2 °C Budapest

60 millióra bültetett a felügyelet egy ügynök céget

2014. október 10. 16:02

Bejelentés hiányában végzett tőkepiaci közvetítői, függő ügynöki tevékenységet a Kancellár Globális Piacok Kft. - állapította meg az MNB, amely megtiltotta a tevékenység folytatását, és 60 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a társaságot.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) piacfelügyeleti eljárás keretében megállapította, hogy a Kancellár Globális Piacok Kft. bejelentés hiányában végzett tőkepiaci közvetítői (függő ügynöki) tevékenységet a londoni székhelyű City Credit Capital (UK) Ltd. részére. Ma közzétett határozatában ezért a jegybank azonnali hatállyal megtiltotta a jogosulatlan tevékenység folytatását, és 60 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a történtek miatt.

A bírság mértékének meghatározásakor az MNB súlyosbító körülményként értékelte, hogy a jogszabálysértő állapot huzamosabb ideig fennállt, a jogszabálysértéssel megszerzett összeg különösen nagy volt, illetve, hogy a Kancellár Globális Piacok Kft. - kihasználva azt a tényt, hogy szerződő partnere, a City Credit Capital (UK) Ltd. egy Magyarországon határon átnyúló tevékenységet végezni jogosult engedéllyel rendelkező befektetési vállalkozás - egy jogszabályi előírásokat betartva működő tőkepiaci közvetítő látszatát keltve végezte jogszabálysértő tevékenységét. Magát függő ügynökként feltüntetve egy befektetési vállalkozást képviselt, annak befektetési lehetőségeit ajánlotta, közreműködött a befektetők számlanyitási dokumentációjának kitöltésében, majd a dokumentumoknak szerződő partnere részére történő megküldésben.

Szintén súlyosbította a bírság összegét, hogy - a befektetővédelmi szempontok érvényre juttatásának és a hatósági ellenőrzési feladatok ellátásának korlátjaként - a Kancellár Globális Piacok Kft., illetve képviselője a piacfelügyeleti eljárás során egyáltalán nem volt elérhető.

A pénz- és tőkepiac átlátható működésének alapvető biztosítéka, hogy az itt tevékenykedő személyek, illetve a hozzájuk kapcsolódó közvetítők csak a jogszabályban meghatározott formai keretek között működjenek. Ha a piaci szereplők vagy a hatóság számára nem egyértelműek a közvetítői viszonyok, a befektetési szolgáltatási tevékenység hatékony felügyelete már akkor is jelentősen sérül, ha e közvetítői viszonyok egyébként a megfelelő engedélyek birtokában működő társaságokhoz kapcsolódnak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A pénzügyi szervezetek által végzett tevékenységek − e szervezetek ügyfeleinek védelme érdekében − itthon engedélyhez vagy bejelentéshez kötöttek. Hangsúlyosan ajánlott, hogy a fogyasztók minden, pénzügyi szervezettel történő szerződéskötés előtt − a felugyelet.mnb.hu honlapon − ingyenesen elérhető, piacfelügyeleti Figyelmeztetéseket is tartalmazó adatbázisban előzetesen tájékozódjanak az adott piaci szereplő tevékenységének jogszerűségéről.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem