2021. február 26. péntek Edina

Vonattal utazol mostanában? Erről feltétlenül tudnod kell, változik rengeteg menetrend


Vasúti pályafelújítások, karbantartások és fejlesztések miatt egyes vasútvonalakon a személyszállító vonatok módosított menetrend szerint közlekednek, bizonyos szakaszokon vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. 

A Budapest-Győr vonalon 2021. január 5-től 17-ig Budapest-Kelenföld és Biatorbágy, illetve Tata és Almásfüzitő felső állomás között végzett pályakarbantartási munkák miatt a Déli pályaudvar és Győr viszonylatú S10-es vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Ugyancsak módosított menetrend szerint közlekedik a délelőtti Claudius IC és egy délelőtti hegyeshalmi gyorsvonat.

A Budapest-Székesfehérvár-Tapolca vonalon a vasútvillamosítási munkák jelenlegi fázisához igazodva 2021. január 8-ig módosult a menetrend. Székesfehérvár és Balatonfüred között pótlóbuszokkal kell utazni. A buszok néhány település kivételével nem a vasútállomásoknál, hanem a főúton érintett autóbusz-megállókban állnak meg. A Déli pályaudvar és Tapolca között a gyorsvonatok nem közlekednek. Helyettük Székesfehérvárig a menetrend szerinti elővárosi és távolsági vonatokkal lehet eljutni, onnét pedig pótlóbuszokkal tovább utazni az észak-balatoni vonal állomásaira. Az utasok a tapolcai gyorsvonatok helyett a Balaton és Tópart InterCity vonatokkal is utazhatnak a Déli pályaudvarról Lepsényig. A vonatokról Lepsénynél lehet átszállni a Balatonfüredre tartó pótlóbuszokra, melyek Balatonakarattyánál érik el az északi partot. A munkálatok folytatódnak 2021 nyaráig, az építkezés következő fázisaiban is módosul majd a menetrend.

A Dombóvár-Gyékényes vonalon 2021. április 30-ig módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok, Beleg és Somogyszob között pótlóbuszok szállítják az utasokat. A vonatok Kaposvártól általában pár perccel korábban vagy később indulnak, Gyékényesre 20-30 perccel később érkeznek meg. Gyékényesről 20-30 perccel korábban indulnak a vonatok. A Somogy InterCity Belegig közlekedik, onnan busszal lehet Somogyszobra eljutni, majd egy másik vonatra kell átszállniuk az utasoknak, de az a vonat nem IC szolgáltatásúként közlekedik tovább Gyékényesre. A július végi heves zivatarok következtében a megáradt Rinya-patak alámosta az egyik vasúti hidat, melynek helyreállítása, megerősítése hosszabb időt vesz igénybe, ezt a munkát folytatják a vágányzár ideje alatt.

A Beleg és Somogyszob közötti pótlóbuszok közlekedéshez igazodva, a Somogyszob-Nagyatád vonalon módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok.

A Budapest-Vác-Szob vonalon két hétvégén, január 9-én és 10-én, valamint 16-án és 17-én módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok. A Nyugati pályaudvarról Vácra 10:15-kor, 12:15-kor és 14:15-kor, továbbá a Vácról a Nyugatiba 9:02-kor, 11:02-kor és 13:02-kor induló S70-es vonat nem közlekedik. Rákospalota-Újpest és Dunakeszi között pályakarbantartási munkát végeznek. 

A Debrecen-Füzesabony vonalon 2021. február 28-ig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Debrecen és Balmazújváros, illetve egy-egy délutáni vonat esetében pedig Debrecen és Hortobágy között pótlóbuszok szállítják az utasokat, pályafelújítás miatt. A Debrecen-Tiszalök vonalon is pótlóbuszok járnak a Debrecen-Hajdúböszörmény, Hajdúnánás szakaszon. Várhatóan február 28-tól is módosított menetrend lesz érvényben, amiről az utasokat a megfelelő időben tájékoztatjuk. 

A Szeged-Hódmezővásárhely-Békéscsaba vonalon, a pályaépítés jelenlegi fázisához igazodva 2021. február 21-ig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Szeged és Hódmezővásárhely között valamennyi vonat helyett pótlóbuszokkal lehet utazni.

Nemzetközi közlekedés

A vasúttársaság a kormányintézkedésekhez igazodva, illetve a vasutas utazószemélyzet védelme érdekében szeptember elsejétől visszavonásig a nemzetközi forgalomban felfüggesztette a háló- és fekvőkocsi, valamint az étkezőkocsi szolgáltatását. A háló- és fekvőkocsikat ülőhelyes kocsikkal pótolja a MÁV-START.

Az osztrák vasút szeptember 5-től csökkentette a Magyarországra közlekedő nemzetközi távolsági vonatok számát. Az ÖBB közlése szerint döntésüket az indokolja, hogy a hónap elejétől érvényes kötelező határellenőrzés miatt a nemzetközi utasforgalom drasztikusan visszaesett. 

Az ideiglenes menetrend szerint Budapest és Bécs között hat, Bécs és Budapest között öt vonat közlekedik naponta. A lemondott nemzetközi járatok egy részét a MÁV-START a magyarországi szakaszon pótolja, így a belföldi forgalomban továbbra is tudják használni az utasok. A pótlásra beállított szerelvények gyorsvonati pótjeggyel vehetők igénybe. A menetrendi korlátozás a Győr és Bécs között regionális határforgalomban közlekedő EuRegio vonatok közlekedését nem érinti.

 

 

Címlapkép: Getty Images

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos

Lidl

02.25-03.03
Országos

Interspar

02.24-03.31
Országos


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked