30 napos késedelmek tekintetében az európai átlag felett vannak.

Fizetési késedelmek néhány európai országban

A Dun & Bradstreet nemzetközi adataiból az derül ki, hogy Európában a mezőgazdaságban teljesítik számláik ellenértékét leginkább időben a cégek, míg a szállítás és logisztika iparágban a legkevésbé. A 90 napnál nagyobb extrém késések aránya a bányászatban a legmagasabb, 3,8 százalék. Az építőipari cégek 40,1%-a fizeti számláit időben Európában, ami Magyarországon ennél kevesebb, csak 37,9 százalék. Meglepő módon hazánkban mégsem a nagyon nehéz helyzetben lévő építőipari cégek fizetnek a legkevésbé pontosan, mivel itthon a gyártó cégek csupán 33,1 százaléka teljesíti kötelezettségeit a megadott dátumra.
Európai számlafizetési trendek iparáganként 2011-ben

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Magyar számlafizetési trendek iparáganként


Keleti József, a Bisnode Csoport Country Managere arra hívja fel a figyelmet, hogy a számlafizetési trendek nemcsak összesítve, hanem az egyes cégekre vonatkozóan is elérhetők, ráadásul ingyen, ha valaki csatlakozik a fizetési tapasztalat programhoz. Így olyan információkra is szert tehetnek a vállaltok egy-egy üzleti döntés előtt, ami máshonnan nem elérhető. A számlafizetési tapasztalatokból kiderül, ha egy cég általában nagy késéssel fizet másoknál, ebben az esetben érdemes előre fizetést kérni, vagy biztosítékokat építeni a szerződésbe, hogy megkíméljük magunkat a nemfizetési veszteségektől.

Hazánkban a mikro vállalkozások fizetik leginkább határidőben számláikat, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy Ők a legmegbízhatóbb cégkör. A magas arányú határidőben fizetés arra is utal, hogy Ők kisebb arányban kapják meg előre az árut fizetés nélkül, ezért határidőben kell teljesíteniük, hogy szállítójuk is teljesítsen. Az extrém, 90 napot meghaladó késések aránya is a mikro vállalkozások esetén a legmagasabb, ebből arra következtethetünk, hogy ebbe a méretkategóriába tartozó cégek válnak a legnagyobb valószínűséggel fizetésképtelenné. Közepes cégméret esetén a legalacsonyabb - 29, 8% - a határidőben fizetések aránya. A kisvállalkozások 38,3 százaléka egyenlíti ki számláit határidőben, míg a nagyvállalatok csupán 30,1 százaléka.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm