Csődbe ment az Unitravel Kft., így vállalásait nem tudja teljesíteni, a külföldön tartózkodó utasok hazajutása biztosított

Hasítanak a hazai csúcséttermek: szép hasznot hozott a konyhára Sárközi Ákos, Rácz Jenő főzőtudománya?
Ezen a héten jelent meg a hazai csúcséttermek szigorú szakmai standardek alapján friss rangsora. Óriási érdem erre a listára felkerülni, illetve megtartani a korábbi években kiérdemelt előkelő helyezést. Viszont jelent-e ez a szakmai siker egyben üzleti sikert is az éttermek számára? Megvizsgáltuk a hazai topéttermek nemrég megjelent üzleti beszámolóit: kiderült, hogy míg az előkelő listán helyet kapó vendéglátóhelyek közül némelyik milliárdos árbevételt könyvelhet el, több hely ennek töredékét sem termeli meg.
Sokáig lehetne sorolni, milyen kihívásokkal néztek szembe a hazai vendéglátóhelyek az utóbbi években, de mind ismerjük azt a sok egymást érő válságjelenséget, mely ezt az ágazatot különösen hátrányosan érintette. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint mélyponton van a vendéglátóhelyek száma Magyarországon, egy évtizeddel korábban még közel 10 ezerrel több étterem, büfé, italmérés, cukrászda, stb. működött az országban. Egy év alatt pedig 3 százalékkal csökkent a működő helyek száma. Ahhoz viszont, hogy lássuk, ez a mostani időszak nem a vendéglátás aranykora, nem szükséges a statisztikákat bújni: elég a közvetlen környezetünkben szétnézni, hány vendéglátóhely zárt be az utóbbi években. A vendéglátóhelyek volumenindexe nőni tudott 2024-re, viszont tette ezt ahhoz az évhez, 2023-hoz képest, amikor hiába nőtt az eladási forgalom milliókban számolva, az inflációt is figyelembe véve csökkenés mutatkozott.
A hazai vendéglátás tehát felemás évet zárt 2024-ben: a működő helyek száma tovább apadt, a különféle krízisek enyhülésével, a forgalomnövekedést nézve viszont ismét lehet remélni, hogy növekedési szakasz kezdődhet el. Mi a helyzet azonban a magyarországi csúcséttermekkel? Válságállóbbak, vagy éppen sérülékenyebbek, mint egy átlagos étterem? Veszteséggel vagy nyereséggel zárták a múlt évet? A Pénzcentrum megvizsgálta, hogy sikerült a Dining Guide friss toplistáját szereplő éttermek üzleti éve.
Itt a friss, ropogós Dining Guide TOP10+2
2025. június 16-án a Dining Guide Év Étterme Gála keretében átadásra kerültek az év legjobb éttermeinek járó elismerések. Idén már ötödik alkalommal került 10+2 étterem a Dining Guide Top 10-es listájára, így több, nem klasszikus értelemben vett topétterem, viszont a teljesítménye alapján a csúcskategóriába tartozó egység is helyet kaphatott a legjobbak között. Változás viszont, hogy 2024-ben a Dining Guide Év Étterme Díjat már nem a TOP 10-es lista legmagasabb pontszámmal rendelkező étterme kapja a díjat, hanem az a TOP 10-es listán szereplő étterem, amely az adott évben több szempont figyelembevételével a legkiemelkedőbb teljesítményt, valamint a legnagyobb fejlődést, legtöbb innovációt mutatta. Így lett 2025-ben az őriszentpéteri Pajta az Év Étterme Díj nyertese. A Dining Guide a Hungarian Best of the Best, vagyis a legjobbak legjobbjainak járó díjat pedig idén, akárcsak tavaly, a Stand kapta.
A Dining Guide TOP10+2 listája 2025-ben:
- Platán Gourmet
- Rumour By Rácz Jenő
- Pajta
- 42 Restaurant
- Salt
- Babel Budapest
- Essência Restaurant - Tiago & Éva
- Sauska 48
- Borkonyha Étterem
- Costes Downtown
- Spago Budapest by Wolfgang Puck
- Costes Restaurant
A lista nem tartogatott nagy meglepetéseket: aki évről évre követi a csúcséttermek rangsorait, annak már minden név ismerős, az éttermek szinte mindegyike egy vagy akár kettő Michelin-csillaggal is büszkélkedhet. A nagyjából változatlan listával önmagában még semmi baj nincs: ez azt is mutatja, hogy például nem kényszerült egyik csúcskategóriás hazai étterem sem a bezárásra, változatlanul számíthatnak rájuk a fine dining rajongói. Természetesen mindig várja az ember az új üstökösök felbukkanását a magyar gasztronómia területén is, feltehetően ez is elérkezik, amint ennek a turbulens időszaknak vége.
Mennyi az annyi?
Megvizsgáltuk, hogy a listán helyet kapó éttermeknek hogyan sikerült az elmúlt üzleti éve. Nézzük először, hogy a Best of the Best elismeréssel jutalmazott, Szulló Szabina és Széll Tamás séfpáros nevével fémjelzett Stand milyen évet zárt. A két Michelin-csillaggal is kitüntetett Stand, illetve a Stand25 üzemeltetője is a 4N Gasztronómia Kft., melynek üzleti beszámolója szerint az értékesítés nettó árbevétele 2,21 milliárd volt. Ez 22,5%-os növekedés az előző évi bevételhez képest. Az adózott eredményük azonban még ennél is nagyobb mértékben nőtt: 520 millióról 828 millióra.
A tavaly Michelin-csillagot kapott Pajta friss üzleti beszámolója még nem jelent meg, illetve nehéz is lenne összevetni a többi étteremmel, mert a tulajdonosok érdekeltségéhez tartozó cégeknek nem az étterem üzemeltetése az egyetlen (és talán nem is a fő)tevékenysége.
A két Michelin-csillagos tatai Platán Gourmet helyzete némiképp hasonló, a helyszínen nem csak egy topétterem található, hanem egy tóparti à la carte étterem, a Platán Bisztró, továbbá a két szállásegység, a Platán Udvarház és Platán Utca és a kültéri Mirror Spa. Így önmagában a Platán Gourmet Étterem, mint vállalkozás eredménye nehezen vizsgálható. Mindenesetre a Platán Étterem Vendéglátóipari Kft. nettó árbevétele 2024-ben a nagyjából a felére, mindössze 14 millió forintra esett vissza és adózott eredménye is csak 412 ezer forint volt. Viszont 2023-ban az adózott eredmény - vagyis a "tiszta haszon" - még negatív volt, ezért ezen a téren előrelépés történt.
A 2021-ben megnyitott, ugyancsak Michelin-csillagos Rumour By Rácz Jenő üzemeltetője a Costes BRJ Kft. szintén növekedett 2024-ben. A nettó értékesítésből származó bevételt 22,2 százalékkal 752 millió forintra növelték, míg az adózott eredmény megduplázódott: 98 millióra nőtt.
A Rumour, ahogy többek között a Platán Gourmet, a Costes, a Costes Downtown, vagy a MÁK is a Costes Group része. Az ilyen összefonódások esetében nehéz szétszálazni, hogy a cégek árbevétele és eredménye melyik étterem javára írható. A Costes Hungary Kft. a Costes Group menedzsment cégének árbevétele például 311 millióra rúgott és az adózott eredmény 47,5 millió forint volt. Míg a Costes DownTown Kft. árbevétele több mint 825 millió forint volt, de az adózott eredménye negatív: csaknem 300 millió forintos veszteség. A Costes Kft. pedig közel 239 millió forint ábevételt könyvelhetett el - igaz, ez 6,6%-kal kevesebb, mint a múlt évben -, az adózott eredmény vesztesége viszont sokat nőtt. Több mint 108 milliós mínusszal zárt.
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)
Az esztergomi, ugyancsak Michelin-csillagos 42 Restaurant & Bar esetében már egyértelműbb a helyzet. Az étterem üzemeltető cége a Rudolf Ház Kft. nettó árbevétele tavaly 12,4 százalékkal 319 millióra nőtt, ebből 90,5 millió forint adózott eredmény realizálódott. Ez ugyan kevesebb, mint a 2023-as eredmény (118 millió forint), de a többi étterem gyakran mínuszos eredményéhez képest szép szám.
A szintén Michelin-díjazott Salt üzemeltetője, a Nomád Vendéglátó és Szolgáltató Kft. még nem adta le a beszámolóját a 2024-es üzleti évre vonatkozóan, kivételesen csúsznak. 2023-ban 735 milliós forgalmat bonyolítottak, az adózott eredmény viszont az 5 milliót sem érte el, bár a különféle ráfordításaik jelentősen emelkedtek. A tavalyelőtti évük így is elég sikeresnek könyvelhető el, de az még kérdés, merre mozdultak 2024-ben.
A 2008 óta üzemelő Babel Budapest először 2019-ben nyert Michelin-csillagot, melyet később újra kiérdemelt, mikor egy hosszabb zárvatartást követően újranyitott a pandémia után. Ennek az étteremnek a helyzete is sajátos, mivel az étterem üzemeltetője, az M15 Restaurant Kft. nemcsak a Babel, hanem például a KIOSK üzemeltetője is. Így a céges üzleti beszámoló nem egyedül a Babelre vonatkozik. Az M15 árbevételéhez a csúcséttermek versenyében csak a Stand bevételei foghatók: 2,9 milliárd forintos árbevétellel és 406 millió forintos adózott árbevétellel zárták 2024-et. Utóbbi 43 százalékos növekedést jelent 2023-hoz képest, az óriási árbevételt pedig 2 százalékkal tudták még feljebb tornászni.
A Tiago Sabarigo és Jenei Éva tulajdonában lévő, ugyancsak Michelin-csillagos Essência Restaurant üzemeltetője Essenciagourmet Kft. nettó értékesítése 6 százalékkal meghaladta 2024-ben az előző évit: közel 476 millió forintra nőtt. Adózott eredménye pedig 38 százalékkal több mint 108 millió forintra nőtt.
A Sauska 48 villányi topétterem helyzete szintén sajátos, ugyanis a háttere a Sauska szőlészet, borászat, pincészet. Tehát nehezen elválasztható az étterem tevékenysége és az abból származó bevétel és haszon az egyéb tevékenységi köröktől a nyilvános beszámoló alapján. Az üzemeltető, a Sauska és Társa Borászati és Kereskedelmi Kft. idén még nem is tette közzé az elmúlt üzleti évének a beszámolóját, a 2023-as szerint az árbevételük 1,98 milliárd forint volt, az eredményoldalon viszont 522 milliós veszteség realizálódott. Hogy hogy alakultak a céges mutatók 2024-ben, illetve hogy ebből az étterem teljesítményére vonatkozóan mire lehet következtetni, rejtély.
A Borkonyha Étterem esetében már tisztább a kép. Az ugyancsak Michelin-csillaggal kitüntetett éttermet üzemeltető Trió Konyha és Bor Kft. 817 milliós árbevételt és 109 millió forintos adózott eredményt könyvelhetett el 2024-ben. Az értékesítés mindössze 4 százalékkal nőtt, de az adózott eredmény több mint a duplája lett a 2023-as évi mutatónak.
A Spago Budapest by Wolfgang Puck éttermet üzemeltető Melis Investment Kft. is a nagyok ligájában játszik: 2024-ben 32 százalékos növekedéssel 2,2 milliárd forintos nettó árbevételt könyvelhettek el, azonban bődületesen nagy veszteség keletkezett a másik oldalon: az adózott eredményük 1,13 milliárd forint lett.
Csak ebből az utolsó számadatból is kitűnik, mennyire összehasonlíthatatlan, hogy mennyire prosperáló vállalkozásnak számítanak valójában hazánk csúcséttermei. Az éttermeket összefogó céghálózatok; a vendéglátás mellett nyújtott további komplex szolgáltatások; illetve hogy az egyik a fővárosban folyamatos nyitvatartással üzemel, a másik bizonyos napok bizonyos időszakában egy eldugottabb, vidéki környezetben; mind-mind gátolják az összehasonlíthatóságot. Az árbevételi adatok milliárdos különbségei miatt még egy grafikonra sem lehet tenni a csúcskategóriás hazai éttermek üzleti teljesítményét, mert képtelenség lenne bármit leolvasni róla.
Ami pedig a gasztronómiában igaz, más területein a vállalkozásoknak ugyanúgy igaz lehet: nem feltétlenül a milliárdokban mérhető eredmények, a sokmilliós osztalékok a siker egyedüli fokmérői. A szakmai standardok alapján felállított ranglistákon korántsem csak olyan éttermek foglalnak helyet, melyek egyúttal csilliárdos bizniszt is jelentenek a tulajdonosok számára. Sőt, nem egy étterem még egy kevésbé jól sikerült évben veszteséget is termel. A szakmai siker és az üzleti siker tehát nem feltétlenül jár kéz a kézben, nem szabad azokat egymással összetéveszteni.
"Gyakori tévhit, hogy fenntarthatóan élni drága. (...) Pedig a fenntarthatóság sokkal gazdaságosabb" - Hegedűs Kristóf.
Egy fiatal közgazdász házaspár miért dönt úgy, hogy a budapesti életet hátrahagyva a Mátrába költözik, és megment egy 3,2 hektáros, kivágásra ítélt gyümölcsöskertet?
A környezettudatos, fenntartható életmód kialakítása mindannyiunk közös érdeke.
Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.
-
Hitelfelvétel 2025-ben: mire figyelnek leginkább a magyarok?
Kutatásunkban arra keressük a választ, hogy olvasóink milyen szempontok alapján vesznek fel hitelt.
-
Újabb okosórás fizetést vezet be a Gránit Bank (x)
A Garmin és a Xiaomi okosórákon is érintésmentesen fizethetnek a napokban élesített fejlesztés révén a Gránit Bank ügyfelei. A bank az innovációval tovább bővítette a gyors és kényelmes fizetési megoldásainak körét.


