11 °C Budapest

Zsidó Nyári Fesztivál (x)

Pénzcentrum
2014. augusztus 27. 12:30

A Zsidó Nyári Fesztivál 2014-ben is közel harminc programmal várja közönségét Budapest belvárosában augusztus 31-től szeptember 7-ig!

Az összművészeti fesztivál ezúttal is a tradicionális zsidó kultúra elemeiből építkezik, a programok sokszínűsége azonban igazi multikulturális eseménnyé emeli az egy hetes rendezvényt, amelynek központi helyszíne idén is a Dohány utcai zsinagóga.


A hagyományos műfajok, a kántorkoncert és az autentikus klezmer mellett olyan kortárs előadók mutatkoznak be, mint a világhírű trombitás-zeneszerző, a klez-jazz amerikai fenegyereke, Frank London, akinek műfaji határokat nem ismerő zenei kalandozásai, a kelet-európai zsidó zenei hagyományokra építő Nigun zenekar muzsikájával együtt végtelenül izgalmas, különleges élményt nyújt a közönségnek. Csakúgy, mint a zenei világ egyik legelismertebb klarinétművésze, a klezmer interpretációk virtuóza, Giora Feidman, aki a Gitanes Blondes-zal a Zeneakadémián ad koncertet. Mint mindig, most is kiemelt szerep jut a műfajok találkozásának. Rendhagyó Radnóti-esttel várja a publikumot két kiváló színész, Mácsai Pál és Fullajtár Andrea és három fantasztikus muzsikus: Dés László, szaxofon művész, zeneszerző, Dés András, a fiatal zenész generáció legelismertebb ütőhangszeres művésze és Lukács Miklós, frenetikus cimbalom művész. A művészeti ágak átjárhatósága, vers, próza és zene egyedi párbeszéde teszik az estet igazán különlegessé. A világzene örmény fenoménja, David Yengibarian triójával lép színpadra. Alföldi Róbert és a Szakértők zenekar közös előadása Konrád György szövegei köré sző indaszerű muzsikát ismert és kevésbé ismert zsidó és más dallamokból. Szeptember 4-én egy emlékest keretében találkoznak a műfajok. Egyik legnagyobb volumenű előadásunkkal a budapesti vagányból lett világhírű fényképész, a nyughatatlan, kalandvágyó, soha, semmi kihívás elől ki nem térő szellem, Robert Capa hihetetlen történeteit idézzük meg.


Robert Capa emlékest; 2014. szeptember 4. 19:30, Uránia Nemzeti Filmszínház

A Közel Capához című magyar dokumentumfilmmel nyomába szegődhetünk örök hontalanságának, szerelmeinek, hányattatásainak, a kornak, amelyet fényérzékeny papírjain megörökített. A este második felvonása Capa élettörtét verssel, zenével, fotókkal mutatja be. A verseket a Budapest Klezmer Band vezetője, Jávori Ferenc zenésítette meg, a magyar fordítást a közönség feliratban olvashatja. A versek, és megzenésített versek előadója Maia Morgenstern. Közös produkcióval készül a két egészen különböző személyiségű díva - a nemzetközi hírű fuvolaművész, Horgas Eszter és a magyar jazz öblös hangú énekesnője, Falusi Mariann. A Föld hangjai című bemutatójuk a fesztivál egyik különleges csemegéje. Zorán a jól ismert régi és új "klasszikusokon" kívül meghívott vendégével, Gerendás Péterrel és Kulka Jánossal együtt számos Leonard Cohen dalt is koncertje repertoárjára tűz. A komolyzenei koncerteknek a belvárosi Goldmark Terem ad helyet, a jazz műfaj kedvelőit a Rumbach utcai zsinagóga patinás enteriőrje várja. 


Kőszegi New5; 2014. augusztus 31. 20:00, Rumbach utcai zsinagóga

A Fesztivál felvezető programja ebben az évben a világszerte hatalmas sikerrel játszott Broadway-musical, a Hegedűs a háztetőn a veszprémi Pannon Várszínház előadásában. A darab különlegessége, hogy a műbe a játék szerves részeként épül be a nemzetközi hírű Budapest Klezmer Band élő zenéje. Az összművészet jegyében a Fesztivál előestéjén, augusztus 30-án Pawel Pawlikowski többszörös díjnyertes filmdrámáját vetíti az Uránia Nemzeti Filmszínház. Megrendítő, kiemelkedő képi világú alkotás, amelyben egy fiatal nő intim története finoman szövődik össze a közép-európai történelmi háttérrel.

Jegyek kaphatók az Fesztivál Jegyirodában (1074 Bp., Dohány u. 2.), az Interticket országos hálózatában és a fesztivál honlapján: www.zsidonyarifesztival.hu

(x)

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem