8 °C Budapest

30 milliót érhet egy jó ötlet: FinTech-gurukat keres az MKB

2016. november 21. 14:04

Új típusú pénzforgalmi szereplők forgatják fel a piacot, versenyt teremtenek és általuk extra és jobb pénzügyi szolgáltatások jöhetnek létre. A jegybank már dolgozik az azonnali átutalást lehetővé tevő rendszeren, amely mellé új és könnyű megoldásokat hozhatnak a FinTech ötletek. A nyitás persze nagyon sok nehézséggel fog járni.


"Megmozdult a pénzforgalmi piac" - hívta fel a figyelmet az MKB Bank által szervezett FinTech Akadémia harmadik napján Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi infrastruktúrák igazgatója. Míg korábban gyengébb volt a verseny, ma már új szereplők is megjelentek ezen a piacon. Ez pedig többek között azzal is magyarázható, hogy a hagyományos, régi szereplők begyökeresedtek a rendszerbe és túlságosan magas korlátokat állítottak.

A hagyományos szereplők nagyon régi rendszerekkel rendelkeznek, és ezekhez nagyon nehezen is nyúlnak hozzá

- emelte ki Bartha Lajos.

Jelenleg, ha valaki hétvégén vagy este szeretne utalni, akkor az csak több nap alatt, vagy másnapra érkezik meg a címzetthez. Manapság azonban egyre gyorsabban megy át a technológiai fejlődés a mindennapi életünkbe. Az emberek pedig nem értik, hogy ha az emailek pillanatok alatt megérkeznek egyik helyről a másikra, akkor ez a pénzzel miért nincsen így. Ez, és hasonló kérdések vezettek odáig, hogy megjelentek az innovátorok a piacon és az új vállalatok beálltak a régi szolgáltatók és az ügyfeleik közé. Ez idézte elő, hogy az elmúlt időszakban két fontos EU-s szabály is változott.

Az egyik a Fizetési számla irányelve, ami teljesen egységessé és átláthatóvá tesz a pénzforgalmi szolgáltatásokat. Célja többek között a hatékony és zökkenőmentes pénzügyi mobilitás támogatása. A rendelet egyébként már idén szeptember 18-tól hatályos.

A másik változás a Pénzforgalmi irányelv, amely csak 2018. január 13-án lép hatályba. A célja pedig az, hogy hatékonyabb európai pénzforgalmat generáljon, de fontos szempont a biztonsági feltételek növelése is. A jogbiztonság és az alacsony árak mellett pedig egyenlő feltételeket próbál teremteni a régi és az új típusú forgalmi szolgáltatók között.

Kik az új típusú pénzforgalmi szolgáltatók?

Ma még direkt kapcsolat van a bankok és az ügyfelek között, de bankok és az ügyfelek közé már legálisan fognak bejönni az új szereplők, pusztán azért mert ezek a szolgáltatók extra, jobb és többlet szolgáltatást tudnak nyújtani a fogyasztóknak a régi szereplőkhöz képest. A nehézség azonban az, hogy az új szereplőknél nincsen szerződéses jogviszony.

Ellenben engedélyköteles lesz az új szolgáltatás. Vagyis bejöhetnek a piacra az új szolgáltatók, de nem szabályozatlanul, hiszen az MNB és az európai bankhatóság is figyelni fogja őket. A kisebb cégeknek például felelősségbiztosítást kell kötniük, annak érdekében, hogy az ügyfeleik is biztonságban legyenek.

A jegybank célja az, hogy megteremtse a versenyteret, annak érdekében, hogy a végén jobb szolgáltatások szülessenek. Az MNB már dolgozik az azonnali átutalást megvalósító rendszeren, amely mellé új és egyszerű megoldások kellenek. Ilyen lehet többek között a másodlagos azonosítók nyújtotta lehetőségek - vagyis, hogy egy utaláshoz már ne kelljen feltétlen a címzett számlaszáma.

Az azonnali fizetési rendszer előreláthatólag 2019 második felében indulhat el.

Nem az a fontos, mit szeretnének a bankok

Bálint Viktor, a BNL Growth Partners ügyvezetőjének véleménye szerint a világ tele van fogyasztói frusztrációval és nem arra van szükség, amit a bankok szeretnének, hanem amit az ügyfelek. Mindig abban kell gondolkoznunk, hogyan tudjuk egyesével megérteni fogyasztóinkat, és előre megmondani azt, mire van szükségük. A fogyasztók élethelyzetének javítása a cél, ezt kellene a cégeknek szem előtt tartani és ehhez passzoló FinTech megoldásokkal előrukkolni. De azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a B2B területén még rengeteg a kiaknázatlan lehetőség.

Jelenleg a banki értékesítéseknek kevesebb, mint 10 százaléka zajlik online, míg a fejlettebb országokban ez hamarosan 50 százalék felé is felmehet. A kérdés csupán az, hogy ki fogja ezeket az ügyfélkapcsolatokat birtokolni?

A nyitás nagyon sok nehézséggel fog járni, még mindig nagyon fontos a banki brand, jobban hiszünk a bankoknak, mintha egy kis cég kínálná nekünk ugyanazt a szolgáltatást

- hívta fel a figyelmet Bálint Viktor.

Érdemes átgondolni, mennyire lehetnek önállóan sikeresek az új startup cégek ebben a világban. A bankokhoz való csatlakozások lehet, hogy nagyobb esélyt adnak arra, hogy ezek a cégek működjenek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A blockchain világa

Vajon képesek vagyunk egy olyan számítógépek által létrehozott világot használni, ahol nincsenek központi szereplők és előre lefektetett szabályok? Többek között erre a kérdésre keresi a választ a blockchain. Hiszen nagyon fontos számunkra a bizalom, a bankokban is megbízunk és a központi bankok is azért alakultak ki, hogy legyen valaki, akik irányít.

A fiatalok nagyon kedvelik az új világot, amelyben nincs szükség bankárokra és politikusokra, hiszen a blokchain biztosítja azt, hogy a hálózat összes szereplője által jóváhagyott dolgok beíródjanak egy szabályrendszerbe. A pénzügyi szektornak pedig mindez azért nagyon fontos, mert ezzel a módszerrel rengeteg pénzt tudnak megtakarítani. Emiatt ma már rengeteg pénzügyi szereplő van már a blockchainben.

5 évvel ezelőtt csináltunk egy biofarmot, amihez szükség volt egy közös elszámoló rendszerre, így találtunk rá a bitcoinra

- kezdte a MrCoin történetét Debreceni Barnabás, a Shinrai vezérigazgatója.

A bitcoin - ami tulajdonképpen egy digitális fizetőeszköz - az első blockchain alapon működő hálózat, vagyis nem függ központi kibocsátótól és a hatóságoktól. Ezt hazánkban már az első sajtótájékoztatón teltházzal mutatták be 2014 nyarán, a bitcoin árfolyama azonban már 2013 végén elindult durván felfelé. A MrCoin alapítói egy hétvége alatt készíttek egy weboldalt, ahol az emberek egyszerűen pár óra alatt tudnak bitcoint vásárolni.

Annyira népszerű lett a cég, hogy automatizálni kellett a rendszert és az oldalhoz egy új dizájnt is kitaláltak, ami egy kedves mesekönyv figurára emlékeztet. Sokan kételkedtek abban, hogy egy komoly pénzügyi szolgáltatóhoz túl kedves ez a dizájn, de mégis működött. A változtatáskor ugyanis nagyon alacsonyan volt a bizalom a pénzügyi szolgáltatókban, a MrCoin figurája pedig nem bizalmat sugároz, de sokkal inkább emberközeli.

A cégnél nincsen például ügyfélszolgálat sem, hanem csak ügyfélboldogság. Ha valaki felhívja őket, akkor segítséget adnak neki, nem pedig eladni próbálnak valamit. A cég ebből nem is feltétlen profitál, de a jó tapasztalatot sokan megosztják másokkal, így végül megéri - mesélte Debreceni Barnabás.

Neked is van egy jó ötleted?

Lemák Gábor FinTech-szakértő előadásában arra emlékezetett, hogy Európában nagyon sok olyan szolgáltató van, amelyek segíthetnek nekünk abban, hogy mi is kártyaalapú szolgáltatásokat nyújthassunk. De a bankok is biztosíthantnak egy jó alapinfrastruktúrát, amelyre új típusú szolgáltatások épülhetnek rá.

Ezt a gondolatmenetet követi az MKB Bank FinTech programja. A bank speciális versenyt szervez, valamint inkubátor programot indít, hogy az ötletgazdákkal közösen exportképes fintech termékek álljanak elő, amelyek meghódíthatják a magyar és a nemzetközi piacokat.

Az MKB FinTech versenyére bárki jelentkezhet, akinek már van valamilyen alapkoncepciója. A kiválasztottak akár 30 millió forint finanszírozást is kaphatnak ötletük megvalósításához

- jelentette be Hetényi Márk, az MKB Bank retail és digitális vezérigazgató-helyettese.

A versenyre 2016. december elsején 20:00-ig lehet jelentkezni.

A pályázat részleteit az esemény honlapján olvashatjuk el.

Címlapkép forrása: Shutterstock/Zapp2Photo

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm