14 °C Budapest

Hamis sportszerek? Ennyire veszélyesek

2015. szeptember 14. 13:02

Mintegy 850 millió eurós kárt szenvedtek el tavaly a hamis termékek okozta bevételkiesések miatt az európai sportszergyártó cégek és a beszállítók, illetve közel 6000 munkahelyet kellett leépíteniük.

A nemzetközi bűnbandák által irányított hamisítási tevékenység (gyártás és forgalmazás) egyre jelentősebb károkat okoz mind több területen, beleértve az Európai Unió sportszeriparát is. Az Unió szellemi tulajdonnal foglalkozó legnagyobb intézménye, a Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (OHIM) legfrissebb anyaga szerint a különböző hamisított sportszerek és -eszközök (focilabdák, védősisakok, teniszütők, sílécek, tornaszerek, gördeszkák és fitneszgépek) forgalma a teljes szektor bevételeinek immáron 6,5%-át teszi ki.

Ez - figyelembe véve a szektor teljes nagyságát -, mintegy 500 millió eurós veszteséget jelentett a piaci szereplőknek 2014-ben. A helyzetet súlyosbítja, hogy a hamisított áruk jelenléte miatt az eredeti termékek gyártói kevesebb alapanyagot és szolgáltatást rendelnek a beszállítóktól, ez pedig további 350 millió eurós veszteséget jelent. (Fontos tudni, hogy ezek az adatok nem foglalják magukban a hamis sportruházatok okozta veszteségeket!)

Ezt a masszív bevételkiesést a gyártók és forgalmazók csak az elbocsátások költségcsökkentő hatásával tudták bizonyos mértékig ellensúlyozni.

Így a sportszerek és eszközök hamisítása közvetlenül 2800, közvetve 5800 uniós munkahely megszűnését eredményezte tavaly, ami az iparági állások több mint 6%-át jelentette. Az OHIM jelentése megállapította: a legnagyobb vesztesesek a 10-nél kevesebb dolgozót foglalkoztató vállalkozások, amelyek zömmel a beszállítói iparban tevékenykednek.

Naponta több millióan sportolnak hamisított sporteszközökkel az Európai Unióban anélkül, hogy tudnának róla, mekkora kárt is okoznak ezzel a gazdaságnak. Ha nem akarunk további elbocsátásokat, akkor nem csak határozott és egységes uniós fellépésre van szükség, amelyben a magyar hatóságok is aktívan részt vesznek, hanem a fogyasztói hozzáállásban is jelentős változásokra van szükség

- jelentette ki Bendzsel Miklós, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) elnökhelyettese. Hozzátette: erre a radikális szemléletváltásra azért volna szükség sürgősen, mert az OHIM korábbi jelentése már megállapította, hogy a szellemi tulajdonjogokhoz (IPR) szorosan kapcsolódó iparágak - ide tartozik a divatipar és kozmetikai szektor is - alkotják az EU gazdaságának gerincét. A gazdasági összteljesítmény körülbelül 40%-a, a harmadik országokba irányuló export 90%-a innen származik, illetve ezeket a szektorok biztosítják közvetlen vagy közvetett módon az uniós állások több mint harmadát.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mindemellett a sporteszköz hamisítványok további 150 millió eurós bevételcsökkenést is okoznak az egyes tagállamoknak, mivel a 70 millió eurós ÁFA kiesésen túl, egyéb olyan adóbevételektől is elesik az állam, amelyek eddig befolytak az egyes cégektől és adóalanyoktól. A dolgozók elbocsátása miatt az unió egésze további közel 35 millió eurós társadalombiztosítási járuléktól is elesik.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm