-3 °C Budapest
Business people communicating at desk seen through glass. Coworkers are discussing in meeting. They are sitting in office.

Hatalmas bajban vannak ezek a magyar munkaahelyek? Egyre nehezebben terveznek előre

2023. szeptember 27. 20:02

Soha nem volt még akkora szükség adatalapú betekintésre és gyors forgatókönyv-modellezésre a döntéshozatal támogatása érdekében mint napjainkban - derül ki a 2023-as PwC Magyarországi Pénzügyi Vezetői Felmérésből. Bár a CFO-k 84%-a folyamatosan vizsgálja a belső érintettek érdekeit, mindössze 28%-uk érzi úgy, hogy a többi vezető jól érti a pénzügyi terület működését, kihívásait és látja az általa előállított értéket. Márpedig ha egy vállalat pénzügyi funkciója nem tudja valós időben támogatni, mérni és megmutatni egy társaság teljesítményét, az a transzformációban elbukik.

A PWC nemrég több mint 100, hazai pénzügyi vezető részvételével készített felmérést, amiből kiderült, hogy a CFO-k munkájában a legnagyobb kihívást a tervezés és az előrejelzés jelenti, a válaszadók 80%-a tart ettől a következő 12 hónapban. A vállalatok elmondása szerint a céljaik elérésében leginkább a bizonytalan gazdasági környezet (85%), a megfelelő képzettségű szakemberek hiánya (71%) és a szervezetek lassú reakcióideje (69%) akadályozza a pénzügyi vezetőket.

Szintén komoly nehézség, hogy a változást és az új feladatokat egyre szigorúbb költségkontroll mellett kell megvalósítani. Míg tavaly a megkérdezettek kevesebb mint fele számolt be megszorításokról, úgy 2023-ban ez az arány már közel 62%. A napi feladatok során a szigetszerű működést (63%), a folyamatszemlélet hiányát (53%), illetve a riportok elkészítésének és elemzésének erőforrásigényét (53%) továbbra is kiemelt problémának látják. Digitalizációs és automatizációs megoldások, munkavállalók képzése, valamint kontrolling, tervezési és riporting rendszerek fejlesztése - a pénzügyi vezetők ebbe a 3 területbe szeretnének invesztálni a következő 1-2 évben.

Messze vagyunk még a dinamikus pénzügyi adattábláktól: a megkérdezett cégek pénzügyi csapatainak több mint 70%-a továbbra is valamilyen statikus formátumban (jellemzően excel) készíti az időszaki rendszeres vezetői jelentéseket, és csak elenyésző hányaduk alkalmaz valamilyen RPA-n (Robotic Process Automation - robotizált folyamatautomatizálás) (12,3%), illetve mesterséges intelligencián (8,8%) alapuló eszközt.

Képzés nélkül nincs transzformáció: mind az új szabályozásoknak (ld. globális minimumadó, ESG) való megfeleléshez, mind az új digitalizációs és automatizációs folyamatok menedzseléséhez jóval nagyobb fókuszt kell kapjon a pénzügyi csapatok átalakítása és fejlesztése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 3. vasárnap
Ferenc, Olívia
48. hét
December 3.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem