8 °C Budapest
Adóbevallás 2021

Nyakunkon a bevallás-dömping: így lehet pofonegyszerűen adót megtakarítani

2021. április 21. 18:02

Már csak 5 hetük van a vállalkozásoknak a május 31-ei határidővel teljesítendő évzárási feladataikra. „Ugyan a határidő és a kötelezettségek is megszokottak, de mivel 2020 nagyon is szokatlan volt, az évzárási teendőket sem szabad rutinszerűen végezni.” – figyelmeztetnek szakértői tanácsadók.

Már csak 5 hetük van a vállalkozásoknak a május 31-ei határidővel teljesítendő évzárási feladataikra. „Ugyan a határidő és a kötelezettségek is megszokottak, de mivel 2020 nagyon is szokatlan volt, az évzárási teendőket sem szabad rutinszerűen végezni.” – figyelmeztetett Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere.

Egyrészt most valóban itt az ideje az adó-megtakarításnak, másrészt érdemes odafigyelni az adminisztrációs feladatok részleteire is.

Teendők és határidők

Május 31-e a társasági adó, a kisvállalati adó, a helyi iparűzési adó, az innovációs járulék és a kiskereskedelmi különadó bevallásának és befizetésének, valamint a 2020-as évről szóló beszámoló közzétételének határideje a naptári éves adózást követő vállalkozásoknál. Ugyan tavaly a COVID-19 járvány miatt ezt a határidőt szeptember 30-ra halasztották, idén hasonló kedvezményről nincs hír. Évzáráskor kell elkészíteni a transzferár nyilvántartásokat és érdemes aktualizálni a számviteli politikákat is: például a leltárkészítési és leltározási, az értékelési, az önköltségszámítási és a pénzkezelési szabályzatot.

Ne siess a közzététellel!

A transzferár-nyilvántartások elkészítésének határideje az adott évi társasági adóbevallás tényleges benyújtásával esik egybe. Vagyis azoknak érdemes várni a bevallások adóhatósághoz való benyújtásával, akik még nem fejezték be a dokumentációt. Bár a többszintű nyilvántartás készítési kötelezettség nem új, érdemes hangsúlyozni, hogy a tranzakció típusonként készülő helyi nyilvántartásokat a cégcégcsoport szintű transzferár dokumentációval összhangba kell állítani.

A hatóságok még mindig nagyon sok hiányosságot találnak e téren. 2020-ra vonatkozóan pedig a nyilvántartás részeként be kell mutatni a COVID járvány iparágra, cégcsoportra és adott vállalkozásra gyakorolt hatásait is. Ez ugyanis olyan mértékben változtatta meg a piaci viszonyokat, hogy semmiképpen sem szabad a tavalyi dokumentumokat sematikusan készíteni - áll a tanácsadó közleményében.

Hogyan csökkenthetjük a fizetendő adót?

A veszteséges vállalkozások két lehetőség közül választhatnak: befizetik az összjövedelmük 2%-a alapján meghatározott minimumadót, vagy nyilatkozatot tesznek arról, hogy veszteségük a jogszerű gazdálkodás során keletkezett, és nem vállalják a minimumadó megfizetését. Általában érdemes az első megoldást választani, mert ezzel a vállalkozás elkerülheti az adóellenőrzést, de a 2020-as zárás ebben a tekintetben is különleges lehet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Sokan lehetnek, akiket a járvány miatt kialakuló válság olyan súlyosan érintett, hogy érdemes élniük a nyilatkozattétel lehetőségével. A veszteség egyébként 5 adóévig használható fel a nyereség csökkentésére, annak 50%-áig. Azok a szerencsések, akik nyereségesek, szintén csökkenthetik fizetendő adójukat. Ha tervezett beruházásaikra fejlesztési tartalékot képeznek, mellyel jelentős adómegtakarítás érhető el. A 2020-as év teljes pozitív eredménye ily módon tartalékba helyezhető.

Vigyázat! A kiskereskedelmi különadót csak időarányosan kell fizetni

A kiskereskedelmi különadó bevallására is érdemes odafigyelni, ugyanis csak a bevezetés napjától kell ezt megfizetni: ez a naptári év szerint, folyamatosan működő vállalkozásnak május 1-december 31. közötti 245 napra jutó összeget jelent - hívja fel a figyelmet a szakértő.

Kerüld a bírságot, az önellenőrzés olcsóbb!

A kötelező teendőkön túl érdemes önkéntesen is elvégezni néhány feladatot, például átvilágítani az előző év adózási gyakorlatát. Így előbb fedezhetjük fel, és javíthatjuk ki az esetleges hibákat, mint a hatóság, amely a digitális adózás korában már automatikusan, távolról is kiszúrhatja ezeket.

Ha a cég saját maga korrigál, azaz önellenőrzést hajt végre, megtakaríthatja a bírságot és a kamatot. Önellenőrzés esetén csak a jegybanki alapkamat szerinti időarányos pótlékot kell megfizetni (1-szeres vagy 1,5-szeres). Míg, ha az adóhatóság fedezi fel a hibát, az akár 50%-ig terjedő adóbírságba és a jegybanki alapkamat +5 százalékpontnyi késedelmi pótlékba is kerülhet. Az adminisztrációs hibákért pedig fix összegű mulasztási bírság adódhat (pl. transzferár nyilvántartás hiánya esetén ügyletenként akár 2 millió Ft).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem