17 °C Budapest

A különadó mellett azért könnytéseket is kaptak a boltok: ezek a szabályok vonatkoznak rájuk is

2020. május 27. 17:32

Az idén májustól újra bevezetett kiskereskedelmi különadó és a boltok jelentős részére március közepétől május közepéig vonatkozó nyitvatartási korlátozás számos kiskereskedőt hátrányosan érintettek. Vannak azonban olyan állami támogatások, adózási és pénzügyi kedvezmények, amelyeket e szektorban is lehet alkalmazni. Az alábbiakban ezek közül gyűjtötte össze a Deloitte a legfontosabbakat, amelyekből több a veszélyhelyzet után is elérhető marad.

Az elmúlt három hónapban a kiskereskedelmi szektor nagyon vegyes képet mutatott a bevételek tekintetében. Örülhettek például az élelmiszert, a tisztító- és fertőtlenítőszereket értékesítő kiskereskedők, drogériák, valamint a barkácsboltok, műszaki boltok, webshop-ok. (Az örömüket persze részben beárnyékolta a májustól bevezetett kiskereskedelmi különadó.) Drasztikus visszaesés volt tapasztalható ugyanakkor például az autók, bútorok, ruházat, könyvek, játékok és sportszerek kiskereskedelmében

- mondta el Dr. Laczka Sándor igazgató, a Deloitte magyarországi Kiskereskedelmi-Élelmiszeripari tanácsadó csoportjának vezetője. Számos piaci szereplőnél indokolt lehet tehát az állami segítségnyújtás, és a szektor a gazdaság újraindítása szempontjából is nagy jelentőséggel bír.

Bértámogatási programok

A járvány idején az egyik legkorábbi kormányzati intézkedés, a járulékkedvezmény, majd az egyik ezt követő, a beruházási támogatás még nem volt elérhető a kereskedők számára.

Elérhető viszont két bértámogatási program, a munkahelyvédelmi bértámogatás és a munkahelyteremtő bértámogatás. Előbbi a csökkentett munkaidőhöz vehető igénybe. A lényege, hogy az állam a nehéz helyzetbe került munkaadó helyett vállalja, hogy a kieső bér 70%-át (bizonyos korlátokkal) 3 hónapra megfizeti a munkavállalónak, ha a munkaadó elbocsátás helyett rövidített munkaidőben foglalkoztatja tovább a munkavállalót. A támogatás felső korlátja munkavállalónként a 3 hónapra összesen 337 ezer Ft.

A munkahelyteremtő bértámogatási program célja pedig részben a járványhelyzet miatt megszűnt munkahelyek újbóli létrehozása, részben pedig teljesen új munkahelyek teremtése. A támogatás lényegében a munkavállalói létszám koronavírus veszélyhelyzet kihirdetése (2020. március 11.) előtti állapotra történő visszaemelésére is kapható. Sőt, igényelhető akár ugyanannak a munkavállalónak az újra foglalkoztatásához is, akit 2020. március 11. után, de e program május 18-i bevezetése előtt bocsátottak el

- hangsúlyozta Dr. Aracsi Bernadett, a Deloitte magyarországi Kiskereskedelmi-Élelmiszeripari tanácsadó csoportjának menedzsere. Ez utóbbi támogatási forma 6 hónapra igényelhető, a bruttó bér és azt terhelő szociális hozzájárulási adó 100%-ára, de havonta legfeljebb 200 ezer Ft. Így a támogatás összege a teljes időszakra munkavállalónként legfeljebb 1 200 000 Ft.

Adófizetések halasztása

A NAV a társaságok kérelmére a legtöbb adónemben engedélyezhet fizetési halasztást, részletekben történő fizetést. Emellett az adóelőlegek csökkentésének lehetősége is nyitva áll a szektor szereplői számára. Ezek jelentősen segíthetnek a fizetőképesség fenntartásában azoknál a kereskedőknél, amelyek bevétele a közelmúltban lecsökkent.

Kedvezményes hitelek állami támogatással

Ezek kizárólag mikro-, kis-, és középvállalkozások számára elérhetőek, de a kiskereskedők között százezres nagyságrendben találhatók ilyen vállalkozások. Az alacsony kamatszint az állami kamattámogatásnak köszönhető.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Növekedési Hitelprogram Hajrá 2,5%-os éves kamatozású és a vállalkozások üzleti tevékenységéhez széles körben felhasználható (például tárgyi eszköz beruházásra, cégvásárlásra; forgóeszköz és likviditás - pl. munkabérek - finanszírozására; EU-s támogatás előfinanszírozására; hitel kiváltására). Ennél is kedvezőbb kamatozásúak (évente 0,1% és 0,5% közötti) a Széchenyi Kártya Program új hitelkonstrukciói, amelyek hasonló célokra használhatók fel.

Pénztárgépek felülvizsgálatának halasztása

A kereskedelmi szektor szereplői számára könnyebbséget jelent a pénztárgépek éves felülvizsgálatának halasztása. Ha a felülvizsgálat határideje a veszélyhelyzet ideje alatt jár le, akkor azt elég a veszélyhelyzet megszűnése utáni 120 napon belül elvégeztetni.

Az adóhatóság méltányosan jár el mulasztások esetén

Az adóhatóság a járványhelyzetben előforduló mulasztások, késedelmek esetén különösen méltányosan próbál eljárni, határidő hosszabbítás engedélyezésével, a bírság mérséklésével, esetleges mellőzésével. Ez igaz mind az adóbevallások benyújtására, mind az adóhatósági ellenőrzésekre.

Sőt a NAV tájékoztatója szerint még a végrehajtási eljárások felfüggesztésére is megfelelő indok a koronavírus járványhelyzet miatti fizetési nehézség vagy jövedelemkiesés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem