13 °C Budapest

30 éves csontvázakat őrizgetnek a magyar bankok

2017. február 21. 15:02

Milyen hatással lehetnek a pénzügyeinkre a FinTech cégek? Mit szólnak az új szereplőkhöz a bankok és milyen sors vár a sokszor 15-30 éves core rendszerekkel dolgozó pénzintézetekre? Többek között ezrekre a kérdésekre keresték a választ a szakemberek a FinTechRadar konferenciáján, kedden.

100-ból 4 végzős amerikai diáknak már saját aláírása sincsen, ha szükséges, akkor csupa nagybetűkkel írja le a nevét a papírra, hiszen nagyrészt a digitális világban él. Többek között ez is jól mutatja, milyen nagy szükség van a technológiai innovációkra. Egyes számítások szerint 2016-ban Magyarországon 75 FinTech cég volt jelen, de a szakértők ez a számot sokkal nagyobbra 100 - 150 körülire becsülik - hangzott el a FinTechRadar konferenciáján.

A FinTech cégek általában már egy meglévő banki infrastruktúrára települnek rá és így valósítják meg a saját üzleti modelljüket. Vagyis egy harmadik szereplőként épülnek be a bankok és az ügyfelek közé, és sokszor gyorsabb, kényelmesebb és személyre szabottabb szolgáltatásokat kínálnak a felhasználóknak.

Az embereknek nem a bankokra, hanem tranzakciókra van szüksége

- hívta fel a figyelmet előadásában Szalai Ferenc, a Blueopes igazgatóhelyettese.

A bankoknak fel kell venni a versenyt a FinTech cégekkel. A banki core rendszerek sok estben 15 akár 30 évesek, de nem csak ezeknek kel megújulnia. Hetényi Márk az az MKB Bank retail és digitális vezérigazgató-helyettese szerint nagyon fontos, hogy a vállalati kultúra is megváltozzon. Sokáig Magyarországon is az volt a tévhit, hogy nem lehet megváltoztatni a banki rendszereket mert az túl sokba kerülne, de csak akkor lehet esélye a bankoknak az új cégekkel szemben, ha ezen a hozzáálláson képesek változtatni.

Az IT rendszerek fejlesztése mellett a bankoknak az ügyfélélményekre kell koncentrálniuk és arra, hogy a meglévő ügyféladataikat jól használják.

Megbízhatóak az új szolgáltatók?

Az új FinTech cégek eddig fél legálisan vagy szabályozatlanul jelentek meg a piacon, de ez most megváltozik. Az FinTech cégek nem lesznek jogilag közvetlen kapcsolatban az ügyfelekkel, ezért elég bonyolult a szabályozásuk, de a Magyar Nemzeti Bank célja az, hogy a lehető legtöbb lehetőség legyen elektronikus fizetésre és minél többen használjanak kényelmes, gyors, biztonságos fizetést. Emiatt az elmúlt időszakban két fontos EU-s szabály is változott.

  • Az egyik a Fizetési számla irányelve, ami teljesen egységessé és átláthatóvá tesz a pénzforgalmi szolgáltatásokat. Célja többek között a hatékony és zökkenőmentes pénzügyi mobilitás támogatása. A rendelet 2016 szeptember 18-tól hatályos.
  • A másik változás a Pénzforgalmi irányelv, amely csak 2018. január 3-án lép hatályba. A célja pedig az, hogy hatékonyabb európai pénzforgalmat generáljon, de fontos szempont a biztonsági feltételek növelése is. A jogbiztonság és az alacsony árak mellett pedig egyenlő feltételeket próbál teremteni a régi és az új típusú forgalmi szolgáltatók között.

KATTINTS! Bejelentette az MNB, mikor jön az azonnali átutalás Magyarországon

Mit szólnak ehhez a Bankok?

A Gránit Bank például hatalmas lehetőségnek látja azt, hogy a FinTech cégek és a bankok partnerként tudjanak együttműködni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ránk, hagyományos szereplőkre valós veszélyt az jelent, hogy a mi életünkben is megjelennek azok a digitális óriások, mint az amazon és a facebook, akik azokból a tortából tudnak kiharapni egy szeletet, ami eddig hagyományosan a bankok üzlete volt

- mondta el Gáborjáni Szabó Ákos, a Gránitbank ügyvezető igazgatója.

A bankoknak tehát nem maradt más lehetősége, minthogy nyisson az innovációk felé. Ehhez a pénzintézeteknek házon belül is újítaniuk kell, és együttműködni a FinTech cégekkel, akik megfelelően tudják kezelni az ügyfeleiket - tette hozzá Lévai Gábor, a Metapay ügyvezetője.

Pár éven belül lehet, hogy tényleg közműszolgáltatokká fogunk válni, és előttünk meg ott lesznek a FinTech cégek

- egészítette ki Kovács Larissza, az MKB Bank digitális ügyfélélmény igazgatója,

Ezért is különösen fontos a core rendszerek cseréje, különben nem lesz bank - tette hozzá.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem